Ana Sayfa Gündem 8 Aralık 2021

ASKERİ LOJİSTİK VE DESTEK ZİRVESİ İLK KEZ DÜZENLENİYOR

TÜRKİYE’NİN YERLİ VE MİLLİ GÜCÜ SAVUNMA SANAYİSİ ASKERİ LOJİSTİK VE DESTEK ZİRVESİ’NDE BULUŞTU

İHRACATA SAVUNMA SANAYİ DOPİNG OLABİLİR

SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATININ BİRİM FİYATI 48 DOLARA ÇIKTI

Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi – DLSS ilk kez düzenlendi. ASO Başkanı Özdebir: “Türkiyenin sektörel ihracatının kg fiyatlarını incelediğimizde savunma sanayimizi ileriye götürmemizin önemini görüyoruz. Türkiyenin 2020 yılında ihraç ettiği otomotivin kg fiyatı 7 dolar, makinenin 5 dolar, deri ve deri mamüllerinin 9 dolar iken savunma ve havacılık ihracatının ise birim fiyatı 48 dolara çıkmaktadır.”

Türkiye’nin yerli ve milli gücü savunma sanayisi, bu yıl ilk kez hayata geçirilen Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi – DLSS için Ankara’da buluştu. 7 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da Hilton Garden Inn Gimat Hotel’de açılan DLSS, iki gün boyunca önemli oturumlara ev sahipliği yapıyor ve sektör temsilcileri en yeni projelerini sergiliyor.

DLSS’in açılışını Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin ÖzdebirSavunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Coşkun ile Mildatadan Askeri Doktrin ve Harekât Uyumluluk Analisti Sami Atalan yaptı.

Savunma ve havacılık ihracatının birim fiyatı 48 dolara ulaştı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir açılışta şu açıklamaları yaptı: “Savunma harcamalarının ekonomimizin büyümesi üzerinde de etkileri bulunuyor. Yapılan analizler; Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke grubunda savunma harcamalarının, diğer alanlar üzerindeki yatırımları pozitif yönde etkilediğini gösteriyor. Savunma sanayinin, 2002 yılında 1.3 milyar dolar seviyesinde olan ciro hacmi aradan geçen süre zarfında 11 milyar dolara ulaştı. 248 milyon dolar ihracat kapasitesinden 3 milyar doları geçen ihracat hacmine ulaştı. Sektörün yerlilik oranı yüzde 20’lerden yüzde 70’e yükseldi. Kamu kaynakları ile finanse edilen savunma sanayi projeleri son 3 yılda 1100’e ulaşmış durumdadır. Hali hazırda yürüyen savunma projelerinin 2020 bütçesi 55 milyar doları geçti. Yıllık 1.7 milyar dolar seviyesinde Ar-Ge harcaması ile Türkiye’nin en fazla Ar-Ge yatırımı yapan sektörü konumuna gelmiştir. Küresel savunma harcamalarının 2021’de yaklaşık yüzde 2,8 artarak 2 trilyon doları aşması bekleniyor. Ülkeler geçen sene pandeminin en ciddi boyutta yaşandığı, kamu harcamalarının zirve yaptığı dönemde dahi savunma harcamalarını azaltma yoluna gitmemişlerdir. Savunma sanayinin önemini gösteren rakamların başında ihracat birim fiyatları gelmektedir. 2020 yılı itibari ile Türkiye’nin sektörel ihracatının kg fiyatlarını incelediğimizde aslında savunma sanayini ileriye götürmenin ülkemiz açısından ne derece kritik önemde olduğunu hepimiz göreceğiz. Türkiye’nin 2020 yılında ihraç ettiği otomotivin kg fiyatı 7 dolar, makinenin 5 dolar, deri ve deri mamüllerinin 9 dolar iken savunma ve havacılık ihracatının birim fiyatı 48 dolara çıkmaktadır. Türkiye teknolojiye dayalı, yerli üretim odaklı yeni bir ekonomik modeli hayata geçirme iradesini ortaya koymuştur. Türkiye teknolojik olarak sınıf atladıkça, ekonomisine ilişkin hep söylenen “orta gelir tuzağı”ndan da kurtulacaktır.”

DLSS sektörün gelişimine katkı sunacak

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Coşkun ise şunları akardı: “Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi Türkiye’nin ilk, dünyanın da sayılı zirvelerden biri olması açısından çok önemli. Savunma sanayide ürün üretmek ve bunun idamesinin sağlanması denkleminde ürünün satış sonrası desteğinin geliştirilmesi ve tüm lojistik faaliyetlerinin planlanması önem taşıyor. Savunma sanayi firmalarımız lojistik sistemler konusunu içselleştirmiş ve lojistik savunma sanayi projelerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Gün geçtikçe yetkinlikleri ve kapasitesi artan savunma sanayimizin  ilerleyen süreçlerdeki üstün ürünlerini de düşündüğümüzde lojistik sistemlere verdiğimiz ağırlığı daha fazla artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ihracat sonrasında ürünün müşteri tarafında desteklenmesi, idame ettirilmesi ve müşteri memnuniyeti sağlanması savunma sanayinin önünün açılmasına destek olacaktır. Aynı zamanda ürünün sürekliliği ve yeni ürünlerin pazarlara sunulmasına da aracılık edecektir. Bu açıdan DLSS, sektörün gelişimine çok anlamlı bir katkı sunacak.”

Askeri lojistik gelecek 10 yılda değişime uğrayacak

Mildatadan Askeri Doktrin ve Harekât Uyumluluk Analisti Sami Atalan ise açılışta şunları söyledi: “Operasyonel lojistik ve destek, güvenlik stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Lojistiğe duyulan ihtiyaç, robotik sistemler, otomasyon, öngörücü lojistik ve bakım gibi modernleşmenin etkisi altında ve savaşın doğası gereği önümüzdeki 10 yılda değişime uğrayacak. Gelişen uluslararası hizmet sektörü trendlerine göre savunma sanayii ve lojistik kabiliyetler, ülkelerin ihracatında önemli bir rol oynayacak. Günümüzde Silahlı Kuvvetler, ihtiyaç duyduğu lojistik desteği sağlamada özel sektörün gelişiminden faydalanıyor. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi de bu amaca hizmet ediyor.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil