Ana Sayfa Dünya, Gündem 27 Kasım 2021

RUSYADA ÜÇLÜ ZİRVE …

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Dağlık Karabağ’ın yeniden canlandırılması için koşullar yaratmak için üçlü görüşmelerde bulundu

Putin, Aliyev ve Paşinyan arasındaki görüşmeler yaklaşık üç saat sürdü. Bu, politikacıların Moskova’da aynı formatta bir araya geldikleri 11 Ocak’tan sonra ilk yüz yüze görüşmeleriydi. Üç ülkenin liderleri, Dağlık Karabağ’da 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021’de varılan anlaşmaların uygulanmasını görüştü. Toplantıda ticari, ekonomik ve ulaşım bağlarının restorasyonu ve geliştirilmesi konularına özel önem verildi.

Üçlü görüşmeler başlamadan önce Putin, Soçi’de Aliyev ile bire bir görüştü.

Tass haber ajansının haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada : “Bana öyle geliyor ki, aslında tüm çabalarımızın amacı bu, yani bölgenin yeniden canlanması için koşullar yaratmak, böylece insanlar orada kendilerini güvende hissedebilirler ve normal olarak ekonomik faaliyetlerde bulunabilirler, ekonomiyi geliştirebilirler. “Rus lider toplantının açılışında  Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan’ın ortak çıkarlar adına ülkeler arasındaki bağları güçlendirmeye çalışması gerektiğine inanıyorum dedi.

Putin, “Yüzyıllardır tek bir devletin parçası olarak bir aradayız, çok derin tarihsel bağlarımız var ve bunların çökmesini istemeyiz. Aksine, onları restore etmek ve gelecekte korumak için çaba göstermeliyiz.” dedi. .

Yılın sonuçları

Cumhurbaşkanı, Dağlık Karabağ’da şu anda büyük çaplı düşmanlıkların yürütülmediğini ve bu durumun bölgedeki durumu çözmek için çok şey yapıldığını gösterdiğini kaydetti.

Meslektaşlarını yıl boyunca yürütülen çalışmaları değerlendirmeye davet etti – 9 Kasım 2020’de, üç ülkenin liderleri tarafından çatışmada düşmanlıkların tamamen sona ermesini mümkün kılan bir açıklama imzalandı. Dağlık Karabağ’da bölge.

Rusya Devlet Başkanı, “Aslında bu süre içinde çok şey yapıldı. Ne yazık ki, henüz tüm meseleler çözülmedi, sınırdaki olayları ve her iki taraftan da insanların öldüğü ve yaralandığı trajik olayları biliyorum” dedi.

Putin’e göre, tüm bunlar liderlerden özel ilgi gerektiriyor. “Aslında bunun için bugün de toplandık – gelecekte benzer olayların yaşanmaması için. Ama genel olarak bir yılda çok şey yapıldı” dedi.

Bu nedenle, Rus devlet başkanı, çatışma bölgesinde “kendi içinde çok iyi olan büyük çaplı düşmanlıkların olmadığını” vurguladı. “Bu süre zarfında ve bizim yardımımızla, mültecilerin dönüşü ile ilgili pek çok çalışma yapıldı – 53 bin [kişi] daimi ikamet yerlerine geri döndü. İyi bir izleme grubu oluşturuldu, birliğimiz, çalışmak, anladığım kadarıyla, her iki tarafta da onurlu bir şekilde çalışmak, insanlar için güvenli yaşam koşulları sağlıyor “- Putin dedi.

Rus-Türk ateşkes izleme merkezi çalışıyor ve çalışıyor, diye devam etti. Cumhurbaşkanı, “Ama en önemli şey, gelecekte normal, barışçıl bir yaşam için koşulların yaratılmasıdır. Önemli olan bu” dedi.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca yakın gelecekte Dağlık Karabağ’da ulaşım iletişiminin engellenmesine ilişkin kararların alınmasının mümkün olacağını umuyor.

Putin, “Yakın gelecekte sadece ilgili grubun ulaşım iletişimini engelleme çalışmalarını onaylamakla kalmayıp, aynı zamanda herkes için gerekli kararları alabileceğimize inanmak için nedenler var” dedi.

Ona göre en önemli şey, bölgede gelecekte barışçıl bir yaşam için koşullar yaratılıyor, özellikle ulaşım koridorlarının önündeki engelleri kaldırmak için üç ülkenin başbakan yardımcıları düzeyinde bir komisyon oluşturuldu. Putin, “Meslektaşlarım bana çalışmanın ilerleyişini bildirdi, kolay olmadı. Ama yine de bu çalışma ileri bir durumda” dedi.

Rus lider, ortak çabaların amacının “bölgenin canlanması için koşullar yaratmak, böylece insanların kendilerini güvende hissetmeleri, normal ekonomik faaliyetlerde bulunmaları ve ekonomiyi geliştirmeleri” olduğunu vurguladı. Putin, “Bütün bunlar, elbette, her iki ülkenin vatandaşlarının yaşam standartları üzerinde en olumlu etkiye sahip olmalıdır. Bu, hem Ermenistan hem de Azerbaycan ile ilişkilerin özel doğası göz önünde bulundurulduğunda, Rusya için büyük önem taşımaktadır.”

Rusya Federasyonu, Ermenistan ve Azerbaycan’ın ortak çıkarlar adına iki ülke arasındaki bağları güçlendirmeye çalışması gerektiğine özellikle vurgu yaptı. “Yüzyıllardır tek bir devletin parçası olarak bir aradayız, çok derin tarihi bağlarımız var ve bunların çökmesini istemeyiz. Tam tersine onları restore etmeye ve gelecekte desteklemeye çalışmalıyız” dedi. Rus devlet başkanı…

Aliyev ile daha önce Soçi’deki ikili görüşmede bazı konuları görüştüğünü de söyledi. Aynı hazırlık çalışmalarının Ermeni tarafıyla önceden telefon görüşmeleri sırasında da yürütüldüğünü sözlerine ekledi. Putin, “Ve şimdi, biz taşınırken bu konuda görüş alışverişinde bulunduk.” diyen Putin, üçlü görüşmelerin tamamlanmasının ardından Paşinyan ile ikili bir görüşme yapacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak:https://tass.ru/

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

VATANDAŞ SORDU MÜMKÜN MÜ ?

VATANDAŞ SORDU MÜMKÜN MÜ ?

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil