Ana Sayfa Bölge, Gündem 22 Ekim 2022

FINDIK ÜRETİCİSİNİN BEKLEDİĞİ HABER…

2022 yılı ürünleri için çiftçiye ödemesi yapılacak tarımsal destekler belli oldu. Bazı destekleme kalemlerinde ciddi artışlar yapılırken bazı destek kalemlerinde hiç bir artış yapılmadı. 2022 yılı destek bütçesi yüzde 86 artırılarak 54 milyar liraya çıkarıldı.

Fındık üreticisininde beklediği alan bazlı destek ödemesi içinde rakam belli oldu

Kararname temel hatları ile incelendiğinde destekleme bütçesi 2023 yılında 54 milyar TL’ye çıkarıldı. 2022 yılı tarımsal destekler bütçesi 25.8 milyar TL açıklanmış, yıl içinde 3.2 milyar TL destekler artırılarak 29 milyar liraya çıkarılmıştı. Buna göre tarımsal destekler bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 86 artırılarak 29 milyar liradan 54 milyar liraya çıkarılmış oldu.

HAVZA BAZLI FARK ÖDEMESİ DESTEĞİ SADECE BİR ÜRÜNDE ARTIRILDI

2022 ürünü kapsamında havza bazlı fark ödemesi desteği sadece bir üründe artırılırken diğer ürünlerde hiçbir artış yapılmadı. Buna göre yaş çay fark ödemesi desteği 13 kuruştan 30 kuruşa yükseltildi.

ALAN BAZLI DESTEKLERMazot desteği ödemeleri, ürün bazında yüzde 203 ile 395 oranında artırılırken, gübre desteği ödemeleri de yüzde 130 ile 163 oranında arttırıldı

Sertifikalı tohum kullanım desteklerinde artış yapıldı. Buna hangi üründe ne kadar artış yapıldığı karşılaştırmalı bir şekilde tabloda görülebilir.

sertifikalı tohum kullanım desteği

Buzağı desteği 370 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingö, Bitlik, Elazı, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara ilave destek miktarı da 100 liradan 200 liraya yükseltildi.

Suni tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave verilen destek miktarı da 50 liradan 100 liraya çıkarıldı.

Dişi mandalara 500 TL, soy kütüğüne kayıtlı dişi mandalara ilave 300 TL, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay üzeri malaklara 500 TL, soy kütüğüne kayıtlı malaklara ilave 300 TL, suni tohumlamadan doğan malaklara ayrıca ilave 500 TL destek ödenecek.

FINDIKTA ALAN BAZLI DESTEK MİKTARI 

Fındık üreticisinin yıllardır artmasını beklediği  Alanbazlı Destek Miktarı 2014 Yılından beri Ödenen Miktar Olan (170) Lira da kaldı. Yani görünen o ki 9 yıldır Fındıkta Maliyetler artmamış.

Kaynak :Tarımdanhaber

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

61 GÜNDÜR YENİLMİYOR…

61 GÜNDÜR YENİLMİYOR…

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil