Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 31 Ekim 2022

TÜRKİYE “GAZ TİCARET MERKEZİ” OLUYOR

Türkiye’nin gaz ticaret merkezi olması için izlenecek yol haritası yıl sonuna kadar netleşecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin gaz ticaret merkezi olması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Yol haritamızı yıl sonuna kadar netleştireceğiz.” dedi.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin 7 boru hattı, 3’ü yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) olmak üzere 5 LNG tesisi ve 2 yer altı doğal gaz depolama tesisi olduğunu söyledi.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin gaz ticaret merkezi olması için çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, “Konuyla ilgili ekiplerimiz çalışmalarını tamamlamak üzere. Yol haritamızı yıl sonuna kadar netleştireceğiz. Burada önemli olan alıcı ve satıcıyı birlikte düşünmektir. Türkiye, daha önceki projelerde de görüldüğü gibi anahtar bir ülke konumundadır.” ifadelerini kullandı.

Rusya ile gazın yanı sıra petrolde bir iş birliğinin mümkün olup olmadığına ilişkin soru üzerine Dönmez, şunları kaydetti:

“Türkiye’de ham petrolün ticaretini rafineriler yapıyor. Özel sektörde TÜPRAŞ ve Star Rafinerisi örneği var. TÜPRAŞ’ın 4 rafinerisi var. Onlar da kendi teknik spektlerine ve ticari koşullarına uygun yerlerden tedarik yapıyorlar. Genelde bir yıl öncesinden sözleşmeyle yapılıyor. Yani spot alımları çok fazla değil bu kurumların. Yeni yıla girerken onların alım stratejileri nasıl olacak o ayrı bir konu. Her bir rafineri aylar öncesinden bu yıl ne kadar, hangi kaynaktan ne kadar tüketeceğini planlıyor ve alım anlaşması yapıyor.”​​​​​​​

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil