Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 27 Mayıs 2022

Abdullah Ekşioğlu ; Gübre, Yem, Tohum Gibi Stratejik Ürünleri Yerli ve Milli Olmalı

Abdullah Ekşioğlu, iktidarın çiftçi ve hayvancıya yeterince destek olmadığını iddia ederek “çiftçi ve hayvancının sorunları beka meselemizdir” dedi.

Tarım ve hayvancılıkta ithalat yoluyla geçici tedbirler alınabileceğini ancak bunun sürdürülebilir olmadığını savunan Ekşioğlu, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu topraklarında kendi kendine yeten bir ülke olamamamızın tek nedeninin hükümetin yanlış uygulamaları olduğunu ileri sürdü.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için cumhurbaşkanı aday adayı olduğunu açıklayan  Abdullah Ekşioğlu iktidarın çiftçi ve hayvancıya yeterince destek olmadığını ve bu alandaki sorunları görmezden gelerek ithalat yoluyla geçici çözümler üretmeye çalıştığını iddia ederek “çiftçi ve hayvancının sorunları beka meselemizdir, iç tüketimimizi düşük maliyetlerle karşılayabilecek yeterli üretimi sağlayamazsak başka alanlarda kaydedeceğimiz her başarı anlamsız olacaktır” dedi. Tarım ve hayvancılıkta ortaya çıkan düşük arz ve yüksek fiyat probleminin ithalat yoluyla geçici olarak çözülebileceğini ancak bunun hem sürdürülebilir olmadığını hem de yerli üretimimize telafi edilemez büyük hasarlar vereceğini savunan Ekşioğlu, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan verimli Anadolu topraklarında kendi kendine yeten bir ülke olmamamızın tek nedeninin hükümetin yanlış uygulamaları olduğunu ileri sürdü.

Türkiye’nin birçok yerinde çiftçi ve hayvancıların ağır borç yükü altında ve icra tehdidiyle karşı karşıya üretim yapmaya çalıştığını, tohum, gübre, yem, enerji ve akaryakıt maliyetlerinin Türk Lirası’nın aşırı değer kaybetmesi sonucu aşırı yükselmesinin çiftçi ve hayvancıları çaresiz bıraktığını da kaydeden Abdullah Ekşioğlu Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin çiftçilerin üretimde kullanılan traktörlerinin haczedilemeyeceğine ilişkin emsal kararına rağmen bu karara aykırı birçok uygulama örneğinin her gün yaşandığını, devletin çiftçi ve hayvancılara bu konularda ücretsiz avukat desteği sağlaması gerektiğini savundu. Yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçi ve hayvancıların tüm ülkede yerel tefecilerin insafına terkedildiğini de iddia eden Ekşioğlu, ücretsiz avukatın yanı sıra Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın acil olarak kurulması ve her tarım bölgesinde çiftçi ve hayvancılara finansal danışmanlık hizmeti verilmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçi ve hayvancıların ödeyemediği borçlarının yıllık üretimlerinin %20’sini geçmeyecek şekilde yapılandırılarak tahsil edilebileceğini de sözlerine ekleyen Ekşioğlu, “Her sözlerinde yerlilik ve millilikten bahseden hükümet, sıkışınca ithalata yöneliyor. Oysa gübre, yem, tohum gibi stratejik ürünleri yerli ve milli olarak devlet eliyle üretebilir ve çiftçimize çok uygun şartlarda verebiliriz. Enerjide ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığımızı azaltabilir alternatif kaynaklardan elde edeceğimiz ucuz enerjiyi çiftçimize verebiliriz. Tarım araçlarında kullanılan akaryakıttan vergi almayarak geçici bir rahatlama sağlayabilir kalıcı çözüm için alternatif akaryakıt üretimleri için çalışmalar yapabiliriz. Fosil yakıtlara sahip olmamamız bu alanda bizi ithalata bağımlı kılıyor ama bugün çok uygun olmayan biodizel belki yarın akaryakıt alanında da dışa bağımlılığımızı azaltabilir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

G.M.K.ATATÜRK

G.M.K.ATATÜRK

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil