Ana Sayfa Bölge, Ekonomi, Gündem 22 Kasım 2022

TÜRKİYENİN GURUR GÜNLERİNDEN BİRİ

Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak Yusufeli Barajı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla törenle açılacak. Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, dünyada ise bu kategoride 5’nci sırada. Bugün açılışıyla birlikte su tutmaya başlayacak olan baraj, ekonomiye 5 milyar liralık katkıda bulunacak.


Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye’nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Orta Çoruh Havzası’nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 2012’de başlandı. Talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip bulunuyor. Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye’de birinci, dünyada 5’inci sırada yer alıyor.

Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

KARADENİZ DALGA DALGA KABARDI

KARADENİZ DALGA DALGA KABARDI

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil