Ana Sayfa Gündem 2 Ocak 2022

DOLAR BAHANE , ZAMLAR ŞAHANE

2021 son ayları coronavirüs illetinin varyanlarının yanı sıra elektrikten doğalgaza, içkiden sigaraya, su fiyatlarından gıdaya otoyol ve köprü geçiş ücretlerinden akaryakıta kısaca tüm temel tüketim kalemlerine %25 den % 175 varan zam yapıldı Geçtiğimiz yılbaşında 7,37 liradan  işlem gören dolar/TL kuru 1 yıl aranın ardından 1 Ocak 2022  itibariyle 13,30 TL seviyelerine kadar yükseldi. Bu demek oluyor ki TL, aradan geçen zaman içerisinde dolar karşısında 5,93  lira değer kaybetti.

Bu seviye doların yıl içerisinde içerisinde gördüğü en yüksek seviye değil aslında aralık  ayının ortalarında  dolar/TL kuru, 18 tl yi geçince oluşan panik havası ile yağmur gibi zamlar a dan z ye her şeye yapıldı öyle ki marketlere resmen hucum edildi ne var ne yok alındı resmen yağmalandı desek abartmış olmayız .

Dolar kurunun neden arttığı yönünde bir yorum yapmayacağım yada kimlerin bu artıştan daha sonrada düşüşten fayda sağlamış olabilir bunun peşinde de değilim ama aradaki rakam değişmesi öyle azımsanacak bir boyutta da değil aslında kur paritesi 18,5 seviyelerine çıkmış daha sonra 11 seviyelerine gerilemişti.

Şimdi soru şu idi doların artmaya başladığı 8,60 tl seviyesinden itibaren ürünlere zamlar gelmeye başladı önce ufak ufak etiketler değişti sonra algı farklılaştı bazı gıda ürünlerinde gram ayarlamaları yapıldı doların 10 tl kritik seviyeyi aşması ilede zamlar açıkça belirgin şekilde yapılmaya başlandı taki dolar kuru 18,5 tl yi gördüğünde resmen zam yağmuru vatandaşların üzerine yağmaya başladı.

Ve tam da o gün dolar kuru 18,5 tl yi gördüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan Kameraların karşısına geçerek bu artışı durduracak yeni ekonomik modeli açıkladı açıklamalarının içerisindeki maddelerden biride Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı uygulaması idi Cumhurbaşkanın açıklamasının bitmesinin ardından döviz kurları Tl karşısında değer kaybetmeye başlamış ve 10,50 seviyelerine kadar gerilemiş daha sonraki günlerde ise bir miktar daha değer kazanan dolar kuruda 13 tl seviyelerine geldi.

Şimdi bu kadar lafı neden mi ettik sebebi basit bu kadar lafı bir soruya cevap almak için ettik

 

Soru : DOLAR KURUNUN ARTIŞINI SEBEP OLARAK GÖSTEREREK YAPILAN ZAMLAR KUR DÜŞMESİNE RAĞMEN NEDEN GERİ ALINMIYOR GERİ ALINMASINDAN ZİYADE HALA HER GÜN NEDEN YENİ BİR ZAM HABERİYLE KARŞILAŞIYORUZ ?

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

15 KASIM’DA NELER OLMUŞ

15 KASIM’DA NELER OLMUŞ

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil