SEYİT TORUN:TOPLANTIYA BİZLER NEDEN ÇAĞRILMIYORUZ
CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun geçtiğimiz günlerde Tarın ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başkanlığında yapılan fındık konseyi toplantısına bölgedeki muhalefet parti milletvekillerinin davet edilmemesini eleştirdi
Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada Seyit Torun "Değerli arkadaşlar, bu kürsüden birçok defa fındıkla ilgili konuştuk, bölge milletvekillerimiz konuştu, biz defalarca konuştuk, benden önceki Ordu milletvekilleri bununla ilgili kanun teklifleri verdi. Birçok kez gündeme geldi ama fındıkçının derdi bir türlü bitmedi. Bu yıl da hasata yaklaştığımız şu süreçte diğer tarım ürünlerinin başına gelen bizim de başımıza gelsin istemiyoruz. Çay üreticisi maalesef perişan, buğday üreticisi perişan ama aynı perişanlığı biz de yaşamak istemiyoruz çünkü Karadeniz insanı gerçekten o yoğun coğrafi koşullarda bir ürün üretiyor ve fındık makineli tarım değil, fındık tamamen emek gücüyle üretilen bir ürün. Bu yıl da bir kokarca belasıyla iki yıldır uğraşıyoruz. Özellikle bu son yağmurlardan dolayı da bir hayli etkilendi ama şu anda iktidardan tek bir ses yok.
Dün tabii ki Cumhur İttifakı bir araya gelmiş, milletvekilleri, Tarım Bakanlığının yetkilileri isterdik ki burada muhalefet milletvekilleri de davet edilsin ve tüm Karadeniz bölgesini ilgilendiren fındık üreticisinin gerçekten hak ettiği o bedeli hep beraber konuşalım ama buradaki ayrımcılık da gene ortada.
Değerli arkadaşlar, bakın, şu anda bütün girdiler yüzde 1000’in üzerinde artmış olmasına rağmen işçilikten tutun gübresinden, ilacından maalesef her yıl yaşadığımız gibi gene rekolte oyunlarıyla bir fiyat dillendiriliyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Biz bu ayın başında “150 lira olabilir.” diyorduk fındıkla ilgili taban fiyat ama yapılan son zamlarla birlikte asla ve asla 180 liranın altında olmamalı. 180 liranın altındaki bir fiyatı kabul etmiyoruz ve bu anlamda da üreticinin hakkını alabilmek için her alanda mücadelemizi de devam ettireceğiz değerli arkadaşlar. Ya, şunu öğrenmek istiyoruz: Ordu’nun yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 72’si maden alanı ilan edildi. Herhâlde üreticiye deniliyor ki: “Siz fındık üretmeyin, bu alanları terk edin, biz nasıl olsa buraları maden alanı ilan ettik, burada madencilik faaliyeti sürdürülsün.” herhâlde bu isteniyor. Öyle ya, fındık üreticisi ürününe küstürülmek isteniyorsa, alın terinin karşılığı verilmek istenmiyorsa ve bütün bu alanların yüzde 72’si maden alanı ilan edildiyse “Siz gidin buradan.” demek isteniyor herhâlde. Hâlbuki, bu insanlar, bu üretici yıllarca bu iktidara destek verdi, yıllarca destek verdi ama bu desteğinin karşılığı, maalesef, mağduriyet ve göç olarak kaldı. Evet, fındıkla ilgili şu anda maliyetler 110 lira-125 lira arasında değişiyor; o yüzden, 180 liranın altını asla kabul etmiyoruz."