Ana Sayfa Bölge, Gündem 17 Kasım 2022

BAŞKAN ÇELEBİ’NİN KONUKLARI İSVİÇRE’DEN

İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean Daniel Ruch ve İstanbul Başkonsolosu Julien Thöni, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret ederek Başkan Erkut Çelebi ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Başkan Çelebi, İsviçreli firmalar ile her iki ülkede de işbirliğine hazır olduklarını belirterek, yatırım sektörleri konusunda konuk heyete bilgi verdi.

BÜYÜKELÇİ: 2022’DE TÜRKİYE’YE EN FAZLA İSVİÇRELİ FİRMALAR YATIRIM YAPTI

İsviçre Büyükelçisi Jean Daniel Ruch, İsviçre İş Geliştirme Sorumluları Yasemin Öztürk ve Timur Makzume ile Trabzon Limanı Genel Müdürü Muzaffer Ermiş’in de yer aldığı ziyarette, iki ülke arasındaki ticaret olanaklarını araştırmak için çeşitli bölgelere geziler düzenlediklerini ve bu kapsamda Trabzon’a geldiklerini belirterek, “İsviçreli firmalar Türkiye’deki yabancı yatırımlarda 8’inci sırada bulunuyor. 2022 yılının ilk 9 aylık süresinde 620 milyon doları aşan yatırımla Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülke olduk. İsviçreli şirketler Türkiye’de büyük potansiyel görüyor. Trabzon’da şu anda böyle bir ortaklık veya yatırım yok ama her türlü işbirliğine açığız. İsviçre çikolata üretimiyle tanınıyor ama en büyük ihracat kalemimiz çikolata değil. İsviçreli şirketler Türkiye’de daha çok ilaç ve kimya sanayinde yatırım yapıyorlar. Ayrıca inşaat sektörü için kimyasal ağırlıklı ürünler üreten şirketlerimiz var. İnşaat şirketleriyle ortak projeler finanse ediliyor. Ankara – Niğde otoyolu ve Ankara – Konya raylı sistem inşaatını bunlar arasında sayabiliriz” dedi.

Büyükelçi Ruch, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen İsviçreli şirketlere partner ve üretici bulmak için çalışmalar yaptıklarını, ayrıca İsviçre’ye açılmak isteyen Türk şirketlerine de yol gösterdiklerini vurguladı. Ruch, “Türk inşaat sektörü dünyada gelişmiş ve özellikle Afrika’da Türk müteahhitler büyük işler yapıyor. Bu yatırımlara İsviçreli kuruluşlar finansman desteği sağlayabilir. Türk ve İsviçreli şirketleri üçüncü ülkelerde de buluşturmak istiyoruz. İsviçre saat üretimi gibi küçük ve hassas sanayide de ileri bir ülke ve bu konuda da yeni üretim noktaları oluşturulabilir” ifadesini kullandı.

ÇELEBİ İŞBİRLİĞİNE UYGUN SEKTÖRLER KONUSUNDA BİLGİ VERDİ

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, büyükelçilik heyetini ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Yeni bir ekibiz ve önceliğimiz kentimizin uluslararası ticaretini artırmak, iş dünyasının karşılıklı bir kazanç elde etmesini sağlamaktır. İsviçre, çikolatası ile ünlü ve çikolatanın en önemli hammaddelerinden biri olan fındık da bölgemizden dünyaya gönderiliyor. Kentimizdeki inşaat firmaları uluslararası tecrübeye sahip ve bu konuda İsviçre’de ortaklıklar yapılabilir. Metal endüstrisinde bakır işleyerek endüstri ürünlerine dönüştüren tesislerimiz var. Döküm sanayinde araba yedek parçası üretiliyor. Silah üretimimizin yüzde 99’u ihraç ediliyor” dedi.

“TÜRK SOMONU İSVİÇRE’NİN DAMAK TADINA UYGUN”

Çelebi, somon üretiminin Trabzon’un ve bölgenin yükselen bir değeri olduğunu da ifade ederek, “Karadeniz’de üretilen somon İsviçre’nin damak tadına uygun. Norveç somonundan daha kaliteli ürünümüz olduğuna inanıyoruz. Özellikle Uzakdoğu ve Rusya’dan gelen talepler de bunu bize doğruluyor. Neredeyse bütün üretimi alıyorlar. İsviçre’nin de bu konuda elini çabuk tutması gerekiyor” diye konuştu.

“KARADENİZ’DEKİ ENDEMİK BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ İSVİÇRE’DE YOK”

Başkan Çelebi, Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin endemik bitki türleri bakımından dünyanın en özel bölgeleri arasında yer aldığını da ifade ederek, “Trabzon’daki karayemiş, ligarba, kokulu üzüm ve daha birçok ürün, İsviçre’nin ileri seviyede olduğu ilaç ve kozmetik sanayisi için bulunmaz birer nimettir. Bu konularda işbirlikleri için potansiyelimiz var. İsviçre’nin dağlarında bile böyle bitki çeşitliliği bulamayacağınıza inanıyorum” dedi. Çelebi, gıda ve tarım sektöründe bölgede yabancı yatırım ve ortaklıklar olduğunu, daha birçok alanda her türlü ortak girişime hazır olduklarını da vurguladı.

Başkan Çelebi, konuk büyükelçiye ziyaretin anısına plaket takdim etti. Büyükelçi Ruch, Kültür ve Turizm Bakanlığı TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezerek, müze defterini imzaladı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

SEN TÜRK’SÜN BAŞARIRSIN

SEN TÜRK’SÜN BAŞARIRSIN

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil