Ana Sayfa Gündem, Tarım ve Hayvancılık 2 Aralık 2022

2023 ÇİFTÇİNİN YILI OLACAK

Rusya Ukranya savaşı sonrası tüm dünyanın öncelikleri birden bire değişmeye başladı önceliklikler arasında alt sıralarda olan enerji ve tarım  bir anda listenin en başına yerleşti.

Türkiyede ise her ne kadar bir sorun yaşanmasada artan fiyatlar ve girdi maliyetlerinin yükselişi ve de enflasyonla mücadele döneminde çiftçinin üretime devam edebilmesi için hükümet tarafından  desteklendiğini ve Ziraat Bankası kanalı ile faizsiz kredi imkanı tanındığını belirten Bakan Vahit Kirişçi “25,8 milyar dolar olan 2022 yılı tarımsal desteklerini 2023 yılında 54 milyar dolara çıkartarak ” çiftçinin ve yetiştiricinin arkasında olduklarını söyledi

2023 yılından itibaren çiftçinin desteklenmeye devam edeceğini söyleyen Bakan Kirişçi 1 Ekim itibariyle çiftçi kayıt sistemi başvurularının e-devlet üzerinden alınmaya başlandığını ve çiftçinin işini kolaylaştırmak için çalıştıklarını söylerken faizsiz krediler ,proje hibeleri ile birlikte çiftçilerin ve yetiştiricilerin yanında olmaya devam edeceğiz dedi.

Bakan Kirişçi, 2023 yılının tarım ve hayvancılık için reform yılı olacağını belirterek, “Önümüzdeki dönemde her isteyenin istediği şekilde ekip diktiği uygulamaya son vereceğiz. Bakanlık adına görevlendirilen mühendisler sahada kimin ne ekip diktiğini kontrol edecek. Sözleşmeli üretim ile de hem üretici hem özel sektör kazanacak” dedi.

Bakan Kirişci, stratejik ürün kavramını gündeme aldıklarını ve böylelikle kamunun sahada ne ekilip biçildiğini kontrol edeceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Stratejik ürün kavramını ortaya çıkarttık. Stratejik ürünlere kolay anlaşılsın diye un, yağ, şeker, et, süt, yumurta dedik. Bunlar bizim olmazsa olmazımız. Bu manada bizim çok dikkatli ve özenli bir üretim ve planlama yapmamız gerek. 2002 yılında Gaziantep’te 35 bin ton Antepfıstığı üretilirken bugün 240 bin tona çıkmış. Bu coğrafyada daha önce ne üretiliyordu kırmızı mercimek. Bunu mutlaka üretmeye devam etmemiz gerekiyor. Ondan az kazanıyoruz, bundan çok kazanıyoruz dememek gerek. Önümüzdeki dönemde her isteyenin istediği şekilde ekip diktiği uygulamaya son vereceğiz” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

BAŞBAKAN AÇIKLAMA YAPTI

BAŞBAKAN AÇIKLAMA YAPTI

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil