Ana Sayfa Bölge, Gündem 26 Şubat 2022

Atatürk’ün Trabzon Nutku Kitabesi Açıldı

Ortahisar Belediyesi, 24 Şubat Trabzon’un Rus işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Atatürk’ün Trabzon Nutku Kitabesi açıldı!

Ortahisar Belediyesi, 24 Şubat Trabzon’un Rus işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “1. Dünya Savaşı’nda Trabzon’da Rus İşgali-Muhacirlik ve Göç Tarihi” konulu konferanstan sonra 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı’nda (Meydan Parkı) yapılan Atatürk’ün Trabzon Nutku kitabesinin açılışını gerçekleştirdi. Meydan Parkı’nda yer alan Atatürk heykelinin hemen karşısında açılan Trabzon Nutku Kitabesi’nde Atatürk’ün 15 Eylül 1924’te tarihinde Trabzon’u ilk kez ziyaretinde Trabzonlulara hitap ettiği konuşma yer alıyor.

Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı dolayısıyla Meydan Parkı’nda çeşitlik etkinlikler yapıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği programa Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Ak Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Jandarma Genel Komutanlığı Mehter Takımı Komutanı Albay Kahraman Burak Aksoy, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Trabzon Jandarma İl Komutanı Adem Şen, Trabzon Emniyet Müdür Yardımcısı Kazım Günay Demiralay katıldı.

“GENÇ, TRABZON NUTKU’NU OKUDU”

Kitabenin açılış konuşmasını yapan Başkan Genç, Atatürk’ün Trabzonlulara hitaben yazdığı övgü dolu nutku anıtsal bir kitabeyle ilelebet yaşatmak istediklerini dile getirerek, “Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşun 104. yılı vesilesiyle teşrif ettiniz. Bu güzel anımızı, kurtuluş günümüzü paylaşmak için Jandarma Genel Komutanlığı nezdinde mehteran birliğimiz şehrimize teşrif ettiler ve güzel marşlarıyla beraber kurtuluş günümüze renk kattılar. Bu güzel toprakları ilelebet Türk yurdu olarak bizlere tevdi eden başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk şehrimize üç kez teşrif ettiler. 15 Eylül 1924 tarihli ilk ziyaretlerinde Trabzon halkının kurtuluş savaşında, Sakarya Muharebesinde verilen mücadeleye sağladığı katkılar nedeniyle Trabzonlulara özgü nutku beyan etmiştir. Biz de Trabzonlulara övgü dolu olan bu nutkunu Atatürk Alanında anıtsal kitabeyle birlikte ilelebet yaşatmak amacıyla kazandırmak istedik. Bu vesileyle Sayın Valim nezdinizde iştirak eden herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Bu nutuk o zamanki Tanin gazetesinde yayınlandı. Biz hem Osmanlıca aslını hem de günümüz Türkçesini bu kitabeye yansıttık. Atatürk’ün bu nutkunu şehrimizin kıymetli bir yazarı Mustafa Yazıcı belediyemize getirdi ve biz de bir kitabe şeklinde şehrinde şehrimize kazandırmak istedik. Ve inşallah bize ilelebet Türk yurdu olarak emanet edilen bu şehri aynı anlayışla, şehitlerimizin kanının bilinciyle ve şuuruyla korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. Başkan Genç, konuşmasının son bölümünde Atatürk’ün Trabzon Nutku’nu okudu.

“BU TOPRAKLAR YİĞİT İNSANLARIN TOPRAKLARI”

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, konuşmasında Atatürk’ün nutkunun kitabeyle birlikte ölümsüzleştirildiğini belirterek, “Bu toprakların evladı İçişleri Bakanımız Sayın Müslüman Soylu’nun talimatlarıyla kurulan Jandarma Genel Komutanlığımızın 2019 yılında kurulup ülkenin farklı yerlerinde konser veren mehter takımımızı bugün Trabzon ile buluşturduk. Bu anlamlı günümüze ortak oldular. Bugün burada büyük bir coşkuyu, heyecanı hep birlikte yaşıyoruz. Bu topraklar çok yiğit insanların, çok mert insanların yetiştiği topraklar. İşte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün övgüyle bahsettiği cümleleri var. Burada ölümsüzleştirmiş olacağız. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Trabzon kahramanlarını bu vesileyle rahmetle anıyoruz.” dedi.

VATANDAŞLAR KİTABENİN ÖNÜNDE FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

Ardından Trabzon Nutku’yla ilgili yaptığı çalışmalar ve nutkun anıtlaştırılmasında emeği geçen araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı’ya plaket takdim edildi. Protokol konuşmalarının ardından Ortahisar Belediyesi tarafından yapılan Trabzon Nutku Kitabesinin açılışı yapıldı. Kitabeye halk yoğun ilgi göstererek fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil