DOLAR 32,6030 0.13%
EURO 35,0224 0.45%
ALTIN 2.422,780,00
BITCOIN 2090310-3.78519%
Trabzon
23°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

CUMHURBAŞKANI;“BİZ ENERJİYİ BİR GERİLİM VE ÇATIŞMA ALANI DEĞİL, BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNİN ANAHTARI OLARAK GÖRÜYORUZ”
  • Haberin Yildizi
  • Gündem
  • CUMHURBAŞKANI;“BİZ ENERJİYİ BİR GERİLİM VE ÇATIŞMA ALANI DEĞİL, BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNİN ANAHTARI OLARAK GÖRÜYORUZ”

CUMHURBAŞKANI;“BİZ ENERJİYİ BİR GERİLİM VE ÇATIŞMA ALANI DEĞİL, BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNİN ANAHTARI OLARAK GÖRÜYORUZ”

ABONE OL
14 Haziran 2022 05:46
CUMHURBAŞKANI;“BİZ ENERJİYİ BİR GERİLİM VE ÇATIŞMA ALANI DEĞİL, BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNİN ANAHTARI OLARAK GÖRÜYORUZ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni’nde yaptığı konuşmada, “2023’ün ilk çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı millî iletim sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası, pik üretime inşallah 2026’da ulaşacaktır. Sahada açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin dört sondaj gemisi ve iki sismik araştırma gemisi bulunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunlar öyle kolay kiralanan gemiler değil ama artık bunlar kendimize ait. Şimdi kendi gemilerimizle hem sismik araştırmayı hem sondaj çalışmalarını yapar hâle geldik. Ülkenin ve milletin menfaatinin söz konusu olduğu millî bir meselede Türkiye’nin hak ve hukukunu savunma cesareti sergileyemediler. Özellikle bundan iki sene önce Karadeniz gazının müjdesini verdiğimizde bu hazımsızlığın âdeta zirve yaptığını gördük. ‘Her seçim öncesinde gaz keşfediyorlar’ diyen aklıevveller oldu, ‘Keşfettiler ama kesinlikle çıkaramazlar’ diyen felaket tellalları zuhur etti. Gazın ekonomimize hiçbir fayda sağlamayacağını iddia eden sözde ekonomistler ortaya çıktı. Daha bunun gibi ahlak ve vicdan dışı pek çok ithamla karşılaştık. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık, hiçbirine eyvallah etmedik. Atalarımızın ‘Sen doğru ol, kem belasını bulur’ sözünden ilham ve güç alarak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürdük.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve halefi Fatih Dönmez’in bu süreçte büyük bir gayret sarf ettiklerini belirterek, “İşte bugün o dirayetli duruşumuzun ve sabrımızın meyvelerini topluyoruz” dedi.

arkadaşlarımızla şöyle bir değerlendirme yaptık, dedik ki bu dördüncü sondaj gemimizin adını ne verelim? Yaptığımız değerlendirme neticesinde bu bölgede Sultan Abdülhamid, yapmış olduğu çalışmalarla özellikle sismik araştırma, sondaj çalışmalarıyla bir döneme aslında ismini vermiş. Dedik ki bu geminin adını Abdülhamid Han olarak belirlediğimizi açıklayalım. Şu anda Mersin Taşucu Limanı’nda sondaj öncesi teknik hazırlıkları yapılıyor. İnşallah bu gemimizin de göreve başlamasıyla çalışmaları çok daha hızlı, verimli ve etkin bir şekilde gerçekleştireceğiz. Dördüncü sondaj gemimizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Tıpkı Fatih gibi bu gemimizin de vereceği müjdeli haberlerle ismini milletimizin gönlüne yazdıracağına inanıyorum.”

“BİZ ENERJİYİ BİR GERİLİM VE ÇATIŞMA ALANI DEĞİL, BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNİN ANAHTARI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak sadece Karadeniz’de değil Doğu Akdeniz’de de mevcudiyeti hissettirdiklerini vurguladı.

Türkiye ve Kıbrıs Türkleri’nin buradaki hidrokarbon kaynakları üzerinde var olan müktesep haklarını her platformda savunduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin bu meseledeki duruşunun şüpheye yer bırakmayacak şekilde net olduğunu bildirdi.

“Biz ne kimsenin hakkına el uzatırız ne de haramilere hakkımızı yediririz. Bizim olanın, zorbalıkla tehditle ayak oyunlarıyla bizden kopartılmasına asla izin vermeyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz enerjiyi bir gerilim ve çatışma alanı değil, bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyoruz. Bu anlayışla bölgedeki aktörlerle iş birliği yolları geliştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde yürüttüğümüz temasların müspet neticelerini hep birlikte görmeye başlayacağız. Türkiye’yi, enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya dek mücadelemize çok yönlü bir şekilde devam edeceğiz. Ülkemizin yeri doldurulamaz konumu anlaşıldıkça, şu an siyasi sebeplerle iş birliğine soğuk bakanlar da mutlaka politikalarını değiştireceklerdir. Unutmamalıdır ki Karadeniz gazının miktarı kadar tamamen yerli imkânlarla bizim böyle tarihi bir keşfe imza atmamız da önemlidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz’deki keşifle birlikte milletimiz, 1. Dünya Savaşı’nın sebep olduğu büyük bir travmadan kurtulmuştur. 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren doğal gazın hanelerde kullanılmaya başlanmasıyla önemli bir psikolojik eşik daha aşılmış olacaktır” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!