DOLAR 32,5892 0.18%
EURO 34,9322 0.72%
ALTIN 2.439,320,28
BITCOIN 21751310.93943%
İstanbul
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

21:28

YATSIYA KALAN SÜRE

FINDIKTA BİLDİK SENARYO…

FINDIKTA BİLDİK SENARYO…

ABONE OL
17 Mayıs 2022 06:44
FINDIKTA BİLDİK SENARYO…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fındık sezonu yaklaşırken bir yıllık geçimini fındık hasadından gelecek paraya bağlayan üreticinin ürününü değersizleştirmek için yapılan rekolte de algı operasyonu başlıyor.

Belirli çevreler kendi kazançlarını yükseltebilmek adına gözlerini yine üreticinin emeğine dikmeye çalışıyorlar , Fındık sezonunun başlamasına daha 3 ay gibi bir zaman kala, rekolte açıklamaları ve tartışmaları yine bilindik bir şekilde başladı.
Geçtiğimiz günlerde her yıl açıkladığı rekolte miktarıyla eleştirilen Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler ve Kuru Meyveler Konseyi, Türkiye için 865 bin ton rekolte tahmin etti. Bu açıklama fındık üzerinde yapılacak ve yapılması mehtemel spekülasyonların ilk sinyali olarak değerlendirildi.

Özellikle başta gübre olmak üzere artan maliyetlerle birlikte bahçe bakımında zorlanan üreticiler olduğunu belirten ziraat odaları, rekolte beklentilerinde yüzde 30’a yakın kayıp olma riskinin bulunduğu belirtmelerine rağmen Fındık üreticileri yapılan bu açıklamanın tamamen algı yaratmak fındık fiyatının düşük açıklanması yönünde yapılan bir açıklama olarak görmekte.

Bilindiği gibi ülkemizde bu tür oyunların olmaması adına rekolte açıklama yetkisi Bakanlık tarafından oluşturulan komisyon tarafından yapılmakta olmasına rağmen yapılan bu açıklamalar gereksiz ve yasal olmayan açıklamalardır.

Rekolte tahmini “Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda ziraat odaları, İhracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, üniversiteler, Fiskobirlik, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinden oluşan fındık rekolte tespit heyeti sahada(fındık bahçelerinde) yapılan çalışma sonucunda belirlenir. Oluşturulan Heyetler İl ve ilçe bazında yapılan tahminleri  Tarım ve Orman Bakanlığına bildirir.

Görüşlerine başvurduğumuz Fındık Üreticeleri ise “Fiyat açıklanması öncesi rekoltenin yüksek tutularak fiyatların düşürülmeye çalıştığı aşikardır,Artık millet bu oyunları öğrendi  yetkililerden beklentimiz bu tür söylentilere kulak vermemeleri lütfen sizler gereğini yapın zaten önce pandemi sonra da ekonomik sıkıntılar bizi yıprattı ne yapacağımızı bilmiyoruz fındıktan kazanacağımız 3 kuruşada kimse gözünü dikmesin  2 , 3 tane şirketin çıkarlarına kimse alet olmasın. bizler fındık üreticisini kollayın da başkalarına haksızlık yapın demiyoruz hakkımıza razıyız  bizim istediğimiz fındık üreticisine ayrıcalık veya  korumanız değil   doğrusunu yapılsın  alın terimiz  ve emeğimiz  korunsun günümüz şartları ortada bizimde geçim kaynağımız fındık pahalılık almış başını gidiyor beklentimiz fındık taban fiyatının da 55 liranın altında olmaması dır dediler.

Üreticiler son olarakta “Beklentimiz olan fındık taban fiyatının yaşanılan pandemi ve ekonomik girdilerin fazla olduğu dönem için  fındık üreticisi ve  bölgemizdeki  esnafımızın da bir nebze nefes alması sağlanılmış olacaktır.” denildi

Rekolte Neden Önemli?

Rekolte yani üretim ne kadar yüksek olursa fiyat o kadar düşük olur. Rekolte düşük olursa, fiyat yükselir. Türkiye’nin üretimde ve ihracatta söz sahibi olduğu fındıkta uluslararası piyasada fiyat belirlemede etkili olamıyor. Fiyatı daha çok alıcılar belirliyor. Bu nedenle ihracat miktarında rekor kırılsa bile, yıllardır fındık ihracatındaki gelir 2 -2.5 milyar doların üzerine çıkartılamıyor. Fındıktan üretici, Türkiye değil, alıcılar para kazanıyor.

Ayrıca; erken tarihte açıklanan fındık rekoltesinin sezon öncesi fiyat politikasını aşağı yönde seyretmesi için önemli bir manipilasyon girişimi olduğuna da dikkat çekiliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!