Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 5 Temmuz 2022

FINDIKTA ÜRETİCİYİ BEKLEYEN TEHLİKE !

Fındık üreticisinin gözlerini fındık dallarından ayıramadığı sevinçli, umut dolu olduğu Temmuz ayında ; fındık içleri meyveyi doldurmuş, kabukları da iyice sertleşmiştir.

Fındık hasadına yaklaşılan bu dönemde yetkililerden fındık üreticilerine  uyarı geldi Bugünlerde üreticilerimiz  bahçede yapılacak gözlemlerde ocak başına   ortalama 1 nimf (henüz ergin hale gelmemiş yeşil kokarca) bulunması durumunda ilaçlamaya karar verilmesi gerektiğini söylediler.

Yetkililerden yapılan açıklamada  ; Bu ilaçlamada hem yeni dönem erginler hem de nimfler hedef alınır. Böylelikle lekeli iç zararını azaltmak mümkün olur. Bu ilaçlamada dikkat edilmesi gereken nokta ise hasada az bir süre kaldığı için seçilecek bitki koruma ürününün etiketinde yer alan ‘ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süredir. Bu süreye dikkat edilmesi kalıntı riski açısından büyük önem taşımakta olup, ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre kısa olan (7-14 gün) bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.” dediler.

Yağışların az olduğu bazı yıllarda, kuraklık baş gösterebilir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip, bitkinin su dengesinin bozulmasına dolayısıyla, meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökümünün artmasına sebep vermemek için, imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır.

Artık, fındıkları toplanması yaklaşmıştır. Bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç-gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerekir.

Fındık kokarcası‘nın nimf yoğunluğu fazla ise İlaçlama yapılabilir. Bunun için nisan ayında belirtilen ilaçların her hangi biriyle (değişik olması tavsiye edilir) dekara 50 lire su atılarak nimf ilaçlaması yapılır.

İleride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneğide bu ayın ikinci yarısı (hasattan 10-15 gün önce) alınmalıdır. Toprak örneği ise gübre verilmeden önce her zaman alınabilir.

Gübreleme yapmadan önce; bahçe toprağının ve/veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlenen cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılmalıdır.

Böylece boş yere gübre atılmamış ve toprağın yapısı bozulmamış olur.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

EYVAH…

EYVAH…

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil