Ana Sayfa Bölge, Gündem 3 Ocak 2022

AYAKKABICILAR ODASI’NDA METİN KARA YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

Trabzon Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda tek listeyle gidilen kongrede aynı zamanda TESOB Başkanlığını ve Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperati Başkanlığınıda yürüten Metin Kara kongreye katılan üyelerin oylarını alarak yeniden başkanlığa seçildi.
Divan Başkanlığını TESOB Başkanvekili ve Matbaacılar Odası Başkanı Mustafa Özcelep’in yaptığı kongrede bir konuşma yapan Başkan Kara, son iki yılın esnaf ve sanatkârlar için zor geçtiğini belirterek, ‘Pandemi nedeniyle esnaf ve sanatkâr kardeşlerimiz işyerlerini uzun süre kapalı tutmak veya kısıtlı çalıştırmak zorunda kaldı. Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışan, üretmeye ve ülkesini kalkındırmaya devam eden esnaf ve sanatkâr kardeşlerimize buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Dileğimiz, hala yeni dalgalarla devam eden pandemi sürecinin bir an önce sona ermesi, toplumsal yaşama, ekonomiye, insan sağlığına daha fazla zarar vermeden normalleşmeye geçilmesidir. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya çağırıyorum. Hatırlatma dozlarımızı da lütfen ihmal etmeyelim. Aşı olmak Covid – 19’a yakalanmanız halinde süreci daha kolay atlatmamızı sağlayan önemli bir yoldur. Bu vesileyle pandemi döneminde evlerinden, ailelerinden ayrı kalarak sağlığımız için büyük mücadele veren doktorundan hastanedeki işçisine kadar bütün sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum’ dedi.
‘ESNAFIN SORUNLARINI İLGİLİ YERLERE İLETTİK, İLETMEYE DEVAM EDİYORUZ’
Pandemi döneminde Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak her zaman esnafın yanında yer aldıklarını vurgulayan Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnaf ve sanatkârın işlerini devam ettirebilmesi için devlet desteklerinin sürmesini beklediklerini ifade ederek, ‘Anayasamızın 173’üncü maddesi gereği devlet, esnaf ve sanatkârı desteklemekle mükelleftir. Ekonominin kılcal damarları olan, sokağın sesi ve rengi olan esnaf ve sanatkâra destekler sürmelidir’ dedi.
‘Odalarımızdan gelen talepleri ve çözüm önerilerini 17 maddelik rapor haline getirerek, Valiliğimizden milletvekillerimize ve ilgili kamu kurumlarına kadar birçok yere ilettik. Bu raporları dönem dönem yenileyerek ilgili kurumlara iletmeye devam ettik. Ayrıca esnaf ve sanatkârımızın taleplerinin bu süreçte gerçekleştiğini görmek de bizleri mutlu etti. Bu vesileyle bu zor dönemden geçmemiz için her zaman çeşitli destek ve teşviklerle katkılarını esirgemeyen, devletin tüm imkânları ile esnaf ve sanatkârın, iş dünyasının yanında olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm bakanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum.’
‘ÜYELERİMİZİN YÜZDE 60’I SALGINDAN DİREKT OLARAK ETKİLENMİŞTİR’
Başkan Kara, TESOB’a üye 28 bin esnaf ve sanatkâr bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
‘Pandeminin başlangıcında 26 bin 245 esnafımız vardı. Pandemi nedeniyle mücbir sebep kapsamına alınarak geçici olarak faaliyetlerini durduran esnaf sayımız il genelinde 7 bin 327’dir. Faaliyet kolları mücbir sebep kapsamında olmamakla birlikte piyasadaki durgunluk nedeniyle; tuhafiyecisi, terzisi, ayakkabıcısı, kuyumcusu, lokantacısı, kırtasiyecisi, özel eğitim kurumları ve bunlar gibi işyerini açamayan esnaf ve sanatkârımızla birlikte bu sayı toplam üye sayımızın yüzde 60’ına yani 16 bine yaklaşmıştır. Kapalı olan işyerlerinde çalışan yaklaşık 35 bin kişiyi de göz önüne aldığımızda bu salgından etkilenen esnaf ve sanatkârımızla çalışanlarımız 50 bin kişiyi geçmiştir.’
‘ESNAFA VERİLEN DESTEKLERİN SÜRMESİNİ BEKLİYORUZ’
TESOB Başkanı Metin Kara, başkanlığını yürüttüğü Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla esnafa ‘can suyu’ olarak nitelendirilebilecek destek vermeye devam ettiklerini de vurgulayarak, ‘Mart 2020 – Temmuz 2021 tarihleri arasında destek kredisi, işletme ve yatırım kredisi olmak üzere esnaf ve sanatkârımıza 117 milyon liralık destek sağlanmıştır. Ayrıca çeşitli ertelemelerle ödemelerinde kolaylık gösterilmeye çalışılmıştır. Ayrıca çeşitli bakanlıklarımızdan da esnaf ve sanatkârımıza yönelik çeşitli destekler açıklanmıştır. Biz bu desteklerin sürmesini bekliyoruz. Anayasamızın 173’üncü maddesi, ‘Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ demektedir. Bu madde gereği devlet, esnaf ve sanatkârı desteklemekle mükelleftir. Ekonominin kılcal damarları olan, sokağın sesi ve rengi olan esnaf ve sanatkâra destekler sürmelidir. Esnafımızın büyük beklentileri arasında yer alan Perakende Yasası hala çıkmadı. Çalışma grupları oluşturuldu, çeşitli istişareler yapıldı. Söylemekten dilimizde adeta tüy bitti ancak hala yasa çıkmadı. Esnafımız, zincir marketler karşısında daha fazla zor durumda bırakılmamalı’ dedi.
Başkan Kara, 2022 yılının esnaf ve sanatkârlar başta olmak üzere tüm halkımıza sağlık, bereket ve başarı getirmesini diledi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil