DOLAR 32,5393 -0.04%
EURO 34,9383 0.17%
ALTIN 2.439,180,68
BITCOIN 2059815-4.15311%
Trabzon
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

TÜSEDAD BAŞKANI UYARDI: SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM GELİYOR

TÜSEDAD BAŞKANI UYARDI: SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM GELİYOR

ABONE OL
8 Ekim 2022 12:12
TÜSEDAD BAŞKANI UYARDI: SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM GELİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, süt ve süt ürünlerine ilişkin önümüzdeki haftayı işaret ederek sütün litre fiyatına 2,5 TL zam geleceğini söyledi. Solakoğlu ciddi bir hayvan krizinin olduğunun da altını çizerek uyarılarda bulundu.

TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu süt ve süt ürünleri fiyatıyla ilgili konuştu.

Gerçek Gündem haber sitesinin haberine göre Solakoğlu, “Tüm girdileri dolara endeksli olan bir sektörün içindeyiz. Gıda enflasyonunu engellemek için süt üreten çiftçinin fiyatını arttırmama ısrarı olan bir yönetimle karşı karşıyayız. 1 yıl içinde süt üreticilerine litresine 2.7 TL zam yapıldı. Rafa bakıldığında bu rakam yaklaşık 7 lira. Biz diyoruz ki gıda enflasyonunu bizimle kontrol edemezsiniz. Dolarla bizi kontrol edebilirsiniz. Süt üreticisi her 1 litre sütten 2 lira zarar ediyor. Köylüyü düşünün 300 litre süt üretiyorsa her gün 700 lira zarar ediyor. Bunun da altından kalkamayacağı için süt üretmiyor. Hayvan krizi var. 1,5 milyon üzerinde bir anaç hayvan kesildi. Fiyatlar bu hafta yapılan son ihalelerle birlikte 2,5 lira zam gelecek. Zaten bu şuan piyasada oturmuş durumda. Bu nedenle de piyasada çok ciddi derecede süt krizi var” dedi.

Solakoğlu “Yem ile ilgili fiyatlar ortada. Akaryakıta, asgari ücrete yapılan zam da bizi etkiledi. Biz çevre ülkelerde en düşük fiyata süt satışı yapıyoruz. Süt bulunamıyor. Tek çaremiz ithalatsa bu daha da artışlara yol açacak. Giderler kapanabilmesi için daha da artacak. Türk çiftçisi göz göre mağdur ediliyor” ifadelerini kullandı.

SÜT LİRA MALİYETİ KAÇ LİRA?
Solakoğlu sözlerine şöyle devam etti:

Yaklaşık 1 litre sütün bize maliyeti tüm samimiyetimle söylüyorum 10.5 TL civarında. Ama biz bugün 9,5 TL’ye razı olduk.

Başkan Sencer Solakoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise ”

Bu ülkenin kıymetli üreticileri. Biliyorum çok zor günlerden geçiyoruz. Hepimiz için dayanmak zorlaştı.
Her gün mesaj atmıyorum, ama durmuyorum çalışıyorum. Çözüm üretmeye çalışıyorum. Organize olmaya çalışıyorum. Sanayici, üretici birlikleri ve TV kanalları arasında koşturuyorum.
Lütfen yılmayın, bir kaç gün içinde çözülecek.
Çıkacak fiyat en düşük 9TL sıcak süt + %6 soğutma pirimi + destekleme olacak. Bu Ekim ayı 1 ekim itibari ile. Güney Marmara’da oturdu bu fiyatlar.
Mücadeleye devam ediyorum.
Bu arada güney Marmara’da fiyatın oluşmasına büyük katkısı olan sevgili arkadaşım İlker Kaçara teşekkür etmek istiyorum. 7,50 fiyatı önce 7,75’e çıkarttı alıcı olarak. Sonra 8,70’e ay başında alım yapmaya başladı. Şimdi bu yeni fiyatları oluşturmakta çok etkili oldu. Eskiden Yörsan’da Müdürlük yapmıştı. Beni büyük şirketler sütümü almamakla tehdit ettiklerinde (süt fiyatları için mücadele ederken) her zaman beni kolladı ve “almazlarsa biz alırız” diyerek benim defalarca önümü açtı ve hiç bir zaman kişisel menfaat beklemedi. Kendisine teşekkür ediyorum. emekli olmasına rağmen bu zor dönemimizde hepimize yardımcı olmaya devam ediyor.
Tüm üreticiler haklarını savunsun. Zarar etmeyin. Kimsenin ettirmesine izin vermeyin…” dedi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!