Ana Sayfa Gündem, Yaşam 9 Kasım 2022

Alevi – Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kuruldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın görev ve yetkilerinin belirlendiği Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayınlandı.

Türkiye’de Alevi vatandaşlara yönelik kapsamlı çalışmalarla birlikte tarihi adımlar atılıyor.

Hazırlanan cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren söz konusu torba kanun teklifi, TBMM’de kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte de Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın görev ve yetkileri Resmi Gazete’de yayınlandı.

Başkanlığın görev ve yetkileri

Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın görev ve yetkileri ise şöyle belirlendi:

“Cemevlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, cemevlerindeki hizmetlerin etkin ve verimli yürütülmesini koordine etmek, cemevlerinin başkanlıkça belirlenen hizmetlerinin gördürülmesi için yerel yönetimlere veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ödenek aktarımına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, Alevi- Bektaşilik hakkında tüm yönleriyle, sosyal ve beşerî bilimler bütünlüğü içinde bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve bu konularda seminer, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek, özgün bilgi üretimi için uygun ortamlar hazırlamak, yayınlar yapmak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek. Alevi- Bektaşilikle ilgili akademik faaliyetleri desteklemek amacıyla üniversiteler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak, Alevi- Bektaşiliği yurt içinde ve yurt dışında bilimsel yönüyle araştırmak, derlemek ve bu amaçla yapılan çalışmaları desteklemek, görev alanı kapsamında ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların bilimsel çalışmalarını ve bu alandaki yayınlarını takip etmek, gerekli görülenleri tercüme ettirerek basılmasını ve yayımlanmasını sağlamak, Alevi- Bektaşilikle ilgili eğitim ve kültür faaliyetlerini yürütmek ve desteklemek, Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.”

Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı nın görev ve yetkileri açıklandı #1

“Bakan gerekli gördüğü hâllerde Danışma Kuruluna başkanlık edebilir”

Kararnamede, başkanlığın görev alanındaki çalışmalarını değerlendirmek ve önerilerini başkanlığa bildirmek üzere kurulan Danışma Kuruluna ilişkin, “Danışma Kurulu, başkan ve 11 üyeden oluşur. Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Danışma Kurulunun da başkanıdır. Danışma Kurulu üyeleri, Alevi- Bektaşilik yolunda temayüz etmiş kişiler ile başkanlığın görev alanına giren konularda araştırma ve çalışmaları bulunanlardan Cumhurbaşkanınca üç yıllığına seçilirler. Bakan gerekli gördüğü hâllerde Danışma Kuruluna başkanlık edebilir. Danışma Kurulu üyelerinin ve toplantıya davet edilen kişilerin ulaşım ve konaklama giderleri bakanlık bütçesinden karşılanır. Danışma Kurulunun çalışma usul ve esasları bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir” denildi.

Başkan ve başkan yardımcısının haklarına ilişkin ise “Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı ve Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkan Yardımcısı, mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 30’uncu maddesi uyarınca sırasıyla strateji geliştirme başkanı ve bakanlık genel müdür yardımcısına denktir” ifadeleri kullanıldı.

Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı nın görev ve yetkileri açıklandı #2

53 kişilik kadro ihdas edildi

Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nda genel kadro durumu şu şekilde belirlendi:

“Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı (1), Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkan Yardımcısı (2), Daire Başkanı (5), 3’üncü derece veri hazırlama ve kontrol işletmeni (10), 6’ncı derece veri hazırlama ve kontrol işletmeni (10), 10’uncu derece veri hazırlama ve kontrol işletmeni (10), programcı (2), çözümleyici (2), sekreter (1), şoför (1), 7’nci derece hizmetli (1), 8’inci derece hizmetli (1), mütercim (2), sosyolog (2), psikolog (2), grafiker (1).”

Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı nın görev ve yetkileri açıklandı #3

“Alevi kardeşlerimizi ülkemizden koparma projelerini onlara rağmen akamete uğratıyoruz”

Geçtiğimiz ay Aleviler için yeni adımlar atılacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki cuma günü yeni bir adımını atacağımız çalışmalarla, Alevi kardeşlerimizi ülkemizden koparma projelerini de onlara rağmen akamete uğratıyoruz.” diye konuşmuştu.

Kaynak:ensonhaber

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

DÜNYA KUPASINDA BUGÜN …

DÜNYA KUPASINDA BUGÜN …

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil