Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 11 Ocak 2022

İNSANSIZ TRAKTÖRLER TARLAYA GİRİYOR

Toprağı daha az kayıpla işleyerek hava ve su kaynaklarının da iyi yönetilmesini sağlayacak sürücüsüz traktörler, yıl sonunda çiftçilerle buluşacak. Dünyanın önde gelen tarım makineleri üreticilerinden John Deere tarafından geliştirilen ve bitki verimliliğini artıracak tam otonom sürücüsüz traktörler, cep telefonu üzerinden kontrol edilebilme özelliği sayesinde, üreticiye tarlaya gitmeden binlerce dönüm araziyi sürebilme olanağı tanıyacak.

Her yıl ortalama %10,1 büyüyen ve 2026’ya kadar 20,8 milyar dolara ulaşması beklenen akıllı tarım pazarının son gözdesi insansız traktörler geleceğin tarımına yön verecek. Dünyanın önde gelen tarım makineleri üreticilerinden biri olan ve 160’tan fazla ülkede satılan John Deere’in, cep telefonu üzerinden kontrol edilebilen sürücüsüz traktörleri yıl sonuna doğru piyasaya sürmesi bekleniyor. Tarımsal teknolojide bir devrim olarak nitelendirilen sürücüsüz traktörlerin tarıma yeni bir boyut kazandıracağı düşünülüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan John Deere’in Türkiye distribütörü IPSO Tarım’ın Genel Müdürü Özgür Barış Eryüz şunları söylüyor: “Teknolojik gelişmeler hayatın her alanına olduğu gibi tarıma da yön vermeye başladı. Tarımda amaç her zaman en yüksek verimi elde etmek ki yeni yazılım ve donanımlar sayesinde bu artık daha da kolay. 2022’nin sonuna doğru üreticilerle buluşturacağımız tam otonom sürücüsüz traktörler sayesinde en yüksek verimi almak daha da kolaylaşacak” dedi.

“İnsansız traktörler sahaya iniyor”

Tarımda küresel bir merkez olmanın tarım teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaktan geçtiğini ifade eden Özgür Barış Eryüz şunları söyledi: “Günümüzde teknolojinin etki etmediği sektör neredeyse kalmadı. İnsansız hava araçları, GPS sistemleri ve daha birçok teknolojik uygulama çevre dostu olmasının yanı sıra, yüksek kâr olanağı da sağlıyor. Yaşamın sürdürülebilmesi için hayati önem taşıyan tarım sektörü de teknoloji sayesinde insanlığa daha kolay, daha hızlı ve daha verimli hizmet etmeye başladı. Yüz yıl öncesine kadar sabanla yapılan işlemler artık bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz makinelere evrildi ve artık insansız traktörler tarlaya indi. Böylece hava ve su gibi doğal kaynaklar artık daha iyi yönetiliyor, toprak daha az kayıpla işleniyor.”

Cep telefonuyla tüm tarla sürülebilecek

“John Deere 2019 yılından bu yana yeni nesil traktör modeli üzerinde çalışıyor. Donanım ve yazılım paketi kısa süre önce hazır hale geldi, ilk modeller yıl sonunda üretilerek piyasaya sunulacak. Bu sayede sürücüsüz traktörler cep telefonu yardımıyla tüm tarlayı uzaktan sürebilecek. Bunun için üreticinin makineyi tarlaya taşıması ve otonom çalışma için yapılandırması yeterli. Tarla sürerken tüm işlemler 2,5 cm’ye kadar hassasiyetle yapılabileceği gibi uyarı sistemi sayesinde traktörün yakıtı azaldığında ve sürme işlemi tamamlandığında üreticiye bildirilecek. Ayrıca canlı video ve görüntünün yanı sıra çeşitli veri ve ölçümlere erişim sağlanacak. Bir arıza durumunda ise çiftçi ve teknik ekip uyarı sistemi ile uzaktan bilgilendirilecek ve böylece makinenin performansının optimize edilmesi için gerekli müdahaleler yapılabilecek.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil