Ana Sayfa Aktüel, Gündem 15 Kasım 2022

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKAN BİLGİNDEN SON “EYT” AÇIKLAMASI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılan çalışmalar yıl sonuna gelinmesiyle birlikte hız kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’nin Aralık ayı içinde meclise sunulacağını duyururken EYT’lilerin 1999 yılı öncesindeki tüm haklarına sahip olması bekleniyor.

Prim şartının ortadan kalkıp kalkmayacağı sorusu da cevap bulurken EYT hakkındaki en son gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz

Milyonlarca vatandaşın çıkmasını heyecanla beklediği EYT yasasında masadaki formül netleşiyor. Yıl sonu yaklaşırken açıklama ve çalışmaların hız kazanması üzerine EYT ile ilgili her gün yeni bir son dakika haberi ortaya çıkıyor.

Konuya ilişkin dezenformayonları önlemek ve yanlış bilgi akışını durdurmak isteyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yazılı bir açıklamayla EYT yasasının meclise gireceği tarihi duyurdu :

“Bakanlığımız, emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme konusunda başta işçi ve işveren örgütleri olmak üzere, odalar ve diğer ilgili sivil kuruluşlarla sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM’ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir.”

Bakan Bilgin, ise yaptığı son açıklamada EYT’nin aralık ayı içinde meclise sunulacağının altını çizerek bu yasa ile emekli olacak 1,5 milyon kişinin bulunduğunu belirtti. Rakamların 5 milyondan 8 milyona kadar çıktığının iddia edildiğini ancak bunun doğru bilgi olmadığını belirten Bakan Bilgin şöyle konuştu:”Milyonlarca EYT’li var deniliyor. Rakamlar 5 milyondan 8 milyona kadar çıkıyor. Şu anda yaş şartını kaldırsak emekli olacak, prim gün sayısı ve hizmet yılı tutan 1.5 milyon insan var. 1.5 milyon dediğim rakam, haziranda aldığımız veri. Bu rakam yılsonu itibarıyla değişir. Bazı milletvekillerince ‘prime takılanlar’ gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400.İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan değil.EYT’nin 2023’te uygulamaya konulacağını ifade eden Bilgin, “EYT’lilerin çoğu 4A’lıdır, SSK’lıdır. Onların da yüzde 87’si bir işte çalışmaktadır. Özel sektör kıdem tazminatı yüküyle karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin. Bu sorun bu sene Meclis’te çözülmüş olarak gelecek” dedi. ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada konuyla ilgili son olarak şunları kaydetmişti:

“Şu anda sağ olsun Vedat Bey ekibiyle beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Bu çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki ay ve yeni yıl, bunların arka arkaya açıklandığı aylar olacak ve buralardaki ücret politikalarımız da ne durumdaysa bunları da yine açıklayacağız. Tabii en önemlisi bunlardan asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak.

Bu çalışmayla birlikte de gerek sözleşmeliler gerek EYT bütün bunlar, arka arkaya yani biz 2023’e bunları da açıklayarak girmiş olacağız.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil