Ana Sayfa Dünya, Gündem 15 Ağustos 2021

AFGANİSTAN KANAYAN BİR YARAYA DÖNÜŞTÜ

Afganistan’da ABD askerlerini çekme kararı almasından sonra dengeler Taliban lehine değişince  Taliban güçleri, ülkenin ikinci ve üçüncü büyük kentleri Kandahar ve Herat’ı ele geçirdikten sonra Logar vilayetinin yönetim merkezi Pul-i Alem kentine girdi.

Taliban’ın Afganistan’tanda ki hızla ilerleyişi sonucu 34 büyük vilayetinden 14’ünde kontrolü sağlaması üzerine, ülkeden kaçışlarda hızlandı.

Taliban’ın açıklamalarına göre örgüt, Afganistan’ın yüzde 85’ini kontrol ettiğini idda ederken bu bilgiyi Afgan Hükümet yetkilileri reddederken Afgan yetkililer, ikisi de Herat bölgesinde yer alan İslam Kale ve Torkundi sınır kapılarının Taliban’a kaybedildiğini ise doğruladı.

Birleşmiş Milletler, Taliban’ın ilerleyişini sürdürdüğü 2021 yılının ilk yarısında 223 bin Afgan’ın düzensiz göçmen olarak evlerini terk ettiğini duyurdu. Afgan askerlerin bir kısmının ülke dışına kaçması ve Taliban’ın daha fazla alan kazanmasıyla birlikte, sadece geçen hafta bu sayı 56 binin üzerine çıktı.

Hürriyet gazetesi, güvenlik birimlerinden aldığı bilgiye dayandırdığı haberinde, Afganistan’dan her gün500 ile 1000 arasında göçmenin yasa dışı yollardan Türkiye’ye giriş yaptığını yazdı. Habere göre, İran üzerinden Türkiye’ye ulaşan Afganların çoğu 16 ile 25 yaşları arasında erkeklerden oluşuyor ve yaya olarak yaptıkları bir aylık yolcuğun ardından Türkiye’ye ulaşıyorlar.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil