TEHLİKE ELLE TUTULUR GÖZLE GÖRÜLÜR HALE GELDİ !
“Kahverengi kokarcanın fındıkta Karadeniz Bölgesi illerinde bu yıl yüzde 30’lara varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Zararın boyutları üreticilerimizi mağdur ediyor. Bu hastalık nedeniyle randımanın 30-35’e kadar düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satamadı yada bu sezon oluşan kokarcalı fındık piyasasında 35 liralara sattı
Karadeniz Bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalıdır. 500 bin aile doğrudan üretici olarak, on binlerce aile ise fındık nakliyesi, işlenmesi ve ticareti ve işçiliğinden geçimini sağlıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ni ihracatının ise yüzde 62’ini ülkemiz karşılıyor.
Tedbir alınmadığında bu zararlının vereceği zararın yüzde 50 ila 75 arasında olduğu göz önüne alındığında, fındıkta ki zararın milyarlarca lira olması kaçınılmaz olacak
Acilen tedbir alınmazsa önümüzdeki yıllarda bu zararın dahada artması süpriz olmayacak Çok önemli bir ihraç ürünümüz fındıkta gelecek yıllarda kötü sonuçlara yol açabilecek bu zararlıya gereken hassasiyet gösterilmelidir. Fındığa taraf olan her kesim topyekûn olarak mücadeleye katılmalıdır. Zararlının daha fazla yayılmaması için gereken çalışmalar artırılmalıdır. Yoğunluğun olduğu yerlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odalarımız ve üreticilerimiz bu yoğunluğu ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları ivedilikle başlatmalıdır.
“Ürünlerde önemli ölçüde zararlı olabiliyor”
“Dünyada kahverengi kokarca 300’den fazla bitki türünde zarara sebep olurken. Gürcistan’da fındıklara kahverengi kokarcanın verdiği zarar oranının yüzde 75’e ulaştığı biliniyor. Kahverengi kokarca fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli ürün oluşumuna neden olduğundan verim ve kaliteyi düşürüyor.
Üreticinin bu zararı karşılaması gelecek yıllarda mümkün görünmemekte kokarcanın yarattığı zararların hafifletilmesi için TARSİM’in (Tarım Sigortaları Havuzu) kahverengi kokarca zararını sigorta kapsamına alması gerekliliği bu sezonda iyice belli olmuştur
Yapılması gerekenler
ASKON Ordu Şube başkanı Uğur Yıldız,ise yaptığı açıklamada kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında birtakım öneriler sundu:
1. Feromon Tuzaklarının Yaygınlaştırılması
Feromon tuzaklarının kokarcayı yakalamada etkili bir yöntem olduğu belirtilen açıklamada, bu tuzakların yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, fiyat artışlarının denetlenmesi ve muhtarlarla koordineli bir şekilde toplu mücadelenin sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.
2. Samuray Arısı Üretimi ve Laboratuvar Kurulması
Kahverengi kokarcaya karşı biyolojik mücadelede samuray arısının kullanılmasının etkili bir yöntem olduğu belirtilerek, bu arının üretiminin artırılması ve laboratuvarların kurulması gerektiği ifade edildi. Bu biyolojik yöntemin zararlıyı doğal yollarla kontrol altında tutmada önemli bir adım olacağı vurgulandı.
3. Çiftçi Eğitimleri ve Doğru İlaçlama Yöntemleri
Çiftçilerin kahverengi kokarca ile mücadele konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Düzenli eğitimlerle çiftçilere doğru ilaçlama teknikleri anlatılmalı ve bu eğitimlerin sürekli hale getirilmesi gerektiği belirtildi.
4. Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı
Açıklamada, kullanılan bitki koruma ürünlerinin ruhsatlı olması gerektiği ve merdiven altı ilaç kullanımının önlenmesinin önemine dikkat çekildi. Uygun ilaçların temin edilmesi ve yalnızca onaylı ürünlerin satışının yapılması gerektiği vurgulandı.
5. Kışlak Alanlarının İlaçlanması ve Ekipman Temini
Kokarcanın barındığı kışlak alanların ilaçlanması gerektiği, zararlının bahar aylarında hızlı yayılmasını önlemek için ekipman sağlanmasının ve düzenli ilaçlama yapılmasının önemine değinildi.
6. Tarımsal Kredilerin Ertelenmesi ve Yapılandırılması
Kahverengi kokarca zararı nedeniyle mali sıkıntı yaşayan çiftçilerin tarımsal kredilerinin ertelenmesi ve yapılandırılması gerektiği ifade edildi. Bu adımın çiftçilerin mali yükünü hafifleteceği belirtildi.
7. Randıman Düşüklüğü Yaşayan Çiftçilere Destek
Randıman düşüklüğü yaşayan (44 randıman altı) fındık üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım şartlarına uymayan ürünler için bakanlık tarafından destek sağlanması gerektiği vurgulandı.