Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 31 Ağustos 2022

İnşaat Sektörü, Uygun Faizli Konut Kredisi Bekliyor

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, maliyet artışları ve malzeme tedariğinde yaşanan zorluklar nedeniyle inşaat sektöründeki durağanlaşmaya dikkat çekti.

Yüksek enflasyon nedeniyle sürekli olarak artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarını da çok yükselttiğini dile getiren Kahraman, birçok müteahhitin önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldığını söyledi.

Vatandaşların uzun vadeli uygun koşullarda banka kredilerini beklediğini kaydeden İsmail Kahraman, “Son yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle % 200’e varan maliyet artışları, inşaat sektöründe ekonomik bir daralma yaşanmasına neden oldu. Birçok müteahhit önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldı. Çünkü inşaata başladığı maliyetlerle teslim ettiği fiyatlar aynı oranda olmuyordu. TÜİK tarafından yayımlanan rakamlara göre bina inşaat maliyetindeki artış % 100’ün üzerinde. Bununla birlikte; 2023 yılı için emlak vergisi kanunu kapsamında hazırlanan inşaat maliyet bedellerinde geçen yıla göre %50’ye yakın bir artış sözkonusu. Vatandaşların da alım gücü aynı oranda artmadı. Dolayısıyla bu durum satışlarda durağanlaşmaya neden oldu. İnşaat sektörünün en önemli sarf malzemeleri olan demir çimento ve cam gibi ürünlerin ihracatına belli sınırlamalar getirilmeli. İç piyasaya verilen ürünlerde haksız rekabetin önüne geçilmesi için denetimler sıkılaştırılmalı. Vatandaşı ve müteahhitleri rahatlatacak ekonomik destekler de artırılmalı” diye konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil