Ana Sayfa Dünya, Gündem 9 Ekim 2021

ABD Afganistan’dan Çekilmesinden Sonra Taliban’la ilk Kez Görüşecek

ABD’li Yetkililer, üst düzey Taliban üyeleri ve ABD temsilcilerinin Afganistan’daki aşırılık yanlısı grupları kontrol altına alma ve yabancı vatandaşların ve Afganların ülkeden tahliyesini kolaylaştırma konusunda görüşmelerde bulunacaklarını söylediler.

Her iki taraftan da üst düzey Taliban yetkilileri ve ABD temsilcilerinin Cumartesi ve Pazar günleri Afganistan’daki aşırılık yanlısı grupları kontrol altına alma ve yabancı vatandaşların ve Afganların ülkeden tahliyesini kolaylaştırma konusunda görüşmelerde bulunacaklarını söyledi.

Bu, ABD kuvvetlerinin Ağustos ayı sonlarında Afganistan’dan çekilmesinden ve oradaki 20 yıllık askeri varlığı sona erdirmesinden ve Taliban’ın ülkede iktidara gelmesinden bu yana bu tür ilk toplantı. Görüşmeler Basra Körfezi’ndeki Katar eyaletinin başkenti Doha’da yapılacak.

Doha merkezli Taliban sözcüsü Suhail Shaheen Cumartesi günü Associated Press’e verdiği demeçte, görüşmelerde Taliban’ın 2020’de Washington ile imzaladığı barış anlaşmasını da tekrar gözden geçireceğini söyledi. Anlaşma, nihai ABD’nin yolunu açmıştı. 

“Evet toplantı var. . . Shaheen, ikili ilişkiler ve Doha anlaşmasının uygulanması hakkında” dedi. “Çeşitli konuları kapsıyor.”

Adının açıklanmaması koşuluyla basına konuşma yetkisi olmadığı için konuşan ikinci bir yetkili, görüşmelerde terörün de yer alacağını söyledi.

Taliban iktidara geldiğinden beri, İslam Devleti aşırılık yanlıları, militan grubun yanı sıra etnik ve dini azınlıklara yönelik saldırıları artırdı. Cuma günü, bir IŞİD intihar bombacısı ABD’nin ayrılmasından bu yana gerçekleşen en kanlı saldırıda en az 46 Şii azınlık Müslümanını öldürdü ve onlarca kişiyi yaraladı.

IŞİD, 2014’te Afganistan’ın doğusunda ortaya çıkmasından bu yana ülkedeki Şii Müslümanlara amansız saldırılar düzenliyor. IŞİD aynı zamanda ABD için en büyük tehdit olarak görülüyor.

Trump yönetimi tarafından müzakere edilen 2020 tarihli ABD-Taliban anlaşması, Taliban’ın terörist gruplarla bağlarını koparmasını ve Afganistan’ın ABD ve müttefiklerine saldırabilecek teröristleri bir daha barındırmayacağını garanti etmesini talep etti.

Hafta sonu yapılacak görüşmelerde iki tarafın büyüyen tehdidin nasıl üstesinden gelineceğini tartışacağı kesin gibi görünüyor. Taliban, ABD’nin terörle mücadele yardımını istemediğini söyledi ve Washington’u ülke sınırlarının dışından Afgan topraklarına yönelik herhangi bir “ufuk ötesi” saldırıya karşı uyardı.

ABD’li bir yetkili, bu arada ABD’nin Taliban liderlerini, Amerikalıların ve diğer yabancı uyrukluların, bir zamanlar ABD ordusu veya hükümeti için çalışan Afganlarla ve diğer Afgan müttefikleri için Afganistan’dan ayrılmalarına izin vereceklerine dair taahhütlerde bulunmaya çalışacağını söyledi.

Yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu çünkü kişinin toplantılar hakkında ismiyle konuşma yetkisi yoktu.

Biden yönetimi, ABD’nin çekilmesinden bu yana Taliban tarafından yönetilen Afganistan’dan ABD tarafından kolaylaştırılan tahliyelerin yavaş temposu hakkında sorular ve şikayetler yayınladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price Perşembe günü yaptığı açıklamada, 105 ABD vatandaşının ve 95 yeşil kart sahibinin ABD tarafından kolaylaştırılan uçuşlardan o zamandan beri ayrıldığını söyledi. Bu sayı bir haftadan uzun süredir değişmedi.

ABD gazileri ve diğer kişiler, başkalarının charter uçuşlarında ülkeyi terk etmelerine yardımcı oldu ve bazı Amerikalılar ve diğerleri kara sınırlarını aştı.

Yüzlerce başka yabancı uyruklu ve Afgan da son uçuşlarda ayrıldı.

Dışişleri Bakanlığı’na göre, düzinelerce Amerikan vatandaşı, binlerce yeşil kart sahibi ve ABD vizesi almaya uygun olduğuna inanılan Afgan ve aile üyeleriyle birlikte hala çıkmak istiyor. ABD’li yetkililer, Afganistan’da yardım edecek herhangi bir Amerikan yetkilisi olmadan uçuş manifestolarını doğrulamanın zorluğuna işaret etti.

Yetkili, Amerikalıların ayrıca, çoğu Taliban’ın iş ve sınıflara dönmelerini engellediği bildirilen kadın ve kızların ve genel olarak Afganların haklarını gözetmesi ve kapsayıcı bir hükümet kurması için Taliban’a baskı yapmak niyetinde olduklarını söyledi.

ABD’li yetkililer ayrıca, Taliban yetkililerini, ABD’nin ayrılması ve Taliban’ın devralması sonrasında yaşanan ekonomik çalkantı sırasında insani yardım kuruluşlarına ihtiyaç duyulan bölgelere ücretsiz erişim sağlamaya teşvik edecek.

Yetkili, oturumun ABD’nin Taliban’ı ülkenin meşru valileri olarak tanıdığı anlamına gelmediğini vurguladı.

Kaynak:https://abcnews.go.com/

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil