Ana Sayfa Dünya, Gündem 1 Ekim 2021

CUMHURBAŞKANI : YA UÇAKLARIMIZI VERECEKLER YA PARAMIZI

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Putin’in davetine icabetle Soçi’ye yaptığı çalışma ziyaretini verimli şekilde tamamladıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürekli telefon görüşmesi yaptıkları Putin’le uzun aradan sonra yüz yüze yaptıkları bu ikili görüşmede, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları ayrıntılı şekilde ele alma imkanı bulduklarını söyledi.

Hem ikili ilişkilere yeni ve güçlü bir ivme kazandırmak hem de bölgede yaşanan gelişmeler konusunda Putin’le 3 saati aşkın görüştüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede, bu senenin ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’ye yakın artışla 21 milyar doları aşan ticaret hacmimizi, ortak hedefimiz olan 100 milyar dolar seviyesine ulaştırmak için atılacak adımlara odaklandık.” diye konuştu.

Stratejik iş birliği alanı olarak gördükleri enerji alanında Rusya’yla mevcut iş birliğini ilerletme konusunda mutabık kaldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TürkAkım ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projelerine ilişkin durumu değerlendirdik. Malum, kısa bir süre önce Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’ni ziyaret etmiştik. Burada 10 bin genç Türk mühendis çalışıyor. Bunun yanında 3 bin genç Rus mühendis çalışıyor. Bu sayıyı daha da artıracaklar. Nasip olursa 2023’ün mayıs ayında birinci üniteyi bitirme sözünü kendilerinden aldık. Ondan sonra iki, üç, dört numaralı üniteler var. Tabii bizim 3 nükleer santral yapma hedefimiz var. Sayın Putin’le ‘Bu iki nükleer santrali de sizinle birlikte yapabilir miyiz?’ diye de görüştük. O zaman Türkiye, 3 nükleer enerji santraline sahip olacak. ‘Bu konuyla ilgili çalışalım’ dediler.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, turizm, tarım ve diğer alanlarda iş birliğini geliştirmenin önemini de vurguladıklarını belirterek, turizmde Rusya’nın, Türkiye’ye çok ciddi destek verdiğini, turizmde yaşanan sıkıntıların Rusya’dan gelen turistlerle ciddi manada aşıldığını dile getirdi.

“Görüşmemizin odak noktasını bölgesel konular oluşturdu”

Bunun yanında görüşmenin odak noktasını bölgesel konuların oluşturduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye, Karabağ, Libya ve Afganistan’daki gelişmeleri etraflıca değerlendirme imkanı bulduklarını, aynı şekilde Azerbaycan konusunu değerlendirdiklerini söyledi. Ortak adımlar hususunda samimi ve verimli görüş alışverişinde bulunduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’daki gelişmelerin de ele alınan bir diğer güncel başlık olduğunu kaydetti.

İdlib başta olmak üzere Suriye ile ilgili konuları da ayrıntılı şekilde ele aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Uzun yıllardır süren Suriye krizi, ülkelerimiz başta olmak üzere tüm bölgeye ağır maliyetler getirdi. İnsani dramlar yanında sürecin ekonomik yükü hepimiz için katlanılmaz boyutlara ulaştı. Kaldı ki Türkiye olarak şu an itibarıyla 4,5 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Ayrıntıların ötesine geçip bu meseleye kalıcı, nihai ve sürdürülebilir bir çözüm bulma vaktinin geldiğini konuştuk. Bu konuda birlikte atacağımız adımların gerekliliği üzerinde durduk. Sayın Putin’le görüşmemizde, bu yöndeki her türlü gerçekçi ve adil adıma açık olduğumuzu özellikle belirttik.

Birçok aktörün sahada olduğu ve çetrefilli yönleri bulunan bölgesel konularda zaman zaman bazı fikir ayrılıkları da olmuyor değil. Ama bu ikili görüşmemizde hemen hemen bütün konularda bir birlikteliğin olduğunu gördük. Bu tabii işin sevindirici yönüdür.”

Putin’den kısa zamanda bir iadeiziyaret istediğini ve Putin’in buna olumlu yaklaştığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir de ‘Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nı bu yıl bitmeden Türkiye’de yapalım’ dedim. Ona da olumlu cevap verdi.” dedi.

“Aynı yaklaşımı muhataplarımızdan da bekliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, değerlendirmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Putin’e, Rusya’nın 2018 Soçi Mutabakatı’nın gereği olan taahhütlerini yerine getirmesi yönünde bir talep iletilip iletilmediği ve Rusya’nın İdlib konusunda herhangi bir teminat verip vermediği sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Suriye’de Rusya’yla birlikte kararlaştırdığımız her hususa bağlılığımızı sürdürüyoruz. Buralardan herhangi bir geri adım atmak söz konusu değil. Bütün mutabakatlara uymaya ve güvenlik koridorundaki radikal unsurların temizlenmesine de Türkiye olarak biz devam ettik. Bundan da taviz yok. Ama tabii aynı yaklaşımı muhataplarımızdan da bekliyoruz.” diye konuştu.

İdlib’de, Türkiye’nin güvenliğini sağladığı bölgelerde zaman zaman bazı sıkıntılar yaşandığını ancak ilgili birimlerin muhataplarıyla görüşerek bunları çözmenin gayreti içinde olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda da birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte de özellikle liderler düzeyinde telefon diplomasisiyle, bunun yanında dışişleri ve savunma bakanlarımızın, istihbarat örgütlerimizin müşterek çalışmalarıyla bunları çözmenin gayreti içerisinde olalım dedik ve bu konuda da mutabakatımızı ortaya koyduk.” görüşünü paylaştı.

Bölgede ateşkesin sağlıklı bir şekilde devamının, özellikle Türkiye’den geri dönüşleri hızla artıracağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “400 bini İdlib bölgesine olmak üzere 1 milyondan fazla kişi evlerine, topraklarına dönüş yaptı. Bu olumlu bir gelişme. Bu rakamı artırmak ve ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyelilerin güvenle topraklarına dönüşü için gerekli çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim özellikle üzerinde durduğum bir diğer konu da PKK/YPG’nin Moskova’da olmasıydı. Bunu kendilerine hatırlattım. Aynı şekilde bu örgüt ABD’de de Beyaz Saray’da ağırlandı. Burada da bunlara ilgi, maalesef ileri derecede. Malum Amerikalı McGurk denilen bir adam var. Bu adam terör örgütlerinin adeta sevk ve idaresini yapıyor. ‘Terörle mücadele konusuyla ilgili dayanışmamızı daha da artırmamız gerekir’ dedik.” ifadesini kullandı.

“Daha önce varılan mutabakatların gereği yapılmalıdır”

“ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği destek söz konusu. Rusya ile 2018 Mutabakatı’ndan sonra Münbiç ve Tel Rıfat’tan terör unsurlarının ayıklanmasıyla ilgili yeni bir mutabakat sözlü de olsa söz konusu olur mu? Bölgede terör örgütlerinin saldırı girişimlerine karşı Rusya yeni bir adım atacak mı?” şeklindeki soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör örgütü PKK/YPG’nin, bu bölgelerdeki varlığının sonlandırılmasıyla ilgili daha önce varılan mutabakatların gereği yapılmalıdır.” yanıtını verdi.

Bu görüşmede bölgedeki mevcut durumu değerlendirmekle birlikte, gündemi ağırlıklı olarak iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirileceği hususlar, savunma sanayisinden siyasi ve askeri konulara kadar atılabilecek ortak adımlar ve beraber yapılabilecek yatırımların oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu konularda Sayın Putin çok açık ve net yapabileceğimiz yatırımları gündeme getirdi. Örneğin Akkuyu’nun yanı sıra ikinci ve üçüncü nükleer enerji santralleri konusunu, savunma sanayisine yönelik atılabilecek adımları görüştük. Tüm bunlarla beraber mesela Türkiye’nin uzay çalışmalarını konuştuk. Sayın Putin, uzayla ilgili Türkiye ile beraber çalışmaya var. Uzayla ilgili atılabilecek adımlarla ilgili de heyetlerimizi, ekiplerimizi çalıştıracağız. Yapılacak çalışmayla da bunun zamanlamasını, yol haritasını belirleyeceğiz. Ona göre de inşallah ilerleyeceğiz. Yani uzay çalışmalarında da çok daha ileri boyutta bir teklif var. Bir tane karada, bir tane denizde platform oluşturmak suretiyle, buradan uzaya roket fırlatma çalışmalarını beraber yapabileceğimizin teklifini sağ olsun yaptılar. Bu konuda da ilgili arkadaşlarımızı görevlendirerek çalışacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmenizde S-400’ün devamının alınmasına ilişkin bir süreç şekillendi mi? F-35 programından Türkiye’nin çıkarılması sonrasında Rusya ile yeni nesil savaş uçakları konusunda bir çalışma yürütülmesi, özellikle SU uçaklarıyla alakalı bir çalışma yapılması konusu gündeme geldi mi?” sorusu üzerine, S-400 konusunda sürecin devam ettiğini, geri adım atmak gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti.

Bu yararlı görüşmede bu konuları etraflıca konuştuklarını ve bunları daha ileri boyutlara nasıl taşıyacaklarını görüştüklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hatta uçak motorları yapımında ne gibi adımlar atacağız, savaş uçaklarıyla ilgili ne gibi adımlar atacağız; bunları da yine etraflıca konuşma imkanımız oldu. Allah nasip ederse uçak motorları konusunda da aynı adımı atacağız. Bir diğer konu, gemi inşasında da yine beraber birçok adım atabiliriz. Denizaltılara varıncaya kadar, burada da yine Rusya ile müşterek adımlarımız inşallah olacaktır. Çalışacağız. Durmak yok yola devam.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ile yapılan Reis serisi denizaltıların yapımına Ruslarla mı devam edileceği sorusuna, “Almanya işi biraz gevşekten alıyor. Almanya eğer bu işte bize verdiği sözü yerine getirmezse yapacağımız iş, alternatifleri bulmaktır. Alternatifler tükenmez.” yanıtını verdi.

Putin ile görüşmede, Karabağ ile ilgili Zengezur Koridoru’nun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zengezur Koridoru’nun bütün bölge için önemli bir imkan olacağını söyledi.

Burada hayata geçecek kara ve demir yolu hatlarının tüm bölge ülkeleri için ticari ve ekonomik fırsatlar getireceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Azerbaycan, bu koridor için geniş çaplı çalışmalar yürütüyor. Tabi Ermenistan tarafının da yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmede, önerdiğiniz 6’lı platform konusu gündeme geldi mi?” sorusunu ise “Ona Putin her an hazır zaten.” diye yanıtladı.

ABD ile ilişkiler

“Amerika dönüşü, ‘Biden ile gidişat pek hayra alamet değil’ demiştiniz. Gidişat hayra alamet değilse ABD ile ilişkilerde bilmediğimiz bir şey var mı, yoksa sorunlar mı derinleşti?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunları söyledik, cevap geldi zaten. Nasip olursa Roma’da görüşeceğiz. Oradan da inşallah Glasgow’a gideceğiz. Glasgow’da da büyük ihtimalle görüşeceğiz. Demek ki hayra alamet bazı adımlar atılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Taliban ile ilişkileri ve Türkiye’nin Afganistan stratejisinin sorulması üzerine, Afganistan’dan tüm askerleri çektiklerini, asker varlığı olarak Afganistan’da yer almadıklarını hatırlattı.

Taliban’ın, Türkiye ile uyumlu bir çalışma içerisine girmesi halinde, Taliban’la görüşmemek gibi bir ön yargılarının olmayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü Afganistan halkı, bizim yüz yıllara dayanan geçmişimiz olan bir halktır. Yönetimle de uyum olması halinde biz her türlü görüşmeyi yapabiliriz. Buna da kapımız açıktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama ve burayı işletme düşüncesinden vaz mı geçti?” sorusuna, “Şu an itibarıyla yokuz, ama ileride olabilir.” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika, Afganistan’dan çekildi. Siz geçen gün çok açık ve net bir şekilde ‘Amerika Suriye’den de çekilsin’ dediniz. Orta dönem perspektifiyle baktığınız zaman Washington’ın nasıl bir adım atmasını bekliyorsunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Az önce bir isimden bahsettim; McGurk. Bu, aslında teröre destek veren bir isimdir. Bu adam, PKK/YPG/PYD’nin adeta yönetmeni durumundadır. Tabi benim bu ifadem, birilerini ciddi manada rahatsız edecektir. Bunu da biliyoruz. Ama terör örgütleri ile el ele, kol kola oralarda dolaşan adamdır bu. Benim teröristlerle mücadele verdiğim bir bölgede, bunun onlarla kol kola dolaşması, beni ciddi manada rahatsız etmektedir. Şu anda da onun bu terör örgütleriyle iç içe olması, beraber olması, konumunu zaten ifade etmektedir. Er veya geç Amerika buradan çıkmalı ve burası Suriye halkına bırakılmalı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika ile ilgili çok net ifadeler ortaya koydunuz. ABD Başkanı Biden ile G-20 Zirvesi’nde bir araya geleceğiniz bilgisi var. G-20 Zirvesi’ndeki görüşmeyi, Amerika-Rusya dengesinde siz nereye konumlandırıyorsunuz?” sorusu üzerine, orada Biden ile yapacağı görüşmenin boyutlarının nereye ulaşacağını göreceklerini dile getirdi.

Brüksel’de bir görüşmelerinin olduğunu, şimdi ise Roma’da bir görüşme yapacaklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

“Belki bunları da konuşacağız. Suriye ile ilgili ABD’nin yaklaşımı ne olacak? Bunları dillendirme fırsatımız olacak. Aramızdaki askeri siyasi, ekonomik, ticari tüm ilişkileri ele alacağız. Mesela F-35 sorunu ne olacak? 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapmışız. Bu ne olacak? Bunların akıbetini görmemiz lazım. Biz, elimizde bol para var da bunları etrafa saçan bir ülke değiliz. Bu paraları da kolay kolay kazanmadık, kazanmıyoruz. Ya uçaklarımızı verecekler ya da parayı verecekler.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil