Ana Sayfa Dünya, Gündem 8 Kasım 2021

İran, Basra Körfezi’nde Askeri Tatbikatlara Başladı

İran donanması, hava kuvvetleri ve kara birlikleriyle askeri gücünü ortaya koyuyor. Tahran’da eylemin bir tehdit olmadığı söyleniyor,Batı şüphe ile bakıyor .

Spiegel’in haberine göre İran , silahlı kuvvetlerinin Basra Körfezi’ndeki yıllık askeri tatbikatlarına başladı. Hürmüz Boğazı’nın doğusundaki manevraya kara ve deniz kuvvetlerinin yanı sıra kara birlikleri de katılıyor. Bu, devlet haber ajansı “Fars” tarafından Donanma sözcüsüne atıfta bulunarak bildirildi. Tahran liderliği bölgedeki diğer ülkeler için herhangi bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Manevralar sadece olası saldırılara hazırlanmaya hizmet etti.

Batı ve Arap Körfezi Ülkeleri bunu farklı görüyor. Onlara göre, manevralar ve tüm İran askeri ve füze programı, dünya ham petrol sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 40’ının işlendiği Körfez bölgesi için bir tehdit oluşturuyor. İran’ın 2.200 kilometreye kadar menzile sahip orta menzilli füzeleriyle İsrail’i vurabileceğine dair endişeler de var .

Viyana’da atom görüşmeleri
Tatbikat, İran ve ABD arasındaki artan gerilimin ortasında gerçekleşiyor . Eski ABD Başkanı Donald Trump , 2015 nükleer anlaşmasını dört yıl önce tek taraflı olarak feshetti ve halefi Joe Biden bu konuda daha fazla diplomasiye güveniyor. Bir aydan kısa bir süre içinde Avrupa Birliği, ABD ve İran arasında Viyana’da daha fazla müzakere yapılması gerekiyor . Ülke şimdi yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 210 kilogramın üzerine çıktığını belirtiyor.

ABD’li yetkililer geçen hafta İran’ın Umman Körfezi’nde Vietnam bayraklı bir petrol tankerine el koyduğunu ve gemiyi hala limanda tuttuğunu söyledi. Ancak İran, elit komandolarının bunun yerine ABD’nin bir tankere el koymasını engellediğini ve söz konusu gemiyi serbest bıraktığını iddia etti. Dramatik kayıtlar, olayla ilgili daha fazla açıklama yapılmadan devlet televizyonunda yayınlandı

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil