Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 12 Ekim 2021

HÜKÜMET GÜBREDE KONTROLÜ ELE ALIYOR

Ticaret Bakanlığının İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hükümet, gübre fiyatlarına karşı önemli bir karar alarak, bütün gübre çeşitlerine ihracat sınırlaması getirdi. Bu kararın gübre fiyatlarında önemli bir düşüşü beraberinde getirmesi bekleniyor.

Gübre fiyatları sürekli zamlanırken, hükümet gübre fiyatlarını dizginlemek için önemli bir adım attı. Daha önce bazı gübre çeşitlerine getirilen ihracat sınırlamasının kapsamı genişletilerek azotlu gübrelerinin de tamamına ihracat sınırlaması getirildi. Bu kararın gübre fiyatlarını düşürmesi bekleniyor

Gübre fiyatları dünya piyasasını gerekçe göstererek sürekli yükselirken, çiftçi artık gübre kullanamayacak bir duruma geldi. Uzun bir süredir gübre fiyatlarının bu yükselişine sessiz kalan hükümetten bugün önemli bir karar geldi. Geçtiğimiz ay DAP, 20.20 ve 15.15.15 (NPK)’nın ihracatına sınırlama getirilirken, azotlu gübrelere bu ihracat sınırlamasının getirilmemesi şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Hükümet, gübre firmalarının aşırı fiyat artışlarına devam etmesi üzerine bu sefer bütün gübre çeşitlerine ihracat sınırlaması getirdi. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, taban, üst, katı, sıvı bütün gübrelere ihracat sınırlaması getirildi.

Sektör yetkilileri bu kararın alınmasında geç kalındığı ancak zararın neresinden dönülürse kar olacağını belirterek, “Hükümet bu kararla gübrede dizginleri ele almaya başladı” yorumunda bulundu. Yurt dışı fiyatlarını gerekçe göstererek iç piyasaya ürün vermeyen veya yurt dışı fiyatından iç piyasaya ürün veren firmaların bu kararla ihracat yapamayacağı için mecburen fiyatlarda indirime gidecekleri kaydediliyor.

KAYNAK:TARIMDANHABER

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Dolarda Son Durum

Dolarda Son Durum

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil