Ana Sayfa Bölge, Gündem 24 Şubat 2022

Başkan Genç, Trabzon’un Kurtuluşunu Kutladı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 24 Şubat Trabzon’un Rus işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.

Genç, Trabzon’un kurtuluşunu kutladı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 24 Şubat Trabzon’un Rus işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.

Mesajında Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunu kutlayan Başkan Genç, Trabzon’da ve çevre illerde 1916 yılında başlayan Rus işgaline karşı yöre halkının bütün imkânsızlıklara rağmen kahramanca mücadele verdiğini dile getirdi.

“YERLİ DİRENİŞ TEŞKİLATLARI KURULDU”

1. Dünya savaşında ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu topraklarının dört bir taraftan işgal edilmeye başlandığını belirten Başkan Genç, şu ifadelere yer verdi: “1. Dünya Savaşı’nda Anadolu’nun dört bir tarafından başlayan işgallere Türk milleti Kuvay-i Milliye direnişini başlatarak cevap vermiştir. 18 Nisan 1916 tarihinde Ruslar tarafından işgal edilen Trabzon’da sivil direniş teşkilâtları kurularak düşmanla mücadele edilmiştir. Daha sonrasında düzenli ordunun destek vermesiyle birlikte 24 Şubat 1918 tarihinde işgal güçlerinin bütün unsurları Türk topraklarından sökülerek atılmıştır. Elde edilen bu zaferde hiç şüphesiz ki en büyük pay, tarihte hiçbir dönem esaret altında yaşamayı kabul etmemiş kahraman Türk milletinindir. Yaklaşık 2 yıl süren işgal döneminde milis güçlerimiz tarafından Ruslara karşı büyük bir mücadele verilmiştir. Bu süre zarfında nüfusun büyük bir bölümü, özellikle savaşamayacak durumda olan yaşlılar, kadın ve çocuklar muhacirlik durumuna düşerek Karadeniz’in batı bölgelerine göç etmek zorunda kalmıştır. Bu göçler ve özellikle de iki yıl süren işgal sırasında halkımızın yaşadığı dram ve acıları tarif etmek için sözcükler yetersiz kalır. Özellikle Ruslardan cesaret alan Rumlar ve Ermenilerin halkımıza karşı giriştiği mütecaviz baskı ve katliamlar korkunç boyutlara varmıştır. Vatanımızda yüzyıllardır barış ve huzur içinde yaşayan azınlıkların Müslüman sivil halka karşı giriştiği katliamları ve zorbalıkları asla unutmayacağız.”

“ŞANLI ECDADIMIZIN BİZE EMANET ETTİĞİ VATANI…”

“Uzun süren savaşlar nedeniyle ekonomik ve askeri olarak oldukça zayıflamış olan Türk milleti, cesaretinden ve kahramanlığından zerre kadar taviz vermeyerek, bütün olumsuzluklara ve yokluğa rağmen düşmanı geri püskürtmeyi başarmıştır. Birliklerimizin 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon’a girmesiyle Trabzon’un iki yıla yaklaşan esaret ve muhacirlik çilesi sona erdi. Ve böylece Trabzon’un Ruslar tarafından fiili olarak 1916 yılından itibaren başlanan işgaline Türk ordusunun ve yöre halkının kahramanca mücadelesiyle son verildi. Bu kahramanca mücadele içinde yer alan şehitlerimizi ve ecdadımızı bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Şanlı ecdadımızın bize emanet ettiği bu aziz vatanı ilelebet korumak ve yaşatmak için bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi bütün samimiyetimle birlikte bir kez daha ifade ediyorum.”

Başkan Genç, mesajının son bölümünde vatandaşları Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşu vesilesiyle 24 Şubat günü Ortahisar Belediyesi tarafından organize edilen etkinliklere davet etti.

ETKİNLİKLER

-Konferans: Veysel Usta- “1916 Muhacirlik ve Göç Tarihi”, saat 10.00, Ortahisar Belediyesi ana bina çok amaçlı salon.

-Atatürk’ün Trabzon Nutku Kitabesinin Açılışı- saat 14.00 -15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı.

-Türk Halk Müziği Konseri- Varlıbaş Çok Amaçlı Salon, saat 17.00

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil