Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 23 Aralık 2021

“YEŞİL ALTIN” DEĞERİNİ KAYBETMESİN

Türkiye’nin ihraç ürünlerinin başında gelen ve Karadenizli çiftçilerin önemli ölçüde geçimini sağladığı tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta kışın yapılan bakımın üretime yüzde 50 seviyelerinde katkı sağladığı bildirildi.

Türkiye’nin ihraç ürünlerinin başında gelen ve Karadenizli çiftçilerin önemli ölçüde geçimini sağladığı tarım ürünleri arasında yer alan fındıkta kışın yapılan bakımın üretime yüzde 50 seviyelerinde katkı sağladığı bildirildi.

Uzmanlar “yeşil altın” olarak da bilinen fındığın kış bakımının zamanında ve yeterince yapılması gerektiğini söyledi.

Fındıkta kış bakımının doğru yapılması durumunda verimin artacağını belirten Uzmanlar, fındığın milyonlarca çiftçi için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirterek bu ürünün bakımının da oldukça önemli olduğunu belirttiler, “Bölgemizde kimi çiftçimiz fındığın bakımını zamanında ve tam olarak yerine getirirken bazı çiftçilerimiz aynı hassasiyeti göstermiyor. Bu nedenle bakımsızlığa bağlı olarak randıman düşüklüğü gözlemlenmekte” dedi.

Uzmanlar Fındıkta en önemli bakımların başında kış bakımı gelmektedir, fındıkta ışkın alınma işlemini yıl içerisinde iki defa önerdiklerini, bunlardan birinin mutlaka kış mevsiminde yapılmasını tavsiye ettiklerini belirterek “Çünkü bu ışkınlar uyandığında topraktaki bitki besin elementlerini emecektir. Bu nedenle ocaktaki asıl dalların daha verimli olabilmesi için bu ışkınların temizlenmesi gerekiyor” dediler

Kış aylarında fındık ocaklarındaki yaşlı ve hastalıklı dalların mutlaka çıkarılması gerektiğini, bu işlemin zamanında yapılmadığı durumda ocaktaki birbirine rakip olan dalların bir an önce çıkartılması gerektiği ve yaşlı ve hastalıklı dalların vakit geçirilmeden kesilmesi gerektiği üzerinde duran konunun uzmanları, birbirine örülmüş dalların özellikle kesilerek ocaktan ayıklanması taraftarı olduklarının da altını çizerken üreticilerin hasat zamanında ürünlerinde artış bekliyorlarsa bitkilerin kış bakımlarını mutlaka yapmaları gerektiğini de hatırlatıldı

“Fazla Dal, Fazla Ürün Anlamına Gelmiyor”

Fındıkta yapılan kış bakımının verimi doğrudan etkilediğini vurgulayan uzmanlar, şunları söylediler

“Yaptırdığımız bir yüksek lisans tezinde, ocaktaki dal sayılarının en fazla 6 adet olması gerektiğini gördük. Dolayısıyla fazla dal, fazla ürün anlamına gelmiyor. Dalların sayısı arttıkça verimde düşüşler gözleniyor. Yine bakımsız ve fazla dalları olan ocaklardan toplanan fındığın randımanı düşük oluyor. Fazla dal ve bakımsız ocaklar hastalıkların da artmasına neden olabiliyor.”

Uzmanlar konunun önemine vurgu yaparken  düzgün yapılan kış bakımıyla fındıkta verimin yüzde 50 oranlarında artabileceğini söylediler

Öte yandan bazı üreticiler ürünlerinde verim artışının olması için kışlık bakımlarına önem vererek uzmanların tavsiyelerini yerine getiriyor. Bazı üreticiler ocaklardaki ışkınları keserek bahçesini temizliyor, bazıları ise yaşlanmış ve hastalıklı dalları ayıklayarak ocaklardaki sayıyı düşürüyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil