Ana Sayfa Bölge, Gündem 28 Ağustos 2021

TRABZONDA BİR İLK DAHA YAŞANIYOR

Trabzon’un Zağnos Vadisi içerisinde yer alan İçkale’de arkeolojik kazı yapılması için ‘Protokol İmza Töreni’ düzenlendi. Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz ve Trabzon tarihinde bir ilk olmak üzere arkeolojik kazı hareketini başlatıyoruz. Bu Trabzon’un kadim tarihi için önemli bir adım” dedi.

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Zağnos Vadisi içerisindeki İçkale’de arkeolojik kazı çalışması başlatılması için iş birliği protokolü imzalandı. Protokol imza törenine; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu ve Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, mahalle muhtarları ve ilgili daire başkanları katıldı. İş birliği protokolü; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu arasında imzalandı.

 

İLK ADIMI ATMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu törende yaptığı konuşmada, “Şu anda belki tam olarak farkında değiliz ama çok tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Tarihsel anıt koruma ve restorasyonu alanında çok önemli bir isim olan Sedat Çetintaş’ın 80 yıl önce Trabzon’daki tarihi mekanları sıraladığı, özelliklerini yazdığı raporunda öneri olarak sunduğu bu bölgede kazıların başlatılması meselesine 80 yıl sonra vaziyet etmenin ve bunu hayata geçirmenin ilk adımını atmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KADİM TARİHİMİZ DAHA NET ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKACAK

Başkan Zorluoğlu, göreve başladığı 2019 yılının ilk aylarında Ortahisar Mahalle Muhtarı Süleyman Yaşar Kara ile bölgeyi gezdiğini belirterek, “Burayla ilgili ilk o zaman bir fikrim oluştu. Kendisine teşekkür ediyorum. Daha sonra Ortahisar Belediye Başkanımızla burayı konuştuk. Ve İçkale ile ilgili vaziyet almanın zamanı geldiğini kendisiyle istişare ettik. Ve çok şükür bugün Trabzon tarihinde ilk kez olmak üzere arkeolojik kazı hareketini başlatıyoruz. Bu Trabzon’un kadim tarihi için önemli adımdır. Çünkü hepimiz Trabzon’la ilgili niteleme yaparken ‘Kadim şehir Trabzon’u çok kullanıyoruz. İşte bu kadim şehir Trabzon’un tarihini daha iyi şekilde ortaya çıkaracak çalışmalar ancak kazıyla ve diğer faaliyetlerle mümkün olabilir. Bu manada Trabzon’un bilinen 4 bin yıllık tarihinin, bu kazılarla ve daha sonra buna eklenecek diğer bilimsel çalışmalarla çok daha geriye gideceğine inanıyorum. Çünkü bazı mağaralarda bulunan eserlerden Trabzon’daki yerleşmelerin milattan önce 2 binin çok daha gerisine gittiğini görüyoruz. Böyle kuvvetli işaretler var. Bu kazılar Trabzon’un kadim tarihini çok daha net şekilde ortaya çıkaracaktır” dedi.

 

ARKEOLOJİ MÜZESİ KURMAK İSTİYORUZ

Arkeolojik kazı ile birlikte yavaş yavaş elde edilecek birtakım tarihi eserlerle Trabzon’a bir arkeolojisi müzesi de kazandırmak istediklerini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Bunu da inşallah gerçekleştireceğiz. Kültür Bakanlığımıza müteşekkiriz. Bu sene Trabzon’u kazı programına aldılar. Sayın Valimize de çok teşekkür ediyorum. Çünkü kurumlar arası iş birliğinin en güzel örneklerinden bir tanesidir bu yapılan. Valimizin riyasetinde Büyükşehir Belediyemizle, Ortahisar Belediyemizle, Üniversitemizle, Sanayi ve Ticaret Odamızla beraber bir komisyon kuruldu ve bugün bu güzellik, bu komisyonun çalışmaları ile ortaya çıktı. Elbette sayın milletvekillerimizin bu kazının Kültür Bakanlığında programa alınması noktasında önemli destekleri oldu. Kendilerine müteşekkiriz. İnşallah el birliğiyle buradaki çalışmaları çok daha ileri noktaya taşıyacağız” şeklinde konuştu.

 

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Geçtiğimiz aylarda Kadınlar Pazarı’nın hemen karşısındaki alanda gerçekleştirilen sondaj çalışmasını da hatırlatan Başkan Zorluoğlu, “Orada da ilk bulgular, Roma döneminden itibaren çok önemli katman ve eserlerin mevcut olduğu şeklindeydi. Orayla ilgili önümüzdeki zamanlarda bir program yapacağız. O bölgede ortaya çıkan bu tarihi kalıntıları, eserleri gün yüzüne çıkaracak, orayı bir anlamda açık hava müzesi gibi şehrimize ve ziyaret edecek misafirlere sunabilecek hale getirmemiz gerekecek. Bu manada el birliğiyle şehrimizin kadim tarihini gün yüzüne çıkaracak çalışmalara öncülük etmeye ve sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil