DOLAR 32,5740 0.1%
EURO 35,0387 0.56%
ALTIN 2.427,840,21
BITCOIN 2093853-3.70389%
Trabzon
23°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

MADDELER BİRER BİRER KABUL EDİLİYORLAR

MADDELER BİRER BİRER KABUL EDİLİYORLAR

ABONE OL
15 Aralık 2021 20:29
MADDELER BİRER BİRER KABUL EDİLİYORLAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.Görüşmeler sonucunda 5,6,7,8. maddeler kabul edildi

Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Türkiye’nin ağır bir ekonomik sıkıntı içinde olduğunu iddia ederek, yükselen döviz kuru ve bakanların çözüm bulamamasından dolayı bütçenin “kadük” hale geldiğini ileri sürdü.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kapalı bir toplantıda “Bu yaşadığımız sıkıntılarda dışarının herhangi bir müdahalesi yoktur” dediğini savunan Salıcı, şunları kaydetti:

“Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüleri, sizin anlatmış olduğunuza, masala sizin Bakanınız inanmıyor. Kapalı toplantıda söylemiş olduğu sözler basına yansıyor, ortaya çıkıyor. Biz şunu görüyoruz: Türkiye’nin şu anda içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının dış güçlerle falan hiçbir alakası yok. Varsa da bünyesi sağlam bir ülke bu saldırıları bertaraf eder. Ne zaman Türkiye başkanlık sistemine geçti, ne zaman Türkiye tek bir kişi tarafından yönetilmeye başlandı; bu şokların, bu krizlerin önü alınamaz hale geldi. Türkiye’yi 3 yıldan daha uzun bir süre krizde tutma da size nasip oldu, inşallah sizi değiştirmek de bize nasip olacak.”

Şahsı adına söz alan Memleket Partisi Yalova Milletvekili Özcan Özel, kabul edilmeyeceği aşikar olan önergeleri vermekle demokrat olunmadığını savunarak, “Gelin Siyasi Partiler Kanunu’nu değiştirmeye dahi gerek kalmadan, parti tüzüğünüzü değiştirin. genel başkanın, milletvekillerinin, belediye başkanlarının kim olacağına üyeler karar versin. Hodri meydan diyorum.” ifadelerini kullandı.

CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan ise devletin borcunun sürekli büyüdüğünü, vatandaşın cebindeki deliğin ise daha fazla büyüdüğünü, enflasyonun yükselmesine rağmen vatandaşların maaşlarının artmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada teklifin 5. maddesi kabul edildi.

Teklifin 6. maddesi üzerine söz alan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, devletin kendisinin yapmayıp yaptırdığı işlere Ulaştırma Bakanlığı bütçesinden 21 milyar lira, Sağlık Bakanlığı bütçesinden ise 22 milyar lira aktarılacağını belirtti.

Ataş, bu rakamın 17 bakanlığın 9’nun bütçesinden daha fazla olduğunu ifade ederek, “Ülkemizin en az 25 yılı garanti ödemeleriyle ipotek altına alınmıştır. Üstelik garanti ödemelerine ayrılan 43 milyar lira dövize endeksli olduğu için dolar kuru 9 lira olduğu zaman hesaplanmıştır. Bugün bu miktar en az yüzde 50 daha fazladır.” dedi.

Tarım kanununda yer alan ‘tarımsal destekler GSYH’den yüzde 1’den az olamaz’ hükmünün ihlal edildiğini vurgulayan Ataş, “Bu oran 2022’de yüzde 0,3’e düşürülmüştür. Bütçeden tarımsal desteklere ayrılan pay 25,8 milyar liradır. Halbuki çiftçiye verilmesi gereken destek asgari 78,8 milyar lira olmalıydı.” diye konuştu.

Dursun Ataş, bu bütçenin üretici, emekçi ve çiftçinin bütçesi olmadığını savundu.

MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, seçim bölgesi olan Iğdır’ın stratejik olarak dört ülkenin kesişim noktasında ve Türk dünyasına açılan kapı olduğunu söyledi.

İktidarın Iğdır’a yaptığı yatırımları anlatan Karadağ, Tuzluca depolama barajının tamamlanması halinde ekonomiye büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Karadağ, Türk dünyası ülkelerinin bir araya gelmesi sonrasında birliğin önemli bir güç odağı oluşturacağını dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yoksulluk sınırının 10 bin lirayı geçtiğini anımsattı.

Hükümetin halk yararına bir bütçe hazırlamasının mümkün olmadığını ileri süren İlgezdi, “Milyonlar yoksulluğun pençesinde kıvranırken, gençlerden, kadınlardan işsizler ordusu oluşmuşken, emekçinin, emeklinin borcu gırtlağa dayanmışken, mutfaklar alev almış yanıyorken, içi bomboş bu bütçeyle büyümeyi, üretimi, yatırımı, istihdamı ve tasarrufu hedeflediğinizi iddia ediyorsunuz. İyi de Ekonomik kurtuluş savaşını Türkiye’yi katar katar satarak mı veriyorsunuz?” ifadesini kullandı.

İlgezdi, bütçenin emekten yana olmadığını iddia ederek, “Gençleri hangi geleceğe hazırlayacaksınız? Hazırlayamazsınız! ‘Gençler yurt dışına gitmesin’ demekle olmuyor! Onlar için istihdam politikaları uygulayacaksınız. Yapabilir misiniz? Siz yapamazsınız. Düne kadar seçim meydanlarında ‘Bizim Hans’tan Corç’tan ne eksiğimiz var! Ahmet, Mehmet, Ayşe de öyle yaşayacak’ diye caka satıyordunuz. Bugün, günde 6 kuruş ayırdığınız 84 milyon yurttaşımızı sağlıklı bir şekilde yaşatamazsınız.” görüşünü paylaştı.

Şahsı adına söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle ise salgın nedeniyle dünyanın yaşadığı krizlere dikkati çekti.

Salgın sürecinin başarılı yönetildiğini belirten Bekle, “Dünyanın en gelişmiş ülkeleri birer birer sınıfta kalırken, başta sağlık politikalarımız olmak üzere geniş ve kapsamlı sosyal politika anlayışımız ile bu süreci en iyi şekilde yöneten ülkelerin başında geldik.” değerlendirmesinde bulundu.

Bekle, bu süreçte toplumun tüm kesimlerine yönelik politikalar uyguladıklarını anlatarak, kültür ve sanatı da desteklediklerini söyledi.

Hak temelli anlayış ile politikalarını inşa ettiklerini vurgulayan Bekle, “Birileri ‘yiğidin hakkını yiğide verme’ anlayışını çoktan unutmuşlar. Hayalleri bile bizim gerçeklerimize ulaşamayanların boş laflarına karşı icraatlarımızı hatırlatmak en güzel cevap olacaktır. Ümitsiz mektuplarla vesayet odaklarına el açanlar, ‘helalleşme’ maskesini kullanarak devletin memurunu, işadamlarını tehdit edenler, şehit yakınlarına ağız dolusu küfür edenler, ‘geliyor, gelmekte olan’ naraları atıyorlar. Kiminle nereye geliyorsunuz, kimlere mesaj gönderiyorsunuz bilmiyorum ama biz Cumhur ittifakı olarak 2024 bütçesini yapmaya namzet olanlardanız.” dedi.

Bekle’nin konuşması sırasında, Bekle ile CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu arasında Roman vatandaşlara yapılan hizmetlere yönelik tartışma yaşandı.

Söz alan Purçu, Bekle’nin doğal gaz ve Atak helikopterinden bahsettiğini ancak Romanların ihtiyaçlarını konuşmadığını savundu.

İktidarın Roman mahallelerinden oy isteyemeyeceğini ileri süren Purçu, “Yüzünüz yok çünkü, Romanlara verdiğiniz tahribatı 200 sene düzeltemeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Purçu, Romanların yoksulluğa gömüldüğünü iddia ederek, “Avrupa Komisyonu’ndan gelen 20 milyon avro nerede? İlerleme Raporu’na bir bakın, Avrupa Komisyonu uyardı sizi Roman Strateji Eylem Planı’nda hiçbir şey yapmadınız. Romanlar size hakkınızı verecek, sandıkta bir tane bile oy alamayacaksınız.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada teklifin 6. maddesi kabul edildi.

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, doların yükselmesi sonucu bütçenin yüzde 50’nin üzerinde küçüldüğünü söyledi.

Bütçenin yokluk, yoksulluk ve yolsuzluk bütçesi olduğunu öne süren Çulhaoğlu, “Bu bütçe milleti çaresizliğe, 5’li çeteyi ihya etmeye yönelik bir bütçedir. Bu bütçenin memurun, işçinin, emeklinin, esnafın, EYT’linin, 3600 ek gösterge bekleyenlerin, KOBİ’lerin derdine derman olamayacağı açıktır.” dedi.

Bütçenin arttırılmasına yönelik tekliflerinin reddedildiğini anlatan Çulhaoğlu, Türkiye’nin ilk defa ekonomik kriz yaşamadığını, ancak ilk defa milletin gözünün içine baka baka krizi inkar eden bir iktidar olduğunu savundu. Çulhaoğlu, milletin, etrafını saran yangından nasıl çıkacağının hesabını yaptığını dile getirerek, İYİ Parti olarak ülkeyi bu buhranlı günlerden çıkaracaklarını ve vatandaşların insanca yaşamasını sağlayacaklarını, ülke ve millet için verilen emeğin bir damlasını heba ettirmeyeceklerini iddia etti.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, hakları ödenmeyen sağlıkçıların eylemde olduklarını belirtti.

Karaca, bütçede 7 milyon yoksul için sosyal destek adına yıllık 4 bin 968 lira ayrıldığını aktararak, “Bu bütçede, bugün doğan kundaktaki bebeğin ödeyeceği faiz yükü 3 bin TL’ye yakın ama o bebeğin anne babası ekonomik darlık, ekonomik buhran ve derin yoksulluk sebebiyle bebeğine mama alamıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bütçenin, milletin değil hükümetin bütçesi olduğunu savunan Karaca, “Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde kamu kaynaklarını iktidar eliyle yandaşlara aktaran bir kumpas bütçesidir bu bütçe.” sözlerini sarf etti.

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, küresel ekonominin daraldığı bir dönemde Gaziantep’in ihracattaki büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürdüğünü aktardı.

Taşdoğan, Türkiye’nin ihracat yükünü çeken, lokomotif şehirlerin başında gelen Gaziantep’ten 11 aylık dönemde geçen yıla oranla yüzde 29,6 artışla 9 milyar 128 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydetti.

Gaziantep’in ülkenin en fazla ihracat yapan 5’inci şehri olduğunu dile getiren Taşdoğan, Türkiye büyüme rakamlarına da olumlu katkı sağlayan bu tabloya sanayi üretiminin katkısının son derece büyük olduğunu belirtti.

AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, bu bütçenin, mazlumların ve masumların, yaşanan afetlerden ve felaketlerden etkilenenlerin, 84 milyon vatandaşıyla günden güne büyüyen güçlü ve büyük Türkiye’nin bütçesi olduğunu ifade etti.

Millete hizmet edilirse milletin de hizmet edenin arkasında olacağını söyleyen Balık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her konuşmanızda bir meslek grubunu tahkir ederek küçümsemeye çalışmak, bürokrasiyi ve yatırımcıyı tehdit ederek ülkemizi dış güçlere şikayet edip büyükelçilere mektup yazmak yerine milletimizin sesine kulak verseydiniz; TBMM çatısı altında milletimizin şu kutsal kürsüsünde 84 milyon takip ederken ayıplı el hareketi yapmak yerine milli bir duruş sergileseydiniz, sırtınızı terör örgütlerine değil aziz ve necip milletimize dayasaydınız, kongrelerinizde PKK marşları yerine İstiklal Marşı’mızı söyleseydiniz, şehit ailesine küfredenlere değil şehidimizin bacısına sahip çıksaydınız, seçmeninizden gizlemeye çalıştığınız, her fırsatta inkar ettiğiniz ittifaklarınızın yerine milletimizin isteklerini, milletimizin sesini önceleseydiniz, emin olun ki yine yeniden ve tekraren gelmekte olanı görürdünüz ve duyardınız.”

Konuşmaların ardından yapılan oylamada teklifin 7. maddesi kabul edildi.

Teklifin 8. maddesi üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Japonya’da 114 yen olan dolar kuru gösterilerek garip algılar oluşturulmaya çalışıldığını, ancak burada saatlik asgari ücretin 8 dolar civarında olduğunu, Türkiye’de günlük asgari ücretin 8 dolar etmediğini söyledi.

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle hedeflenen atılımın gerçekleştirilmesi ve öngörülen hedeflere ulaşılabilmesi için temel alanlardaki yapısal sorunlara yönelik çözümler üretildiğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ruhuna uygun tedbirlerin alınmaya devam edilmesi suretiyle ekonomide yatırım, üretim, ihracat ve istihdama dönük adımların atılması mümkün hale gelmiş, önemli üretim artışları gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Türkiye’nin, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle başlatılan işgal planının çok cepheli olarak devam ettirildiği bir süreçte tüm tehdit ve saldırılara Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi ile daha güçlü bir karşılık verdiğini dile getiren Ersoy, “Kovid-19 ile mücadele edilirken aynı zamanda hem terörle hem de egemenlik haklarımızı koruma kararlılığı ile adeta yedi düvele karşı çok cepheli siyasi ve askeri mücadele verilmektedir.” diye konuştu.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, milletin büyük bir ekonomik kriz içinde olduğunu savunarak, AK Parti’li milletvekillerinin sokağa çıkmaları durumunda gerçekleri göreceklerini savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakara suresinden ayetler okuduğunu anlatan Öztunç, “Bakara suresinin arkasına sığınıyorsunuz. Evet, Bakara suresinde ‘Açlıkla, ürünlerden, mallardan eksiltmekle sınarız’ diyor, doğru ama Bakara suresinde ‘Millet açken zevküsefa içinde yaşayın’ demiyor.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un asgari ücret için “Döviz üzerinden güncelleme yapmak eldeki bütçe imkanları bakımından sağlıklı bir yol değildir” dediğini aktaran Öztunç, “Beşli çeteye, otoyollar, köprülerin parasını dolara endeksliyorsunuz hakkaniyetli oluyor da millete gelince mi hakkaniyetli olmuyor? Bu iktidar, milletin iktidarı değildir, rantın iktidarıdır.” yorumunu yaptı.

Antalya Limanı’nın Katarlılara peşkeş çekmeye çalışıldığı iddiasında bulunan Öztunç, Türkiye’nin tüm dağlarının, ovalarının maden ruhsatları adı altında peşkeş çekildiğini öne sürdü.

Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde, ‘2021 yılının Ocak ayından itibaren filtre olacak’ denilmesine rağmen hala filtre takılmadığını dile getiren Öztunç, “O bölgede yaşayan insanlara hala büyük bir eziyet yapılıyor. Sayın Mehmet Muş, Grup Başkanvekiliydi. Tutanaklar bende, o gün bu görüşmelerde bana söylemişti ben kürsüden konuşunca, demişti ki, ‘Merak etme, Afşin-Elbistan Termik Santrali’ne 6 ayda filtre takılacak.’ ‘Takılmayacak.’ dedim. ‘Takılacak. Bıyığımı keserim.’ demişti. Afşin-Elbistan Termik Santrali’ne hala filtre takılmadı.” diye konuştu.

Şahsı adına söz alan AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, 2053-2071 hedeflerine ulaşmak için durmadan, dinlenmeden, adanmış bir ruh ile çalışacaklarını belirterek, “Bizi durduramayacaksınız. Bizden 80 yılımızı aldınız, çaldınız. Ülkemin kadınlarının, yarısı başörtülü olan kadınların eğitim hakkını elinden aldınız, siyaseti yasakladınız. 10 binlerce genç kızımız heder oldu. Her yerde önlerini kestiniz. Yetmedi, eşi başörtülü olan erkeklerin de geleceğini engellediniz. ‘Cumhurbaşkanının eşi başörtülü olmaz’ dediniz. Eşitsizliklere, yasaklara son verdiği için sayın Cumhurbaşkanıma şükranlarımı iletmek istiyorum. Bu millet bunları unutmadı, size asla bir daha ruhsat vermeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada teklifin 8. maddesi kabul edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!