Ana Sayfa Dünya, Gündem 19 Eylül 2021

YTB Başkanı Eren: Güçlü Avrupalı Türk Varlığı Talep Ediyoruz

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, “YTB olarak amacımız, vatandaşlarımızın Türkiye ile bağlarını muhafaza edebilmeye katkı sunmak. Eğitim kültür faaliyetlerine ağırlık vermek. Sivil toplum kuruluşlarının (STK) kapasitelerinin geliştirilmesi için çaba sarf etmek.” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Almanya’da sürdürdüğü temaslar çerçevesinde TRT Deutsch ofisine bir ziyaret gerçekleştirdi. Eren, burada yaptığı açıklamada, YTB’nin bir diaspora kurumu olduğuna dikkat çekti.

Almanya’daki Türklerin gelen ilk nesille beraber sosyalleşmelerini kurdukları dernekler çevresinde gerçekleştirdiğini belirten Eren, 1960’lı yıllarda bayram namazı kılmak için organize olabildiklerini söyledi. Eren, “YTB olarak amacımız, vatandaşlarımızın Türkiye ile bağlarını muhafaza edebilmeye katkı sunmak. Eğitim kültür faaliyetlerine ağırlık vermek. Sivil toplum kuruluşlarının (STK) kapasitelerinin geliştirilmesi için çaba sarf etmek.” diye konuştu.

“Temel meselelerde refleks gösterebileceğimiz güçlü Avrupalı Türk varlığı talep ediyoruz.” diyen Eren, farklı düşünebileceğini, farklı dini veya ideolojik yapılanmalar olabileceğini ama Türkiye üst çatısı altında birleşebilmeleri gerektiğini dile getirdi.

FARKINDALIK, AKTİF KATILIM VE TALEP

YTB Başkanı Eren, Almanya’da yaklaşan seçimleri de hatırlatarak, “Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin siyasal katılımları önemli. Toplumuzun yaşadıkları ülkelerde siyasal katılımları yüzde 20-25’i geçmiyor. Yerel meclislerden federal seçimlere kadar tüm o süreçlerde Türk toplumunun seçim farkındalığına sahip olmasını arzuluyoruz.” dedi.

Almanya’da yaşayan Türklerin Türkçe eğitim konusunda talepkar olması gerektiğinin altını çizen Eren, “Almanya’da 6 ile 20 yaş arasında 800 bin genç var. Türkçe eğitim konusunda taleplerin daha yüksek sesle dile getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

ALMANYA’YA GÖÇÜN 60.YILI

YTB Başkanı Eren, bu yıl Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 60. yılı olduğunu dile getirerek, bu vesileyle birçok etkinlik yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Eren, 60. yıl kapsamında Türk Alman Üniversitesi’yle sempozyum düzenleyeceklerini belirterek, şunları dile getirdi: “Pandemi nedeniyle 60. yılı es geçmeyeceğiz. Sirkeci’de Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bir etkinlik düzenleme planımız var. Almanya’da başarı göstermiş insanların hayat hikayelerini YouTube’da izleyenlerin beğenisine sunacağız. Kitap çalışmamız var. Berlin Büyükelçiliğimizle beraber burada bir etkinlik düzenlemek istiyoruz.”

Avrupa’da Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde kültürel faaliyetlerin icra edilebileceği konferans salonlarının olduğu Türkevlerinin bulunması gerektiğini söyleyen Eren, “Türkevi Projesi’ne inanıyorum. Vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı yerlerde herkesin gelebileceği, sosyal faaliyetlerde bulunabileceği bir Türkevi olmasını isteriz.” şeklinde konuştu.

“MEMLEKET YOLU” MOBİL UYGULAMASI 

Eren, YTB olarak hazırladıkları Avrupalı Türkler için “Memleket Yolu” adlı yol yardımı ve ülke bilgilendirme uygulamasının da indirilmesi tavsiyesinde bulunarak, “Bu uygulama, çok güzel ve başarılı bir uygulama. Türkiye’ye geliş gidişlerde bu uygulama üzerinden iletişim de kurulabiliyor.” dedi.

Kaynak:Turkuaz Gazetesi

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil