Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 21 Ocak 2022

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ ÜRETİCİYE DESTEK KAPIDA …

Mazot ve gübre gibi girdi maliyetlerinden olumsuz etkilenen üreticiye destek geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “bir an önce çözün” talimatı verdi. Çiftçiye ucuz gübre ve mazot verilecek, tahsilatlar hasattan sonra yapılacak.

Enflasyonla mücadeleyi öncelikli gündem maddesi hâline getiren ekonomi yönetimi, girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yeni tedbirler üzerinde çalışıyor. Gübrede artan maliyetin devlet tarafından karşılanması ve çiftçinin kullandığı gübrenin ödemesini hasattan sonra yapması seçenekler arasında yer alıyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, enflasyonun en büyük nedenlerinden biri olan girdi maliyetlerinin düşürülmesi ile ilgili önümüzdeki süreçte yeni tedbirler geliyor. Özellikle çiftçinin üretim maliyetlerinin düşürülmesi konusunda ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimde bulunan AK Parti milletvekilleri adım atılmasını istedi.

ERDOĞAN ‘BİR AN ÖNCE ÇÖZÜN’ TALİMATI VERDİ

Bu konudaki talepler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildi. Erdoğan da bütün Bakanlıklara “girdi maliyetlerinin en aza indirilmesi” konusundaki tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi talimatını verdi. Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda çiftçileri rahatlatmaya yönelik gübre, mazot, tohum ve yem gibi yeni adımlar bekleniyor.

HASAT SONRASI ÖDEME GÜNDEMDE
Tarımda üretim yapanların çoğunluğunun sermaye yeterliliğine sahip olmadığını belirten AK Parti kaynakları yeni hazırlıklar konusunda şunları söyledi: Bir yılı atlatabilmeleri, o yıl aldığı ürünle alakalı. Gelecek yıla yönelik bir birikimleri yok. Yüksek maliyetler de olunca bu yıl güz ekinleri istenen seviyede olmadı. Yeterli gübre atamadılar. İlkbaharda yeterli gübre attırabilirsek, rekolteyi yakalayabiliriz. Öncelikle üreticilere gübreyi daha ucuz nasıl ulaştırırız, bunun çalışması yapılıyor. Gıda güvenliği açısından da önemli bu. Gübreyi dışardan almak zorundayız. Bunun bir maliyeti var. Bu maliyetin karşılanması veya çiftçinin gübre ödemesini hasattan sonra yapabilmesine yönelik öneriler tartışılıyor.

ACİL MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ
Öte yandan özellikle kuru tarım yapılan bölgelerde gübre sıkıntısı yaşandığına dikkat TBMM Genel Kurulunda MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek de “Çalışmaların hızlandırılarak, ivedi olarak çiftçilerimize mutlaka gübreyle ilgili acil bir destek sunulması, mazot desteğinin bu yıla mahsus olmak üzere bir an önce ödenmesi, yemle ilgili destek verilmesi gerekmektedir” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Partili Cevdet Yılmaz bu taleplere “Sıkıntıların farkındayız. Ülkemizin imkânları çerçevesinde her türlü destek sunulacak” cevabını verdi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil