Ana Sayfa Dünya, Gündem 4 Eylül 2021

ÇİFTÇİYE ÜRETİMİ ARTTIRMAK İÇİN 1,5 MİLYAR DOLAR DESTEK

Hükümet  ülkenin artan yağlı tohum ve türevlerine yönelik ithalatının önüne geçerek yerli üretimi artırmak adına 1,5 milyar dolarlık bir yatırım planı açıkladı.
Hindistan, yemeklik yağ üretiminde kendine yetebilmek adına 110 milyar rupilik (1,5 milyar dolar) bir plan ile ülkenin yağlı tohumu üretimini geliştirmeyi amaçlıyor. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bu planın maliyetli bitkisel yağ ithalatının önüne geçeceğini belirtti.

Hindistan, dünyanın en büyük bitkisel yağ ithalatçısı ve yemeklik yağ ithalatına yıllık olarak ortalama 8,5-10 milyar dolar harcıyor.

Ülke yılda tükettiği yaklaşık 24 milyon ton yemeklik yağın yarısından daha azını üretiyor ve geri kalanını ithal ediyor. Hindistan, palm yağını Endonezya ve Malezya’dan, soya yağını Brezilya ve Arjantin’den, ayçiçek yağını ise çoğunlukla Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyor.

Hindistan, şeker ve pirinç gibi tarım ürünlerini dünya pazarına ihraç ediyor ancak yerli yağlı tohum üretimi pirinç ve buğday üretiminden yaklaşık olarak altı kat daha az.

Başbakan Modi, Hükümet olarak daha iyi tohumlar ve teknoloji de dahil olmak üzere çiftçilere mümkün olan her türlü ekonomik desteği sağlamak adına Ulusal Yağlı Tohumlar Startejisi oluşturarak tarım sektörüne bu alanda 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı.

Modi, “Hindistan büyük bir tarım ürünleri ihracatçısı olarak ortaya çıktığında, yemeklik yağ gereksinimlerimiz için ithalata bağımlı olmamalıyız” dedi.

20 senede, Hindistan’ın bitkisel yağ ithalatının 4 milyon tondan 15 milyon tona çıktığı belirtiliyor. İthalatın, artan nüfus ve yüksek kalorili gıdalara olan ilgiyle beraber 2030 yılında 20 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Hindistan’daki yağlı tohum sektörü paydaşları, söz konusu planın Hindistan’ın yemeklik yağ üretiminde kendine yetebilecek duruma gelmesi adına önemli bir adım olduğu görüşünde birleşiyor.

Kaynak:www.bloomberght.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

BU GURUR BİZİM

BU GURUR BİZİM

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil