Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 21 Mayıs 2022

ÇİFTÇİ EKTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR …

Çiftçinin ve üreticinin sorunları artarak devam ederken sorunları halının altına süpürerek bitiremessiniz gözönünden kadırdığınız sorunlar yarın kartopu misali çığ gibi büyümüş halde bulabilirsiniz ftCHP  Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan çiftçinin, üreticilerin  ve yetiştiricilerin sorunlarını anlatmak için mecliste bir konuşma yaptı ,yaptığı konuşmada Türabi Kayan çiftçinin ve üreticilerin sorunlarına dikkat çekerken “bu hükümet çiftçiyi yok etmeye karar vermiş” dedi

Kayan’ın mecliste yaptığı konuşma şöyle ; Değerli arkadaşlar, Trakya bir çiftçi bölgesi. Bu çiftçi bölgesinin verimli toprakları var; bu verimli toprakları bir taraftan sanayi kuruluşlarıyla biz yok ederken bir taraftan bu sanayi kuruluşlarına sürekli olarak hizmet edecek olan yolları da yok ederken, şehirleri büyütürken şehirlerin aldığı alanları da yok ederken maalesef ve maalesef Türkiye’de iktidar bu arada çiftçiyi de yok etmeye karar vermiş değerli arkadaşlar. Öyle karar vermiş ki çiftçi bugün ektiğinin karşılığını alamıyor, o nedenle de çiftçi tarımı bıraktı.

Değerli arkadaşlar, bugün, 35 milyon dekar yani 3,5 milyon hektar arazi terk edilmiş vaziyette, hiçbir işlem yapılmıyor. Bir taraftan da Cumhurbaşkanı diyor ki: “1 metrekare boş alan bırakmayacaksınız.” Bırakmayacaksınız da para kazanmazsa ne yapacak bu adam? Zarar etmek için mi bu işe girişecek?

Değerli arkadaşlar, şimdi, size kısaca bir maliyet sunacağım. Şimdi, bakın, elimdeki çizelgenin bütün hepsini yeni fiyatlarla hazırladım. Buğdayın dekar başına maliyeti: 20 kilogram 20-20 gübre 10 liradan 200 lira, 25 kilogram tohum 8 liradan 200 lira, 30 kilogram üre 14 liradan 420 lira, 25 kilogram nitrat 8 liradan 200 lira, biçim ücreti 100 lira, mazot 8 litre 25 liradan 200 lira, ilaç 80 lira, kira 450 lira; 1 dekara çiftçinin toplam maliyeti 1.850 lira. Sevgili arkadaşlar, 1 dekara Türkiye ortalaması 300 kilogram buğdaydır. Buğdayın kilogramı bugün ortalama 5 liradır, 300 kilogramı 5 lirayla çarptığınız zaman 1.500 lira para kazanıyor çiftçi ama 1.850 lira masraf ediyor. Bu masrafı eylül ayından bu yana sürekli olarak yapıyor, bugüne kadar dekar başına 350 lira zararı var. Nasıl yapsın bu arkadaş bu çiftçiliği? Birisi bana izah etsin değerli arkadaşlar, mümkünü yok bunun. Onun için Türkiye sürekli olarak dışarıdan hububat ithal etmek zorunda kalıyor. Ayçiçeğinde durum aynı, pancarda aynı, pamukta aynı.

Değerli arkadaşlar, tekstil ülkesiyiz, dünyanın en büyük tekstil üreticilerinden biri ülkemiz. Biz pamuğu dışarıdan alıyoruz. Ülkemizin topraklarının 35 milyon dönümü boş kalıyor. Bu nasıl hesaptır? Bu hesabı bilen varsa bana bir anlatsın, biz de öğrenelim değerli arkadaşlar

Sütçülüğe gelince… Değerli arkadaşlar, 1 ineğin normalde bir günlük verimi 20 litre süttür. 20 litre süt için 10 kilogram süt yemi 6,5 liradan 65 lira, 2 kilo arpanın kilogramı 5 liradan 10 lira, silajın 20 kilogramı 2 liradan 40 lira, yoncanın 2 kilogramı 3 liradan 6 lira, samanın 2 kilogramı 1 liradan 2 lira, işçilik 9 lira, elektrik 2 lira, su 50 kuruş, mazot 2,5 lira…

Şimdi, değerli arkadaşlar, 20 litre süt için harcanan para 136 lira. Peki, süt kaç para? 6,5 lira. 20 litre süt ne yapıyor? 130 lira. 20 litre sütte 6 lira zararı var çiftçimizin. Şimdi, ne yapıyor çiftçimiz? Değerli arkadaşlar, çiftçimiz ineğini satıyor, hem de dişi ineğini satıyor, doğuracak ineğini satıyor.

Şimdi, şu anda et problemi gözükmüyor Türkiye’nin. Neden biliyor musunuz? Çünkü doğuracak hayvanlarını satıyorlar. Doğuracak hayvanlar bittiği zaman dana da kalmayacak. Bu sefer tekrar dışarıya mahkûm olacaksınız, Türkiye dışarıya mahkûm olacak. Dışarıda kaç para olacak etin kilosu? Onları artık siz düşünün değerli arkadaşlar. Türkiye’nin çiftçisi, Türkiye’nin üreticisi bu hâlde.

Şimdi, değerli arkadaşlar, biz yıllardan bu yana ne diyoruz? Değerli arkadaşlar, çiftçilik stratejik bir uğraştır, stratejik bir konudur. Siz makine almazsanız, makineniz çalışmazsa bir şekilde yaşamınızı idare edebilirsiniz

Makineniz yoksa idare edebilirsiniz, eski elbiselerinizle geçinebilirsiniz ama üretmezseniz gıdanızı, yarın aç kalırsınız. Onun için stratejik bir önemdir çiftçilik, tarım; onun için yıllardan beri “Yanlış bir politika yürütülüyor tarımda!” diye biz buradan bas bas bağırıyoruz değerli arkadaşlar.

Şimdi, 5’li çeteye gelince para var, Londra bankerlerine gelince para var. Çiftçiye yok!

Yirmi yılda 1.650 trilyon dolar para harcadınız, çiftçiyi batırdınız ama bu bahsettiğim bankerler, bu bahsettiğim müteahhitler ceplerine para dolduruyorlar. Türkiye, siz ele aldığınız zaman ülkeyi 16’ncı sıradaydı dünyanın gelişmiş ekonomilerinde, şimdi 23’üncü sıraya düşürdünüz. dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil