Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 8 Ekim 2022

ÜRETİCİLER 14 SENE ÖNCEKİ KRİZİ İŞARET EDİYOR

TSÜMB Başkanı Tevfik Keskin “Acilen önlem alınmaz ise bu bilançonun faturası ülkeye ve ülke hayvancılığına ağır bedel ödetecek. Enflasyon sepetindeki durumdan üretici sorumlu değildir. Bizim tek ürettiğimiz şey süttür.” dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, süt krizinde sessizliğini bozarak Hazine ve Maliye Bakanlığının uyguladığı politikaları sert bir dille eleştirdi. Bayraktar, süt krizinin Türkiye’ye faturasını da çıkararak, “Bütün bu süreçte en az bir milyon başa yakın damızlık anaç hayvan, kesime gitti. Bu bir milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar avro olacaktır. Bu külfet, bugünkü kurla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığında üretici ve sanayici temsilcileri çağrılarak konuyla ilgili bir toplantı yapılmıştı. Bu toplantıdan hayvancılıkta yaşanan krize karşı hiçbir somut kararın çıkmaması üreticileri üzerken gözler gıda komitesinin toplantısına çevrilmişti.

GIDA KOMİTESİ’NDEN SÜT FİYATLARININ ARTIRILMASI YÖNÜNDE BİR KARAR ÇIKMADI

Bakanlıkta yapılan toplantının ardından hayvancılıkta yaşanan kriz Gıda Komitesi’ne taşındı. Sektör Gıda Komitesi’nden yaşanan krize karşı ciddi bir karar almasını beklerken,  Gıda Komitesinden de bu beklentileri karşılayacak bir karar çıkmadı. Çiğ süt fiyatlarının maliyetleri karşılayacak şekilde güncellenmesiyle ilgili hiçbir karar alınmadı

1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 10 liraya çıkarken, Gıda Komitesi’nin Ulusal Süt Konseyi tarafından daha önce belirlenen 7.5 lira fiyatın artırılması yönünde bir karar almaması, üreticinin bir beklentisini daha boşa çıkardı.

Üreticiler maliyetlerin artık üretimi tehlikeye attığına dikkat çekerken “Geri dönülmez yola giriyoruz” açıklamasını yaptılar. Üreticiler yetkilileri 1 milyondan fazla hayvanın kesildiği  2008 yılındaki krızi hatırlatarak uyardı

Sektör temsilcileri ise yaptıkları açıklamalarda Türkiye’de üretimin ana omurgasını oluşturan küçük işletmelerin yüzde 67’lik paya ulaştığını ve bu işletmelerde bir litre sütün üretim maliyetinin 8.13 TL’ye ulaştığını kaydetti. Buna karşılık çiğ süt fiyatının 7.50 TL’de kaldığını ve üreticinin eline sadece 7 TL geçtiğini

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ…

ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ…

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil