Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 11 Eylül 2022

ÜRETİCİ FİYATINI AÇIKLADI : 25 LİRANIN ALTI BİZİ KURTARMAZ

Türkiyenin dört bir yanında hasat zamanı ard arda geliyor Karadenizde önce çay sonra fındık , Egede Üzüm den sonra Çukurovadada  şimdi pamuk hasadı zamanı bölgenin  ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan  pamukta hasad başladı.

Yetişme zamanında bolca su isteyen pamuk, hasat zamanında da yine sıcak ve kurak bir mevsime ihtiyaç duyuyor.

Türkiye’de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Türkiye’de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor.

– Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde en çok Şanlıurfa’da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.

– Ege Bölgesi’nde özellikle Aydın’da çok fazla yetiştiriliyor. Aynı zamanda Balıkesir ve Manisa ile çevre illerde de pamuk tarımı yapılıyor.

– Akdeniz Bölgesi’nde başta Hatay olmak üzere Adana, Kahramanmaraş ve Mersin’de pamuk yetiştiriciliği yapılıyor.

– Marmara Bölgesi’nde ise daha çok Bursa ile Çanakkale’de yetiştiriliyor.

– Doğu Anadolu Bölgesi’nde de yetiştirilen pamuk, en çok Elazığ, Malatya ve Iğdır’ın iklim şartlarını seviyor.

Hasadı genellikle  ilk olarak Adana da yapılan pamuk , lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlıyor.

Pamuk sektöründe bu yıl beklentiler artarken Pandeminin etkilediği ülkelerden Çin’in 2 yıllık pamuk ihtiyacını karşılamak üzere alım yapacağı açıklaması ise piyasaları hareketlendirdi.

Geçen yıla oranla ekim sahalarında %25 artış yaşanırken bu sezon artan maliyetle ise üreticinin umudunu açıklanacak fiyata çevirdi

Pamuk üreticileri yaptıkları açıklamalarda maliyetlerinin aşırı artışını anlatırken “pamuk zaten masraflı bir ürün birde maliyetlerin %300 ila 400 artması bizi zor duruma düşürdü beklentimiz açıklanacak taban fiyatta bunların göz önüne alınarak en  az 25 lira olması ” dediler

Pamuk üreticisi şimdi hasadı başlanan pamukta taban fiyatın ne olacağını bekliyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

HESABINIZI KONTROL EDİN !

HESABINIZI KONTROL EDİN !

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil