Ana Sayfa Gündem, Politika 5 Şubat 2022

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ENERJİ VE DOĞALGAZ KONUSUNDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU…

“DOĞAL GAZIN SIFIRI TÜKETMESİ GİBİ BİR ŞEY KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL”

Şu anda bunların bir kısmının Karadeniz’de çalıştığını, bir kısmının da bundan böyle Akdeniz’de çalışmalarını sürdüreceğini aktaran Erdoğan, Türkiye’nin kendi gemilerinin olmasının maliyetleri de ciddi anlamda düşürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlarla beraber, hele hele şimdi bu Sakarya Gaz Sahası ve o bölgelerde attığımız adımlarda ve yaptığımız sondaj çalışmalarında neticeleri almaya başladığımız andan itibaren bir defa doğalgazı halkımıza mal etmemiz çok daha farklı olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu çalışmaların geleceğin planlanması anlamında da Türkiye’nin gücüne güç katacağını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemlerde bazıları diyor ki ‘doğal gaz artık sıfırı tüketiyor, doğal gazda durum şöyle kötü, böyle kötü.’ Doğal gazın sıfırlanması, sıfırı tüketmesi gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil. İran’da bir arıza sebebiyle ufak bir sıkıntı oldu. O ayrı bir konu ama bu bizim doğal gazımızın tükenmesi anlamına gelmiyor. Bizim bir defa Tuz Gölü’nün altında doğal gaz depolama alanlarımız var. Silivri’de yine aynı şekilde doğal gaz depolama alanlarımız var. Bir de bunun yanında Azerbaycan’dan geliş devam ediyor. Yine aynı şekilde Rusya’dan doğal gazımız geliyor. Durum böyleyken kalkıp da vatandaşı, milleti bu konuda heyecanlandırmanın bir anlamı yok.”

“IRAK’TAN DOĞAL GAZ NOKTASINDA TÜRKİYE’YE BİR ARZ OLABİLİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu noktada doğal gazı tasarruflu kullanma yaklaşımında olduğunu belirterek sadece sanayiye doğal gaz verilmesinin azaltıldığını anımsattı.

Konutlara ise kesinti yaşatılmadığını ve programın bu şekilde uygulandığını vurgulayan Erdoğan, sürece ilişkin, “Bu arada ben İran Cumhurbaşkanı ile görüşmemi yaptım. Aynı şekilde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın yardımcısını, BOTAŞ’ın yetkililerini İran’a gönderdik. Onlar da orada görüşmelerini yaptılar. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Bize 10-15 gün müsaade ederseniz, biz bu işi toparlarız’ dedi. Gerçekten de 15 gün içerisinde iş toparlandı ve yeniden normal akışa geçti.” bilgisini paylaştı.

Erdoğan, şu anda Irak’ın da gündeme alındığını belirterek, “Irak’tan da belki doğal gaz noktasında Türkiye’ye bir arz olabilir. O da olursa zaten daha da farklı olacak. Ama bizim şu anda Türkiye olarak doğal gazda herhangi bir sıkıntımız yok. Türkiye’nin böyle bir sıkıntısı yokken bunu varmış gibi göstermek, milletimizi bu kış mevsimi içerisinde psikolojik olarak olumsuz etkilemekten başka bir işe yaramaz.” şeklinde konuştu.

“İSRAİL DOĞAL GAZINI ÜLKEMİZDE KULLANIRIZ, AVRUPA’YA GEÇİŞİ İÇİN DE MÜŞTEREK BİR ÇALIŞMANIN İÇERİSİNE GİRERİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail gazı da geldiği zaman, İsrail gazı da Türkiye’den geçecekse belki bir alternatif oluşturacak mı? sorusuna şu karşılığı verdi:

“İsrail’le, Sayın Herzog’la bu konuyu da görüşeceğiz. Sayın Başbakan’la aynı şekilde yine bu konu görüşülecek. Biz, İsrail’le bu noktada geçmişte zaten yolumuzu açmıştık. Biz, İsrail doğal gazını ülkemizde kullanırız, kullanmanın ötesinde Avrupa’ya geçişi için de müşterek bir çalışmanın içerisine gireriz. Şimdi Sayın Herzog’la da inşallah Türkiye ziyaretinde bu konular bizim gündemimizde olacak.”

“VATANDAŞIMIZI DARA, ZORA SOKACAK BİR FİYAT UYGULAMASINI YAPMAYIZ”

Dünyada enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle Türkiye’de elektrik ve doğal gaz faturalarına bir yansımanın olduğu ve vatandaştan gelen talep doğrultusunda elektrik fatura tarifelerinde kilovat oranının değiştirildiği anımsatılarak, “Vatandaşa, küçük esnafa yansıyacak yeni bir düzenleme olabilir mi? Doğal gazda da benzer bir düzenleme olabilir mi?” sorusunun yöneltilmesi üzerine Erdoğan, doğal gaz ve elektrikte ciddi manada sübvansiyon yapıldığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Avrupa ile mukayese edilmeyecek derecede bir sübvanse yaptık. Şu an Avrupa’nın en ucuz doğal gazı bizde. Geçen yıl elektrik faturalarında yüzde 50, doğal gaz faturalarında yüzde 75 oranında devlet olarak sübvansiyon sağladık. Tarifelere yansıtılmayan toplam sübvansiyon tutarı 100 milyar lirayı buldu.

2022 yılında da doğal gazın 4’te 3’ü hala sübvanse ediliyor. Dünya enerji noktasında büyük bir darboğazda. Biz bu darboğazı öngördük ve güçlü, sosyal devlet mantığıyla tedbirlerimizi aldık. Kademeli tarife de Türkiye’deki hanelerin ortalama elektrik tüketimleri hesaplanarak 150 kilovatsaat olarak belirlenmişti. Gelen talepler üzerine birinci kademe aylık 210 kilovatsaate çıkarıldı. Bundan sonraki süreçte de biz vatandaşımızı dara, zora sokacak bir fiyat uygulamasını yapmayız.”

“NEÇİRVAN BARZANİ İLE IRAK’IN MERKEZİNİ DE KONUŞTUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak’tan gelecek gaz, Irak’ın kuzeyinden mi olacak? Neçirvan Barzani ile görüştünüz geçenlerde. Merkezi yönetim değil herhalde, Kuzey Irak değil mi?” sorusu üzerine, şu bilgileri paylaştı:

“Neçirvan Barzani, Irak’ın kuzeyinde de olsa biz onunla Irak’ın merkezini de konuşabiliriz ve konuştuk. Neçirvan Barzani’yle olan dostluğumuz bizim çok çok farklıdır ve aramızdaki hukuk ileri derecededir. O da bu konuda elinden geleni yapacağını, döner dönmez merkezi yönetimle olsun, ilgililerle olsun konuyu görüşeceğini söyledi. İnşallah Irak doğal gazıyla ilgili de anlaşmalarımızı yapıp oradan kazan-kazan esasına göre hem onlar kazanacak hem de biz kazanmış olacağız.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil