DOLAR 32,5218 -0.08%
EURO 35,0240 0.43%
ALTIN 2.429,480,27
BITCOIN 2064161-4.46463%
Trabzon
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:55

İKİNDİYE KALAN SÜRE

BAKAN KİRİŞÇİ “FARK ÖDEMESİ İLE ÇİFTÇİ ZARAR ETMEYECEK”

BAKAN KİRİŞÇİ “FARK ÖDEMESİ İLE ÇİFTÇİ ZARAR ETMEYECEK”

ABONE OL
1 Nisan 2022 03:35
BAKAN KİRİŞÇİ “FARK ÖDEMESİ İLE ÇİFTÇİ ZARAR ETMEYECEK”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yeni dönemde uygulanacak tarım politikaları konusunda önemli ipuçları verdi. Üretim planlamasına vurgu yapan Kirişçi, çiftçinin ürettiği üründen zarar etmesi durumunda fark ödemesi desteği ile bu zararın karşılanacağının altını çizdi.

FARK ÖDEMESİ DESTEĞİ İLE ÇİFTÇİ ARTIK GÜBRE VE MAZOTTAKİ FİYAT ARTIŞLARINI KONUŞMAYACAK

Kirişci, üreticiye şu anda 130’dan fazla kalemde destek verildiğini, tarımsal desteklerin verilme şeklinden üreticinin memnun olmadığını söyledi. Tarımsal desteklere ilişkin “fark ödemesi” konusuna işaret eden Kirişci, şöyle dedi: “Kendi kanunumuzda bir fark ödemesi var. Fark ödemesi de üreticinin bir ürünü üretirken kendine olan maliyetiyle kendi refahını da üzerine koyduktan sonra bir de serbest piyasa düzeninde pazarda oluşan fiyatı var. Eğer ikisi arasındaki fark üreticinin aleyhine ise biz üreticiye ‘senin burada, yani piyasa göre hesabının arasındaki fark senin aleyhine ise biz bunu karşılayacağız.’ diyeceğiz. Böylelikle üretici şundan emin olacak, mazotu konuşmamın gübreyi konuşmamın bir esprisi yok.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yeni dönemde uygulanacak tarım politikaları konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Bitkisel üretimin temelini un, yağ ve şeker üretiminin oluşturacağını ve bu üretimin belli bir planlama doğrultusunda yapılacağını dile getiren Kirişçi, fark ödemesi desteği ile çiftçinin zararına üretim yapmasının önüne geçileceğine işaret etti

Tarımsal üretim yapılırken ülkenin ihtiyaçlarının iyi bilinmesinin önemli olduğunu dile getiren Kirişci, “Ben bunu genellikle 3 şeyle sınırlıyorum; Bitkisel üretim tarafı un, yağ, şeker… Bunlar stratejik ürünler, vazgeçilmez ürünler. Bunlar Anadolu insanımızın olmazsa olmazı. Un dediğimiz şey… Burada hububatı kastediyoruz, en başta buğday, arpa ve çavdar diye devam eder. Bunların bir kısmı hayvansal üretimde de girdi olan bir grup. Dolayısıyla hububat kısmını kesinlikle bizim üretmemiz lazım, orada kendimize yeterli olmamız lazım. İkinci grup, yağlı tohumlar, yani soyada dünyaya ödediğimiz meblağı biliyoruz, ayçiçeğinde arz açığımız var. Bu yağlı tohumlar konusu da vazgeçilmez. Üçüncü olarak şeker, bu da bizim tarım kültürümüzün bir vazgeçilmezidir. Meseleye böyle bakan bir yol haritamız olacak. Biz kendi ihtiyacımız olan stratejik ürünleri üretmek üzere bir tarım sektörü kurgulayacağız, tarımın temel paradigması bu olacak.”

 

TARIM SİGORTALARINDA GELİR GARANTİLİ POLİÇE ÇALIŞMASI YAPIYORUZ 

Kirişci, tarım sigortalarına da değinerek, bu alanda dünyada olduğu gibi geliri garanti eden poliçelerin uygulanması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Üretim yapılmayan tarım arazisi kalmaması için çalıştıklarını vurgulayan Kirişci, “Bu, bir üretim seferberliği. Bizim bir mottomuz var: ‘Sen üret yeter’ Burada kastımız, sen üret gerisini unut.” dedi.

Kaynak :tarımdanhaber.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!