Trabzonlular, kredi kullanmayı da, borçlanmayı da tercih etmiyor!
Haberin Yıldızı-
"BİREVİM", Türkiye temsili ve 8 ile özel "Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları" sonuçlarını açıkladı. İl bazlı araştırmalar devam ediyor.
Trabzonlular, kredi kullanmayı da, borçlanmayı da tercih etmiyor!
BİREVİM, yılbaşında ilan ettiği Tasarruf Seferberliği kapsamındaki '180 Günde Birlikte Mümkün' farkındalık projesi çerçevesinde, Türkiye'nin "tasarruf finansı" haritasını çıkartıyor. Bu amaçla, Türkiye temsili genel ve iller bazlı olmak kaydıyla ayrı ayrı gerçekleştirilen "Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları" projesinde, şu ana kadar Türkiye geneli ve 8 ilin özel araştırmaları sonuçlandırıldı. Bu iller arasında Trabzon da bulunuyor. Trabzon'un toplam borçluluk oranı yüzde 13, kredi kullanmama oranı yüzde 85 ve kredi dışı borçluluk oranı yüzde 10'dur. Trabzon'da kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalama 1306 TL olarak Türkiye ortalamasının epey üstündedir.- Türk insanının en önemli tasarruf yapma amacı yüzde 50 ile konut sahibi olmaktır. Bunu yüzde 22 ile araba sahibi olmak takip etmektedir. Trabzon'da da en yüksek konut sahibi çıkmıştır.
- Türkiye genelinde tasarruf yapma oranı yüzde 72'dir. İmkanların zorlanması halindeki tasarruf yapabilme oranı ise, yüzde 28'dir. Trabzon'da ise, tasarruf yapma oranı yüzde 11'dir. Trabzon, tasarruf yapma oranı açısından diğer illerle karşılaştırıldığında Samsun'dan sonra en düşük orana sahip il olarak belirlenmiştir. İmkanların zorlanması halindeki tasarruf yapabilme oranı ise, yüzde 35'dir. Bu oranda ise ülke ortalamasının biraz üstündedir.
- Türkiye genelinde banka vadesiz mevduat hesabı kullanma oranı yüzde 40; vadeli mevduat kullanma oranı ise yüzde 23'tür. Tasarruf araçları arasında altın yüzde 22 ve evde nakit yüzde 12 oranında kullanılmaktadır. Trabzonluların vadesiz mevduat oranı yüzde 81 ve vadeli mevduat oranı yüzde 19'dur. Bununla beraber Trabzon'da tasarruf yapanların %37'sinin katılım bankasında vadesiz hesabı bulunmaktadır.
- İnsanımızın ülke genelinde kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalaması 719 TL ve imkanların zorlanması halinde tasarruf edilebilecek aylık kişi başı miktar ise ortalama 657 TL'dir. Trabzon'da kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalama 1306 TL olarak Türkiye ortalamasının epey üstündedir. İmkanların zorlanması halindeki miktar ise 341 TL ile ülke ortalamasının altındadır.
- Türk insanın yatırım için kullandığı araçlar, açık ara denebilecek farklarla konut ve otomobildir. Trabzon'da da bu doğrultudadır.
- Türkiye genelinde toplam borçluluk oranımız yüzde 23,5 çıkmıştır. Başka bir ifadeyle, yaklaşık her 4 kişiden 1'i borçludur. Kredi kullanmama oranımız yüzde 36 ve kredi dışı borçluluk oranımız ise yüzde 11'dir. Trabzon'un ise toplam borçluluk oranı yüzde 13, kredi kullanmama oranı yüzde 85 ve kredi dışı borçluluk oranı yüzde 10'dur.
- Türkiye genelinde Tasarruf Finansı yönteminin bilinirlik oranı, "tanım verilmeden" yüzde 9,6 ve "tanım verildikten sonra" yüzde 41,3 çıkmıştır. Trabzon'da ise tanım okunmadan yüzde 9,3, tanım okuduktan sonra yüzde 62'dir.
- Trabzon'da ilk borçlanma yaşı da; tasarrufa başlama yaşı da ortalama 25'dir.
- Trabzon'da en çok borç alınan yer "aile" ve borcu çalışarak kapatma oranı yüzde 4'dür.
- Araştırma yapılan 8 ilde, pandemiden dolayı tasarruflarının azaldığını düşünenlerin en düşük oranı, yüzde 13 ile Trabzon'dan çıkmıştır. Bu kriterde ayrıca, Trabzonluların yüzde 75'inin bu dönemde tasarruflarının artığını düşünmeleri dikkat çekici bir sonuç olmuştur.
- Trabzon'da BİREVİM'in marka bilinirlik oranı yüzde 95'dir