Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 10 Ağustos 2022

BEKLENTİ 9 LİRA…

Yem fiyatlarına gelen zamlar artı mazot ve elektrik fiyatlarının sürekli artması, süt üreticisini üretimden soğutma noktasına getirdi.

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatlarına yaptığı artışlar bir ay bile dayanmazken, zararına üretim yapan üretici dayanacak gücümüz kalmadı diyerek  fiyat artışı talebinde bulunuyor

Mikrofon uzattığımız yetiştiriciler “son olarak 15 Mayıs’ta yapılan  çiğ süt fiyat  artışının yem fiyatlarına ve diğer girdilere gelen zamlardan dolayı bir anlamının kalmadığını belirtirlerken, çiğ süt fiyatlarının yeniden belirlenmesini istediler. Bugün 1 litre çiğ sütün üretim maliyetinin 8  liraya dayandığını ifade eden üreticiler Bugün için 1 litre süt maliyeti 7,8 lirayı bulmakta maalesef  yapılan artış pariteyi korumaktan çok uzakta en azından  piyasalar normalleşene kadar çiğ süt fiyatlarının aylık olarak belirlenmesini istiyoruz.” dediler

Bu konuda geçtiğimiz günlerde Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapmış ve şunları söylemişti: “Ürettiğimizin Hakça Paylaşımını istiyoruz. Sadece Sanayiciler değil biz üreticiler de kazanmalıyız ki üretim yapalım. Kar etmeyen hangi işletme ayakta kalabilir ki, üstelik o kadar fedakârlık, emek isteyen bir iş yapıyorsanız mutlaka kar edeceksiniz. Çiğ süt üretim maliyetlerinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 05 Mayıs 2022 tarihinde toplanarak, 15 Mayıs 2022 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını Gıda Komitesinin tavsiyesi üzerine 7,50 TL/ Litre olarak belirlemiştir.

1 LİTRE SÜTÜN ÜRETİM MALİYETİ KAÇ LİRA?
Bugün 1 litre çiğ sütün maliyeti 7,40 TL’dir. Maalesef yine yapılan artış pariteyi koruyamamaktadır. Üretici maliyeti işletme boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Çiğ süt üretimi oldukça zorlu bir sürece girmiştir artık. Üreticilerimiz gerçekten çok zor durumdalar. Şuan süt hayvanlarımız kesime gidiyor.

ÖNLEM ALINMAZSA SÜT HAYVANLARI KURBAN PAZARLARINDA SATILACAK

Önümüz Kurban Bayramı üreticiler süt hayvanlarını kurbanlık pazarlarında satacaklar. Hatta kurban bayramını dahi bekleyecek zamanları kalmadı. Çiğ süt referans fiyatının 7,50 TL olmasıyla birlikte yem fiyatlarına ardı ardına zam uygulandı.

ULUSAL SÜT KONSEYİ AYLIK FİYAT BELİRLEMELİ
Dünyanın ve ülkemizin zor günlerden geçtiği bu zamanlarda süt üretimine ve maliyetlerine uygun olarak her ay konsey toplanarak çiğ süt referans fiyatını güncellemedir. Aksi takdirde üreticilerimiz üretimden çekilmektedirler. Bakanlığımızın da, Konseyin de bu durumu göz önünde bulundurarak normalleşene kadar her ay süt fiyatlarını güncellemesini talep ediyoruz. Ulusal Süt Konseyinin bir an önce yeniden toplanıp çiğ süt referans fiyatını revize etmesini talep ediyoruz. Bunu ülkemizde bulunan tüm süt üreticilerimiz için acilen istiyoruz.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil