Ana Sayfa Gündem, Teknoloji 24 Haziran 2022

YERLİ VE MİLLİ 5G

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarında ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarının üretileceğini vurgulayarak, “5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz. Ülkemizde 5G’ye azami ölçüde yerli ve millİ şebeke ürünlerini kullanarak geçeceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantının ardından basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemize ulaşım ve haberleşme altyapısında, kelimenin tam anlamıyla ‘çağ atlatacak’ çok önemli adımlar attık. Atmaya da devam ediyoruz. 20 yılda, asırlık yatırımları hayata geçiren bir ekibin temsilcileri olarak, haberleşme teknolojilerinde nice başarılara hep birlikte imza attık, atmaya devam edeceğiz. Hiç şüphesiz, bugün yaptığımız her işte, attığımız her adımda yolumuz bilgiye ve bilişime çıkıyor. Bilginin üretilmesi, paylaşılması ve bilgiye erişim, baş döndürücü hızlara ulaşırken, oyunun kuralları da değişiyor. Eğer bilgiyi üretmiyorsanız, ürettiğiniz bilgiyi bir ürüne dönüştürmüyor ve bu ürünü dünyaya pazarlayamıyorsanız ne gelişmeniz ne de kalkınmanız mümkün. Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, artık ülke kaynakları ve çıkarları açısından sürdürülebilir değil. Altyapı projelerinden tüm dünyaya mühendislik ihraç eden konuma ulaşan bizler, aynı başarıyı haberleşme alanında da elde etmek için dur durak bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu çalışmalarla bilgi teknolojileri sektörü geleceğinin yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka başlıklarıyla ele alındığını aktaran Karaismailoğlu, bilişim sektörünün bu üç fazda başarıya ulaşmasıyla Türkiye’nin hem cari açığını kapatmada hem de ihracatta büyük bir mesafe kat edeceğini söyledi.

YERLİ VE MİLLİ 5G BAZ İSTASYONLARI ÜZERİNDEN ÇEŞİTLİ DEMO GÖSTERİMLERİ YAPILDI

“Elektronik haberleşme sektöründe ‘yerli ve milli üretim ekosistemi’ geliştirmek için 2017 yılında Bakanlığımız ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu koordinasyonunda ‘Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’ni kurduk” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“O günden beri sürekli geliştirdiğimiz Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi bugün 160’tan fazla firmayı ve 8 binden fazla çalışanı bünyesinde barındıran büyük bir organizasyona dönüştü. Haberleşme Teknolojileri kümelenmesi yerli üretim ekosistemi için önemli bir pozisyona ulaştı. Biz bilişimle ilgili her türlü yatırımı, stratejik olarak planlıyoruz. Özellikle 5G teknolojilerinin geliştirilmesi, hükümetimizce en üst düzeyde sahiplenildi. Bu kapsamda HTK üyesi firmalarımız ile ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ni geliştirdik. Cumhurbaşkanımızın başlattığı yerli ve milli üretim çalışmalarının en önemli ayaklarından biri. Ülkemizin en önemli teknoloji firmalarının görev aldığı projemizin ilk fazı Mart-2021’de tamamlandı. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G baz istasyonları, 5G çekirdek şebeke, 5G şebeke yönetim ve operasyonel yazılımları ve 5G sanallaştırma platformu gibi 5G teknolojisine özel, kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştirildi. Yerli ve milli ürünler kullanılarak oluşturulan uçtan uca 5G şebekesi üzerinden, ticari 5G telefonlar aracılığıyla çeşitli 5G arama ve veri aktarımı senaryoları test edildi. Mevcut ticari 4.5G mobil şebekelere bağlanabilen yerli ve milli 5G baz istasyonları üzerinden çeşitli demo gösterimleri yapıldı. Projemizde önemli görevleri yürüten 10 firmanın bir araya gelerek Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ şirketini kurmaları bu kapsamdaki değerli sonuçlardan biri oldu. Bu şirket, proje kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi ve markalaşma faaliyetlerinin tek elden yürütmesinin yanı sıra sektördeki iş birliğini, güç birliğini de temsil ediyor. Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ ile bir Türk firmasının telekomünikasyon alanında Ericsson, Huawei, Nokia gibi firmalar ile küresel ölçekte rekabet etmesini amaçlıyoruz.”

YERLİ VE MİLLİ ÜRÜN PROJELERİNİN DESTEKLENMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarında ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarının üretileceğini kaydeden Karaismailoğlu, “5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz. Elektronik haberleşme sektörüne yönelik yerli ve milli ürün projelerinin desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarını desteklemesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Ülkemizde 5G’ye azami ölçüde yerli ve milli şebeke ürünlerini kullanarak geçeceğiz. Ve bunun yerli ve milli ürünlerimizle yapılabilmesi için üretici firmalarımıza önemli görevler düşüyor. Öte yandan, 5G’ye geçişin başarılı olabilmesi için kullanıcı terminali tarafından da gerekli dönüşüm sağlanmalıdır. Bunu da yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

EN ÖNEMLİ İHRACAT SIFIR KİLOGRAMLIK “TEKNOLOJİ” İHRACATIDIR

Ayrıca Türkiye’de yerli ve milli üretim kapsamında yürütülen çalışmaların öncelikli hedeflerinden bir diğerinin de ürünlerle dış pazarlara açılmak olduğunun altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “İç pazarda, 4.5G yetkilendirmesi kapsamında mevcut durumda işletmeciler tarafından yıllık yaklaşık 2 milyar TL’lik donanım ve yazılım yatırımı yapıldığını görüyoruz. 5G ile birlikte bu rakam çok daha yükselecektir. 1995’te küresel mobil operatör standartlarını geliştirmek amacıyla kurulan GSM Birliği tarafından yayımlanan raporlara göre; dünyada 2020-2025 yılları arasında operatörler tarafından mobil şebekelere 1.1 trilyon dolar yatırım yapılacağı ve bunun yaklaşık yüzde 80’ini 5G teknolojisine yönelik olacağı tahmin ediliyor. Bu durum bize hem iç pazar hem de dış pazar açısından büyük bir potansiyelin olduğunu gösteriyor. Bizlerde yerli ve milli üretim çalışmaları ile bu potansiyelden azami ölçüde istifade edilmesini hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki en önemli ihracat sıfır kilogramlık “teknoloji” ihracatıdır. Böylece, ülkemizin cari açığının azaltılmasına çok ciddi katkı sağlanabileceğini biliyoruz. Projemizin; yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla odaklı büyüme stratejimizi destekleyecek çok önemli bir değer olduğunun da altını çizmek istiyorum. Çünkü bizler, ülkemizin stratejik konumu için stratejik projeler üretiyoruz, Çünkü bizler; inanıp, yola çıkıyor, hayallerimizi gerçeğe dönüştürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 33’LERİ GEÇTİ

5G’yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil, Türkiye’nin milli güvenliği açısından da öncelikli konular arasında gördüklerini belirten Karaismailoğlu, Ulaştırma Bakanlığı’nın 4.5G ihalesinde belirlediği ‘yerlilik yükümlülükleri’ ile sektöre yönelik önemli bir vizyon çizildiğini dile getirdi. 4.5G’nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının, 2020-2021 yatırım dönemi itibariyle yüzde 33’leri geçtiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, “Ancak bu oranı yeterli bulmuyoruz, öncelikle yüzde 45’lik yerlilik hedefinin işletmecilerce yerine getirilmesini bekliyoruz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de temel önceliğimizdir. 5G’ye giden yolda yerli ve milli üretim ekosistemini desteklemeye ve korumaya yönelik önemli adımları attık. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini de alarak en uygun çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜNÜN HACMİ 189 MİLYAR TL’YE ÇIKTI

Orta yaş ve üstü kuşakların, Türkiye’nin elektronik haberleşme alanında neler yaşadığını, nerelerden geçerek buraya geldiğini gayet iyi bildiğini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2003 yılında 20 milyar TL seviyesinde olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün hacminin 2021 sonu itibarıyla 189 milyar TL seviyesine çıktığını söyledi. Mobil hizmetlerden faydalanan abone sayısının 87 milyona yaklaştığını ifade eden Karaismailoğlu, “2003 yılında neredeyse yok dediğimiz genişbant internet abone sayısı bugün 87,5 milyona ulaştı. Fiber abone sayımız yaklaşık 5 milyona ulaşmış durumda ve hane halkı bağlamında 16 milyondan fazla vatandaşımız fiber internet hizmetinden yararlanıyor. Fiber altyapının ve kablolu internetin ulaştığı hane sayısına baktığımızda iletişim altyapılarımız; mevcut 5 milyon abonenin yaklaşık 3 katına 100 Mbit/sn ve üzerinde hızlarda hizmet verebilir kapasiteye sahip durumda” şeklinde konuştu.

TÜRKSAT 5B İLE YÜKSEK HIZDA GENİŞ BANT İNTERNET HİZMETİ SAĞLAYACAĞIZ

9 gün önce Türkiye’nin en yüksek verimli ve güçlü uydusu olan Türksat 5B’nin hizmete alındığını anımsatan Karaismailoğlu, “Türksat 5B; Ortadoğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini de içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip. Yeni uydumuz üzerinden yüksek hızda geniş bant internet hizmeti de sağlayacağız. Mevcuttaki Ka-Bant veri iletim kapasitesini, 15 kattan fazla artıracağız. Yeni uydumuzla, karasal altyapı ile erişilemeyen bölgelerdeki internet altyapımızı genişleteceğiz. Türksat 5B, 55 gigabitten daha fazla veri iletim kapasitesi ile tüketici ve kurumsal uydu internet hizmetinde, çok daha geniş coğrafyalarda etkin olacağız. Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla milli gelirimize, 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz. Bugünden 2053 yılına kadar gerçekleştireceğimiz toplam 198 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme yatırımıyla üretime 2 trilyon dolar, milli gelire de 1 trilyon dolar katkı sağlayacağız. Bakanlık olarak, ülke menfaatlerimizi gözeterek hem ulaşım hem de iletişim sektörlerinin gelişmesi için gereken her türlü çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil