KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası milyonlarca kişiye umut olmuştu ancak 9 Eylül 1999 ve sonrasında işe başlayanlar için aynı umutlar boşa çıktı. Bu tarih sonrası sigortalı olanlar, 24 yıl çalışmış olmalarına rağmen emekliliğe erişemiyor. Sadece 1 günlük fark nedeniyle dahi emeklilik için 17 yıl daha beklemek zorunda kalan vatandaşlar, adeta sistemin dışına itildi.

Kademeli emeklilik çağrısı büyüyor

EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar yaş şartı olmaksızın emekli olurken, bir gün sonra işe giren milyonlarca çalışan bu haktan yararlanamadı. Uzun süredir emek veren bu kesim için kademeli emeklilik formülü gündemde konuşulsa da, şu ana kadar somut bir adım atılmış değil.

Mağdurlar tepkili: “Adalet istiyoruz”

EYT düzenlemesinden sadece bir gün farkla yararlanamayan sigortalılar seslerini sosyal medyada ve çeşitli platformlarda duyurmaya çalışıyor. Mağdurlar, “Yasa herkesi kapsamalıydı. Aynı işi yapan, aynı primi ödeyen iki kişiden biri emekli olurken diğeri neden 17 yıl bekliyor?” diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor.

Uzmanlar ne diyor?

SGK uzmanları ve emeklilik danışmanları, bu adaletsizliğin çözümü için kademeli geçiş sisteminin uygulanabileceğini belirtiyor. Bu sistemle, 1999 sonrası işe başlayanlar için prim gün sayısı ve yaş şartı kademeli olarak düşürülebilir.

Bakan Işıkhanın Açıklaması ;

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde emeklilik sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve şu açıklamayı yaparak milyonların beklentisini sona erdirmişti : "Emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamıyoruz. Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartlar devam edecek."

SGK'dan Yapılan Duyuru

SGK tarafından yapılan yeni bir duyuru ise çalışanları meraklandırdı  SGK dan yapılan duyurulara göre hangi durumlarda 2160 ve 3600 gün prim ile erken emeklilik adeta kapıda olacağıda belli oldu

SGK, 15 yıl ve 3600 günden başlayarak erken emeklilik imkanı oluşabildiğini açıkladı. Ancak bu hak, engelli çalışan bireyler için tanınıyor. Bu noktada yüzde 40 ve üstü engelin bulunması gerekiyor. Öte yandan SGK tarafından duyurulan bu hakta yaş şartı aranmıyor.

Çalışma hayatına girdikten sonra herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp yaşadığı tespit edilenler, iş kazası/meslek hastalığı sebebi ile meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 60 ve üzerinde olan sigortalılar malul sayılıyorlar ve onlarda  10 yıllık sigortalılık süresinin ve 1800 gün prim gününün doldurmaları halinde emekli olabiliyorlar. Bunun yanı sıra başkasının bakımına muhtaç şekilde malul kalanlar için 10 yıllık sigortalılık süresi aranmıyor.

Sigortalı çalışan anneler de bazı durumlarda erken emeklilik imkanı elde edebiliyorlar. Bu noktada 2160 gün (6 yıl) borçlanmayla emekli olma hakkı sağlanabiliyor. Bu doğrultuda sigortalı çalışan anneler, 3 çocuğa kadar borçlanmayla prim ve yaş şartlarını doldurduklarında emekli olabiliyorlar.

Benzer Videolar