Ana Sayfa Bölge, Gündem 18 Ekim 2022

FINDIK ÜRETİCİSİNİN BİR DERDİ DE BU !

Fındık zararlılarından olan ve üreticinin 2017 yılından beri mücadele ettiği kokarca zararlısı için Giresun il Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, Fındıkta Kokarcaya Karşı Mücadele için üreticilere uyarılarda bulunuldu.

Giresun İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada ; Kahverengi kokarca [ (Hemiptera:  Pentatomidae)],  Doğu Asya kökenli, Halyomorpha halys tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr,  istilacı ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen Kahverengi kokarca ile bulaşık olan alanların belirlenmesi amacıyla 2018 yılında başlayan sürvey çalışmaları sonucunda Karadeniz ve Marmara Bölgesinde tespitler yapılmış olup, başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır.

Ülkemizde geçmişi fazla olmayan Kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla,  erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu  illerden  yapılan  ticari  faaliyetlerle gerçekleşmektedir. Bu nedenle diğer illerimize de yayılma riski bulunmakta olup, zararlının yayılış alanlarının belirlenmesi ve iç karantina tedbirlerine önem verilmesi gerekmektedir.

Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev,  depo gibi korunaklı alanları tercih  ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası)  yıl içerisinde oluşabilecek  popülasyon  artışını  engelleyecektir.  Bu kapsamda  zararlının  kış  dönemini  Nisan  ayının  sonuna  kadar  kışlaklarda  geçirdiğinden,  kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlanması mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirisiniz denildi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil