Ana Sayfa Gündem, Politika 15 Ağustos 2021

KEMAL KILIÇDAROĞLU VE EKREM İMAMOĞLU AFET BÖLGESİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sel felaketinden etkilenen Sinop’un Ayancık İlçesinde incelemelerde bulundu

Afetzedelerin sorun ve taleplerini dinleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ayancık Belediyesi’ni ziyaretinin ardından yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:Değerli basın mensupları, doğa tahribatının yol açtığı bir tabloyla karşı karşıyayız. Aslında iklim değişikliğinin hangi sonuçları doğuracağını 10 yıllardır bilim insanları, yöneticiler biliyorlar, raporluyorlar, okuyorlar. Eğer biz iklim değişikliğinin ortaya koyacağı tablonun önlemini almazsak bu tür sorunlarla maalesef karşı karşıya kalacağız.
51 canımız hayatını kaybetti son rakamlara göre. Son derece üzgünüz, ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Az önce bir askerimizle bir araya geldik, geldi bizi buldu. 2 yaşındaki çocuğunu kaybetmiş, eşini arıyor. Babasıyla yalnız başına kalmışlar. Çocuğunun en azından vefat ettiğini biliyor ama eşi hakkında şu ana kadar herhangi bir bilgi alamadığını ifade etti. olay meydana geldiği andan itibaren Ayancıklı kardeşlerime şunu ifade etmek isterim. Olaylara vakıf olan, çalışan dirayetli bir Belediye Başkanları var. Hepinizin huzurunda Belediye Başkanımızı yürekten kutluyorum. Hiç uyumadan çaba harcayarak Ayancıklıların sorunlarını çözmeye çalıştı. Onun dışında Belediye Başkanlarımız, diğer kentlerde bulunan Belediye Başkanlarımız da elinden gelen bütün çabaları gösterdiler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın güçlü bir ekibi var burada, araçları var burada, diğer Belediye Başkanlarının da var. Öncelikle Ayancık’ın suyu kesilmişti su sorununu çözdüler, kanalizasyon sorunu vardı kanalizasyon sorununu da çözdüler. Böylece iki temel sorunu çözmüş oldular.
Sanayi diye bir şey kalmış değil aslında, orayı gezdik. Buranın afet bölgesi ilan edilmesi doğru bir karar. Bu kararı aldıkları için kendilerine teşekkür ederiz. Ama bu karar yeterli değil sanayinin ayağa kaldırılması lazım. O insanlara şöyle veya böyle en azından eğer bir fedakarlık yapılacaksa yani faizsiz bir kredi açılması lazım. Bu krediyle ancak orası ayağa kalkabilir, dükkanlarını onarabilirler, tamir edebilirler.
Bir başka gerçek daha bize ifade edildi. Biz burada çalışıyoruz, dükkanımız var, sanayideyiz ama burada en azından 150 – 200 işçi var ve bu işçilerde biz burayı dükkanı çalıştıramadığımız için bu işçiler aç kalacak yani bunlara da belli bir bedelin ödenmesi lazım. Bu vesileyle sizin aracılığınızla hükümete çağrıda bulunuyorum. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde işyerleri açılıncaya kadar ve çalışıncaya kadar o işyerlerinde çalışan işçilere en azından asgari ücret düzeyinde bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bu çağrıyı biz yapıyoruz, karşılarlarsa son derece mutlu oluruz.
Burada değerli arkadaşlarım, ayrıca gelen yardımlar var. Bu yardımlar dolayısıyla da Ayancık Belediyemiz 5 ayrı yerde depolar oluşturuldu, bu depoları sürekli denetliyorlar, ihtiyaç olduğu takdirde ailelere yardımları ulaştırıyorlar.
Kimsenin umutsuz olmasını istemem, hiç kimse kendisini yalnız hissetmesin. Herkes şunu gayet iyi bilsin, bu ülkede çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Bütün sorunlar çözülür, akılla, mantıkla çözülür. Eğer iklim değişikliğinin getireceği felaketler var ve biz bunları biliyorsak, bilim insanları biliyorsa, uygulamacılar biliyorsa, ülkeyi yönetenlerin de bilmesi lazım. Ülkeyi yönetenler eğer iklim değişikliği raporlarını dahi okumamışlarsa sağlıklı ve tutarlı karar alamazlar. Onlara birinci tavsiyem şu, hadi bizim bilim adamlarının hazırladığına efendim güvenmiyoruz şöyledir, böyledir diye söylüyorlarsa uluslararası kuruluşların hazırladıkları raporlar var, bizim bilim insanlarının hazırladıkları raporlar var, bu raporların örtüştüğünü göreceklerdir. Ve iklim değişikliğinin getirebileceği sonuçları dikkate alarak önlem almaları lazım, eğer önlem alırlarsa bu tür olaylar meydana geldiğinde de sorun kendiliğinden çözülür.
Bakın değerli arkadaşlar, Karadeniz’i bilenler çok iyi bilirler. Karadeniz’in bütün nehirlerinde kemer şeklinde köprüler vardır. Bu köprüler neresinden bakılırsa 100 yıllıktır, 150 yıllıktır, 200 yıllıktır; bu köprülerden hiçbirisi sel dolayısıyla yıkılmadı, hiçbirisi. Ama yeni yapılan köprülerin şurada da görüyorsunuz, hepsi yıkıldı. 100 yıl önce yapılan köprüler, doğayı bilen insanlar tarafından tasarlanmış ve yapılmıştır. Yeni yapılan köprüler ise doğayı bilmeyen, geleceği bilmeyen, öngöremeyen kişiler tarafından tasarlanmıştır. O nedenle biz raporları okuyun, o nedenle biz tarihi iyi bilin, o nedenle biz Karadeniz’i iyi tanıyın diyoruz. Eğer Karadeniz’i iyi tanımak istiyorsanız Karadeniz’den yaşlı birisini dinleyin o size bütün gerçekleri, alınması gereken önlemleri anlatacaktır.
Kriz ortaya çıktıktan, insanlar hayatını kaybettikten sonra önlem almanın bir yararı yoktur. Önlem başlangıçta alınacaktır ki, insanlar hayatlarını kaybetmesinler.
Tekrar ben Belediye Başkanımıza, büyük destek veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve onların ekiplerine yürekten teşekkür ediyorum. Sağ olun arkadaşlar.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Bu Gömlek Size Büyük Gelir

Bu Gömlek Size Büyük Gelir

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil