Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 19 Ocak 2022

TEDBİRİMİZİ ALALIM,FINDIĞIMIZI KORUYALIM

2022 nin ilk ayında hava şartları mevsim normallerinin üzerinde seyretmişti hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden ardından yaşanan kar yağışları fındık üreticisinin korkulu rüyası haline geldi

Yetkililer yaptıkları açıklamada  Fındıkta don tehlikesine dikkat çekerlerken Ocak ayı mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bu durum bazı bölgelerde fındıkta erken uyanmayı tetiklerken birden soğuyan havalar ve yağan kar yağışı fındıkta hasara sebep olmakta her ne kadar   yağan kar esasında fındık için faydalı olarak görülse de sonrasında yaşanabilecek don olayları rekolte üzerinde önemli bir tehdide neden olacağından fındık üreticilerinin  gerekli önlemleri almaları istendi.

Peki fındıkta donmadan korunmanın yolları nelerdir?

Fındıkta donma riski oluştuğunda bahçelerde yanıcı malzemenin temin edilip rüzgar yönünde yığılıp yakılması donmayı önlemenin en önemli koşulu. Nisan ayına kadar donma riski devam etmektedir ancak önümüzdeki aylar donmanın baş göstermesi açısından riskli görülmekte. Üreticilerin donma riskine karşı tedbirli olmaları gerekmekte. Donmadan korunmanın diğer bir yolu da toprağın güçlü ve kaliteli olmasıyla sağlanabilir. Bu da yapılacak olan toprak analizi, toprağın ihtiyacına ve mevsimine göre gübre, ilaçlama ve dip temizliğiyle mümkündür.

Bitkisel Ürün Sigortası Nerede Yapılır

Fiskobirlikten yapılan açıklamada ise Fındık Üreticilerinin Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında ‘’Bitkisel Ürün Sigortası’’ yaptırması gerektiği uyarısında  da bulunulan açıklamada, “Üreticilerimize sigorta kapsamında danışmanlık hizmeti de sağlıyoruz. Sigorta yaptırılırken dikkat edilmesi gereken birçok parametre var. Bitkisel Ürün Sigortası yaptırılırken, ürünün yetiştirildiği bahçenin konumu, yükselti, ürünün çeşidi, ürünün verimi, fındık için ocak sayısı ve bahçenin yaşı, son hasat tarihi  gibi detaylara dikkat ediliyor. Yapılan sigorta işlemi sırasında, ilgili parametrelerden birine dahi dikkat edilmediği ya da yanlış tercih edildiği takdirde üreticilerimiz maddi kayıplar yaşayabilmekte. Bu durumun önüne geçmek ve üreticilerimize daha iyi hizmet sağlayabilmek adına Fiskobirlik Sigorta ve 50 Kooperatifimizdeki personellerimiz aracılığıyla üreticilerimize aralıksız destek vererek danışmanlık hizmeti vermeyi sürdürüyoruz” denildi.    Ayrıca, yapılan açıklamada, sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin 2022 yılı Çiftçi Kayıt Sistemini yenilemeleri gerektiği uyarısında bulunulurken, üreticilerin, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi alması, başvuru işlemleri ve sigorta kapsamında 2022 yılı değişiklikleri hakkında haberdar olmaları amacıyla, bulundukları bölgedeki en yakın FİSKOBİRLİK Kooperatifine başvurmalarının yeterli olacağı belirtildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

İNŞAALLAH OYNANACAK !

İNŞAALLAH OYNANACAK !

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil