Sadullah Kısacık’tan İktidara: “Çiftçimizi Boğdurmayın”
Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, zincir marketlerin turfanda ürünler üzerinde oluşturdukları fiyat baskısı sebebiyle çiftçinin zarar etmesini TBMM gündemine taşıyarak, iktidara çiftçiyi koruması çağrısında bulundu.
“Adana’da patates hasadı durduruldu!”
DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, zincir marketlerin kendi piyasasını oluşturmak için uyguladığı tekelleşme politikası neticesinde fiyatların baskılanmasının, çiftçileri zarar ettirdiğini söyledi. Patatesin hasat başladığı dönemde çiftçiden 17 TL’ye alınırken, zincir marketlerin sistematik politikalarıyla 11 TL’ye kadar düşürüldüğünü belirten Kısacık, “Zincir marketlerin oligopol piyasa oluşturmalarıyla, Adana’da zarar eden çiftçiler, kendi aralarında toplanıp patates hasadını durdurdular. Çiftçilerin hasadı durdurmasına tarım işçileri de katıldı. Tarım işçileri, ürünler zorunlu olarak 11 TL’den satılmak zorunda kalınsa bile çiftçinin ürününü toplamayacağını bildirdi. Bunun üzerine zincir marketler, patatesin alım fiyatını 14 TL’ye kadar yükselttiler. Ancak yükseltilen fiyat çiftçiyi zarardan kurtarmadığı gibi market fiyatlarının yüksekliği de tüketicinin cebini yakıyor”, sözleriyle Adana’da yaşanan durumun ciddiyetinin altını çizerek, çiftçinin emeğinin elinden ucuza alınıp markette pahalıya satılmasını acımasızlık ve Türkiye tarımının altına dinamit koymak olarak niteledi.
“Çiftçiyi sahipsiz bırakmayın!”
Adana’da yaşanan olayların tüm Türkiye’de de yaşandığını belirten Kısacık, tarım ve ticaret bakanlıklarını çiftçiyi koruma görevini yerine getirmeye çağırdı:
“Çiftçimizin örgütsüzlüğünden faydalanarak, çiftçimizin 1 yıl boyunca alın teri ile ürettiği ürünü maliyetinin altında alma girişimi, çiftçilerimizin birlikte hareket etmesi ve tepkilerini ortaya koymasıyla önlenmiş oldu. Şimdi bölgemizde soğan hasadı yapılıyor. Zincir marketlerin aynı oyununu yine görüyoruz. Buradan tarım ve ticaret bakanlıklarımıza sesleniyorum. Çiftçimiz hangi sorunla mücadele etsin? Yüksek tarla kiraları, yüksek tarım girdileri, doğa şartları, iklim değişikliğinden kaynaklanan haşereler ve şimdi de ürünü yetiştirdikten sonra oligopol piyasa kurup elinden ürününü ucuza almaya çalışan zincir marketler! Çiftçimiz hangisi ile mücadele etsin? Bu duruma birilerinin dur demesi gerekmektedir. Çiftçimizi sahipsiz bırakmayın! Çiftçimizi zincir marketlere boğdurmayın! Zincir marketlerin piyasayı hakimiyetleri altına alma çalışmalarına göz yummayın.”
“DEVA Partisi olarak konunun takipçisi olacağız!”
Gelinen durumun son derece trajik olduğunu belirten Kısacık; “DEVA Partisi olarak bugün çiftçiyi ve tüketiciyi mağdur eden bu trajik konunun sebeplerini, yerinde tespitlerle önceden gördük. Bu trajediye reçete olacak çözümlerimizi de, Tarım Eylem Planımız ile, 2021 yılında tarım şehrimiz Adana’da kamuoyu ile paylaştık. Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan, DEVA iktidarında; çiftçinin ürününü değerine satılacağını, sadece aracıların değil çiftçilerin de kazanacağını, üretici ve tüketicinin haklarını, gıda arzını ve güvenliğinin sağlanacağını açıkça belirtti. Bu eylem planı sadece vaat değil, partimizin; çiftçimize, tüketicimize ve milletimize sözüdür”, ifadeleriyle DEVA Partisi olarak konunun takipçisi olacaklarını söyledi.