Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 20 Kasım 2022

EYT’DE SORULAR BİR BİR CEVAP BULDU !

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) yönelik düzenleme için sona yaklaşıldı. Düzenleme 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan herkese emeklilik yolunu açacak. Prim ve yıl şartını tamamlayanlar hemen, diğerleri ise tamamladıklarında emeklilik hakkına kavuşacak.

KİMLER EYT’Lİ ? 

Vatandaşlar e-Devlet sistemi üzerinden çalışma hayatım bölümüne girerek sigorta bilgilerinize bakabilirsiniz eğer 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişiniz yapılmış ve prim yatırılmışsa siz EYT’lisiniz artık şartları tamamlayıp emekli olmak için resmi açıklamayı beklemelisiniz

EYT ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise EYT ile emeklilik zorunlu olacak mı? bu soruya uzmanları cevabı ise EYT düzenlemesiyle ile ilgili yapılan açıklamalara göre yasanın Meclis’e Aralık ayında gelmesi bekleniyor dolayısıyla yasanın çıkmasının ardından Ocak ayı ile birlikte başvurular da başlayacaktır.

Emeklilik işlemleri yasalarımıza göre re’sen yapılan bir işlem değil. Yani Kurum şartları tamamlananları emekliye sevk etmiyor burada başvuru şartı aranıyor yani kişi istemezse şartları taşısa da emekli olmayabiliyor bu kuralın EYT için de geçerli olacağını isteyenlerin başvurup yasadan yararlanabileceği gibi istemeyen vatandaşlar çalışmaya devam edebilecekler

Yasanın Meclise gelmesine sayılı günler kala EYT’den yararlanacak kişilerin merak ettiği sorular da  tek tek cevap bulmaya başladı bunlardan biride sigorta dökümündeki harfler  Uzmanlardan EYT’de sigorta dökümünde ‘S’, ‘Ş’ ve ‘K’ harfleri uyarısı geldi.

Bazı sigortalıların sigorta dökümünde ise ‘S’, ‘Ş’ ve ‘K’ harfleri görülüyor, bu harfleri gördüğünüzde dikkat edin bir sorunla karşı karşıyasınız  Peki bu harfler ne anlama geliyor?

Harfleri uzmanına sorduk aldığımız cevap ;“Hizmet dökümünüzde ‘Ş’ harfi görülüyor. Yani şüpheli işlem, bunun üzerine bir denetim başlanıyor ve ‘K’ harfi geliyor yani kontrol edildiği gösteriliyor yapılan bu kontrol sonunda eğer bir hile ortaya çıkmazsa bu harfler kalkıyor ve hizmetleriniz geçerli sayılıyor.

Ancak yapılan kontroller  sonunda bir hile ortaya çıkarsa bu sefer ‘S’ harfi geliyor bütün hizmetleriniz siliniyor ödediğiniz paralar da yanıyor üstüne bir de idari para cezası geliyor.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

BÜYÜK DÖNÜŞÜMDE SON 9 AY

BÜYÜK DÖNÜŞÜMDE SON 9 AY

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil