DOLAR 32,5838 0.09%
EURO 35,0294 0.44%
ALTIN 2.421,68-0,04
BITCOIN 2095894-4.00385%
Trabzon
23°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

CUMHURBAŞKANI : TAHIL KRİZİ 10 GÜN İÇİNDE SONUÇLANACAK

CUMHURBAŞKANI : TAHIL KRİZİ 10 GÜN İÇİNDE SONUÇLANACAK

ABONE OL
5 Temmuz 2022 23:34
CUMHURBAŞKANI : TAHIL KRİZİ 10 GÜN İÇİNDE SONUÇLANACAK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin Avrupa Birliği için pek çok alanda ne denli önemli olduğu gerçeğini somut şekilde bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz tahıl koridoruyla ilgili konuştu

Karadeniz tahıl koridoru konusunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir hafta 10 gün içerisinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız” dedi.İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

İki ülke arasında yapılan zirve sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile ortak bastın toplantısı düzenlendi ve 9 anlaşma imzalandı.

“Küresel gıda krizinin çözümü için bu sorun aşılmalı”

Erdoğan konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkiler, Avrupa Birliği, bölgesel meseleler ve Karadeniz’deki tahıl koridoru planına değindi.

Tahıl koridoruyla ilgili önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel çapta etkili olan gıda krizinin çözümü için bu sorunun aşılması gerektiğini söyledi.

“1 hafta 10 gün içinde sonuca varılacaktır”

“Bizim şu anda tahıl konusunda sıkıntımız yok ama dünyada ciddi sıkıntılar var.” diyen Erdoğan, 1 hafta 10 gün içinde görüşmelerin yoğunlaştırılıp bir sonuca varılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili ifadeleri şu şekilde:

“Karadeniz koridoru önem ifade ediyor. Putin ve Zelenski’nin de yaklaşımı önem arz ediyor. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Tahılın dünyaya ulaşımı söz konusu. Bizim bu konularda sıkıntımız yok ama dünyada sıkıntı söz konusu. Bizler aracı olmaya devam ettirelim istiyoruz. 1 hafta-10 gün içinde görüşmeleri yoğunlaştırıp neticelendirmeye çalışacağız.” dedi

İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ: “KARADENİZ’DE TAHIL KORİDORU AÇILMASI PLANINDA TÜRKİYE’NİN MERKEZİ BİR ROLÜ VAR”

Türkiye ile İtalya’nın dost ve müttefik ülke olduğunu belirten İtalya Başbakanı Draghi, uluslararası toplumun büyük sınamalarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

İtalya Başbakanı Draghi, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşa da değinerek, Türkiye ve İtalya’nın Kiev’e destek verdiğini dile getirdi.

Türkiye ve İtalya’nın Ukrayna’daki savaşa müzakere bazlı çözüm için en ön sırada yer aldığını vurgulayan Draghi, her iki ülkenin sürekliliği olan, istikrarlı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in kabul edebileceği bir barış peşinde olduklarını kaydetti.

Ukrayna buğdayının ihracı hedefiyle Karadeniz’de tahıl koridoru oluşturulabilmesi için Türkiye’nin yürüttüğü arabuluculuk çalışmalarına değinen İtalya Başbakanı Draghi, “Türkiye’nin arabuluculuk çalışmaları için büyük takdirimizi ifade etmek istiyorum. Özellikle de tahıl ambargosunun kaldırılması yönünde bu çabaları çok takdire şayan. Gübrelerin de aynı şekilde serbest geçişinin olması lazım. Çünkü dünyanın en fakir ülkelerinde felaketlere yol açabilecek sınırlamalar. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin üzerinde çalıştığı plandan söz etti. Türkiye’nin burada merkezi bir rolü var. Benim temennim Rusya’nın bu girişime imkân vermesi ve bu sonraki barış müzakerelerine bir açılış yapması” dedi.

İtalya Başbakanı Draghi, BM Genel Sekreteri Guterres’in Karadeniz’de tahıl koridoru oluşturulması için yaptığı plana ilişkin, şu ifadeleri kullandı: “Bu plan bir an önce harekete geçmek için çok cesaret vericiydi ama birçok koridorun açılması lazım. Güvenlik koridorunun açılması lazım. Bir grup çalışması gerekiyor ve BM şemsiyesi altında Türkiye burada merkezi bir rol oynamakta. Bu grup gemiler güvenlik içerisinde geçişini gerçekleştirmeli ve Rusların hücumuna uğramamalılar ve bunların (gemilerin) içerisinde de silah bulunmaması lazım, Rusların istediği de bu. Üç taraf (Ukrayna, BM, Türkiye) bu konuda hazırlar ve Kremlin’in katılımını bekliyorlar. Bu anlaşma son derece önemli. Daha genel bakış açısıyla da bir genel barışa ulaşmak açısından son derece önemli. Bu bir anlamda sonuca giden birinci adım olacak ve herkesi dâhil etmek durumunda. Dünyanın en fakir milyonlarca insanı için önemli, stratejik bir anlam ifade ediyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!