DOLAR 32,4778 -0.2%
EURO 34,9419 0.27%
ALTIN 2.436,090,54
BITCOIN 21088691.30915%
Trabzon
21°

KAPALI

04:27

SABAHA KALAN SÜRE

KOSOVADA GERGİNLİK DURMUYOR

KOSOVADA GERGİNLİK DURMUYOR

ABONE OL
31 Mayıs 2023 09:11
KOSOVADA GERGİNLİK DURMUYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’ne (KFOR) takviye amaçlı gönderilecek ilave asker sayısının 700 olduğunu bildirdi.

Euronews’in haberine göre Stoltenberg, 31 Mayıs-1 Haziran’da gayriresmi nitelikteki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın yapılacağı Norveç’in başkenti Oslo’da NATO Başbakanı Jonas Gahr Store ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Son günlerde gerginliğin arttığı Kosova’ya değinen Stoltenberg, KFOR askerlerine dün yapılan saldırıda 30 askerin yaralandığını hatırlatarak, saldırıyı kınadı.

Stoltenberg, “Bu tür saldırılar kabul edilemez ve derhal durmalı. KFOR ve NATO kuvvetleri, Kosova’da tüm vatandaşlar için güvenli ortamın sağlanması amacıyla gerekli tüm adımları atacaktır. BM yetkisi uyarınca tarafsız şekilde hareket etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Batı Balkanlar için oluşturulan operasyonel ihtiyat kuvvetlerinden 700 askerin Kosova’ya gönderilmesine karar verdiklerini açıklayan Stoltenberg, bir tabur askerin de hazırlık seviyesinin artırıldığını, gerek duyulması halinde bu askerlerin de KFOR’a destek için Kosova’ya gönderileceğini söyledi.

Stoltenberg, “Şiddet olayları, Kosova’yı ve tüm bölgeyi geri götürmekte, Avrupa-Atlantik arzusunu tehlikeye atmaktadır. Priştine ve Belgrad gerginliği düşürmek için somut adımlar atmalı, sorumsuzca davranışlardan kaçınmalı, AB kolaylaştırıcılığındaki diyaloğa girmelidir. Kalıcı barış için tek yol budur.” diye konuştu.

Kosova’nın Zvecan kasabasında önceki gün çıkan çatışmalarda 30 NATO askeri ve 52 Sırp protestocunun yaralandığı belediye binası yine NATO askerlerince güvenlik altına alındı.

Çok sayıda etnik Sırp’ın önünde toplandığı binada ABD, İtalya ve Polonya’dan gelen NATO askerlerinin görevlendirilmesiyle durumun şimdilik sakin olduğu belirtildi.

Pazartesi günü Zvecan’daki Sırp protestocular NATO askerlerine göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları attı. KFOR olarak bilinen NATO gücü, çatışmalarda 30 askerinin yaralandığını açıklarken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç de 52 Sırp’ın yaralandığını duyurdu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!