Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 22 Eylül 2021

FINDIK’TA FİYAT TIKANDI

Fındık piyasasında uzun zamandır görülmemiş bir durgunluk hakim. Serbest piyasada fındığın kilosu 23TL’de tıkanmış durumda.

Her haftaya umutla giren fındık üreticileri umduğunu bulamadı. Fiyatların artması kısa vadede beklenmiyor.Fındıkta hasat tamamlandı. Fındıklarını satmak isteyen fındık üreticileri zorlu bir süreç bekliyor. Öte yandan fiyatların sürekli aşağıya doğru inmesi üreticileri üzen bir durum olarak karşımıza çıkıyor

Birçok ilde fındık üreticileri fındığını TMO’ya satmaya çalışıyor. Ücretlerin 21 gün sonra ödenecek olması ise tüccarların önünü açtı. Birçok tüccar piyasanın altında fındıkları toplamaya başladı. Serbest geçtiğimiz hafta 23 lira 50 kuruştan satılan fındık fiyatları, yeni haftanın ilk gününde de değişmeyerek aynı fiyattan satılıyor.

FİYATLAR NEDEN SÜREKLİ DÜŞÜYOR

Bunun en önemli etkeni okulların açılması ve gurbetçilerin dönmeye devam etmesi olarak gösteriliyor. Fındık fiyatının durgun olmasının bir başka nedeni randımanla birlikte kilo fiyatının 28-29 lirayı bulmasına rağmen TMO’nun aldığı fındıkların parasını 21 gün sonra ödemesi olarak gösteriliyor. Bu nedenle üreticilerin çocuklarının okul ihtiyaçları ve yaşadıkları İstanbul, Almanya gibi geldikleri yerlere dönmeleri nedeniyle tercihlerinin tüccar oluyor. Bu durumunda serbest piyasada durgunluğa neden olduğu ifade ediliyor.

Üreticiye çağrıda bulunan Yılmaz Bindaş, “Bu oyuna üretici dur demeli, Bu fiyata fındık satmamalı” ifadelerini kullandı.

ihracatçıların kendilerinin yaptırdığı 800 bin ton üzerindeki rekolte tahminleri var. İhracatçılar buna güveniyor olacaklar ki fiyatları aşağıda tutma gayretleri ve dirençleri halen devam ediyor. Bence nafile çünkü piyasada direndikleri müddetçe fındık TMO ya kaçacaktır. Bir süre sonra daha yukarılardan fındığa bedel ödemek zorunda kalacaklar.

“BU OYUNA ÜRETİCİ DUR DEMELİ”

Sezon başında onlarca tüccar ve fabrika 25 ve 25,50 li rakamlardan açığa fındık sattı. Şimdi alttan findık alıp açıklarını tamamlamaya çalışıyor. Bu oyuna üretici dur demeli kesinlikle fındık satmamalı, üretici sabırlı hareket etmeli, düşük fiyatlara razı olmamalıdır. Ancak zorunlu ihtiyacı kadar fındık satmalıdır. Serbest piyasa arz ve talebe hareket eder. Satış çoksa fiyat düşmesi kaçınılmazdır. Öyle TMO ‘nun altındaki fiyatlardan işlem olmamalı gibi saçma düşünceler geçerli değildir. Duygusal olmaya gerek yok herkes aklıselim hareket etmeli yoksa düşük fiyata razı olacağız.”

kAYNAK:Fındıktv.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil